Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Доброї весни вам, люди!

Волинь-нова

Доброї весни вам, люди!

«Подорожі роблять нас безмежно щасливими»

 

 Мандрівки подарували їм доленосну зустріч: Юлія Шукрута — маневиччанка, Крістіан Маурісіо Родрігез Арая — чилієць (обоє на фото). Закохані живуть, як радив Кузьма Скрябін: «Не витрачайте грошей на шмотки, а витрачайте на подорожі. Яка різниця скільки років твоїм кедам, якщо ти гуляєш в них по Парижу?»

Вони познайомилися на півдні Чилі у місті Пунта–Аренас. Крістіан тоді працював на кордоні, ставив штампи про проходження митного контролю у паспортах іноземців. Хлопець запросив нових друзів з України погостювати у рідному місті, де вони разом із його родиною святкували Різдво. Юля відчула, що це її людина, в них однакові мрії, погляди на життя. Крістіан освідчився дівчині на славнозвісній горі Мачу–Пікчу, яку ще називають «містом у небесах», і зараз закохані готуються до весілля.

— Багато подорожуючи, — каже Юлія, — я зрозуміла, що потрібно час від часу виходити із так званої зони комфорту, бачити, як живуть люди в інших країнах, пізнавати їхню культуру і звичаї. Щоразу це збагачує тебе новими емоціями. Крістіану в Україні дуже сподобалися засніжені Карпати, а ще ми побували в Маневичах, Луцьку, Львові, Калуші, Івано–Франківську, Яремчі, Буковелі та Києві. Церемонію весілля плануємо провести на березі Тихого океану у Чилі, а в Україні — обвінчатись. Наразі мешкаємо у Сантьяго. Я працюю в ірландському пабі, вчу іспанську. Подорожі роблять нас безмежно щасливими людьми.

 

Відомого композитора у Луцьк привела любов до Лесі й надихнула на пісні

Вихованці Ірини Котлицької-Марчук з улюбленим наставником.
Вихованці Ірини Котлицької-Марчук з улюбленим наставником.

 У концертній залі музичної школи №3 ім. Фридерика Шопена, що в обласному центрі, відбулася зустріч із заслуженим діячем мистецтв України Мирославом Стефанишиним

Невтомний маестро Стефанишин — автор понад 500 му­зичних творів, близько півтисячі аранжувань українських народних пісень — своєю творчостю завдячує нашій великій землячці, яка й привела його в Луцьк у 1947–му та надихнула писати музику на свої вірші. Мирослав Степанович уклав збірку музичних творів «Горить моє серце, палає» на слова Лесі Українки. На вечорі, приуроченому до дня народження славетної Лесі, звучала її співана поезія «Давня весна», «Горить моє серце» та «Я — Мавка» на слова Олександра Богачука, які виконала лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів Ірина Котлицька–Марчук. Розчулила присутніх і її вихованка Катерина Маматова піснею «Заспівай мені, мамо».

Не одне покоління учнів музичної школи виросло під впливом Мирослава Стефанишина. Того вечора вихованці Тамари Артюшевської, Олени Богдан, Ірини Марчук, Наталії Гончарук співали обрамлену музикою Мирослава Стефанишина поезію Йосипа Струцюка, Івана Чернецького, Олександра Богачука, Миколи Мартинюка.

А на завершення пісенно–поетичного свята — «Пісня про Луцьк» від чарівної Ірини Котлицької–Марчук. До речі, маестро Стефанишин пророкує їй звання заслуженої артистки, адже таке сопрано неможливо не відзначити. Усім учасникам композитор підготував солодкі подарунки та презентував збірники своїх пісень.

Лариса ЗАНЮК.

 

Свята Текля охороняє Погіньки

 

 На околиці цього села у Ковельському районі збереглася цікава пам’ятка: мурований стовп, на вершині якого – кам’яна скульптура (на фото). Є свідчення, що це зображення Марії Магдалини. Хоча місцеві селяни вперто називають її святою Теклею

— Колись, ще як я була дитиною, жінки вішали на той стовп вишиті фартушки і рушники, — розповідає 75–річна Галина Байда, на городі якої нині й стоїть пам’ятка. — Цвяшками якось кріпили. Та Текля вся побита, у війну по ній стріляли. Була голова цементна, вінок на ній довго висів, а потім упав.

Місцину, де розташований мурований стовп зі скульптурою, називають Царським Шляхом. Місцеві жителі кажуть, що там колись проходила дорога з Ковеля до Голоб. Письменник Володимир Гануліч, уродженець Погіньок, висловив версію, що саме цим шляхом свого часу проїжджав Тарас Шевченко.

Колись у селі існував монастир, руїни стін якого досі збереглися біля церкви. Поруч — залишки монастирського парку. За словами місцевих жителів, тут були поховання, але потім хрести зрізали, і тепер це місце ніяк не позначене.

Сергій НАУМУК.

 

ПРИВІТАЙТЕ ІМЕНИННИКІВ:

1 березня — Макар, Данило, Ілля, Павло.

2 — Роман, Федір, Марія.

3 — Кузьма, Віктор, Василь.

4 — Богдан, Микита, Євген, Максим.

5 — Сергій, Давид, Денис, Леонтій.

Схід і захід сонця

2 березня (схід — 6.58, захід — 18.01), 3 (схід — 6.55, захід — 18.05), 4 (схід — 6.53, захід — 18.06), 5 (схід — 6.51, захід — 18.08). Протягом першого весняного місяця очікується незначний прояв сонячної активності. Магнітні коливання можливі 14, 16, 17, 18, 19 березня.

На Маневиччині — театр пантоміми під відкритим небом

 

 Схоже, зима ще не готова поступатися весні і щосили лютує сильними морозами. Тож волиняни продовжують тішитися пейзажами, рипінням снігу під ногами і можливістю втілювати свою фантазію в кумедних сніговиках

У селі Будки Маневицького району останнім часом людей узявся розважати дуже оригінальний мім. Як годиться, він у капелюсі, шарфику, з піднятими брівками та блідим обличчям. Хоча зовсім не рухається, бо зліплений зі снігу. Цього понад двометрового красеня створила Оксана Шевчук.

Оскільки пантоміма — вид сценічного мистецтва, в якому художній образ відтворюється за допомогою міміки, жестів, пластики тіла, і її може виконувати навіть один актор, то вважатимемо, що снігова вистава у Будках вдалася. І хоча жодної живої імпровізації веселий мім не покаже, проте нагоди сфотографуватися із цим блакитнооким симпатягою на пам’ять про зиму–2018 місцеві жи­телі не упустили.

Олеся БАНАДА.

 

«І сонце, й сніг, і ожеледь — усе разом…»

1 березня вшановують пам’ять 12 мучеників, а ще починають закликати весну. За давньою традицією цього дня печуть бублики — символи весняного сонця, які роздають дітям, аби ті зазивали пташок із вирію. Наші предки помітили, що погоду 1 березня передбачали грім і вітер. Якщо при північному вітрі прогримить грім, то весна буде холодною, при східному — сухою, при західному — мокрою, при південному — теплою.

А за прогнозом чергового синоптика обласного гідрометеоцентру Надії Голі, сьогодні не до грому — мінлива хмарність, невеликий сніг, на дорогах ожеледиця. Вітер північно–західний, 7—12 метрів за секунду. Температура повітря по області — 8 — 13, у Луцьку — 11—13 градусів морозу. 2–го — хмарно з проясненням, без істотних опадів, на дорогах ожеледиця. Вітер північно–східний, 5 — 10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 14—19, вдень — 6—11 градусів морозу. 3–го — мінлива хмарність, вночі та вранці невеликий сніг, вдень без істотних опадів, на дорогах ожеледиця. Вітер південно–східний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 10—15, вдень — 5—10 градусів морозу. За багаторічними спостереженнями, найтепліше 1 березня було 1966 року — плюс 14, найхолодніше — 1963–го — мінус 11 градусів. Радіаційний фон учора по області становив 0,011 мілірентгена за годину.

У найближчі дві доби в Рівному буде триматися хмарна погода, сніжитиме, температура — від 9 до 19 градусів морозу.

Telegram Channel