Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Весна буде холодною ледь не до середини травня»

Волинь-нова

«Весна буде холодною ледь не до середини травня»

Володимир Деркач із Каменя-Каширського, який щороку пропонує читачам «Волині-нової» свої синоптичні передбачення, доволі достовірно спрогнозував погоду на січень, а от із потеплінням наприкінці зими народний синоптик — ​схибив

Нагадаємо, що чоловік спостерігає за природою у період від католицького Різдва (25 грудня) до православного (7 січня). Погодні зміни цих дванадцяти днів відповідають синоптичній картині усього року.

Про перший місяць Володимир Деркач сказав, що це буде «найм’якший» січень за увесь час його спостереження. І тут, вочевидь, був правий. Як і з похолоданням наприкінці останньої декади. А от погоду минулого тижня йому передбачити не зовсім вдалося. Ось що він прогнозував: «Температура поступово буде підніматись, запахне весною, принаймні вдень, однак зима ще нагадає про себе насамкінець декади».

Ймовірно, ця похибка зачепила й початок весни, втім, маєте змогу порівняти самі:

Березень

Перші дні будуть по-справжньому весняними, але середина декади виявиться прохолодною, лише наприкінці цього відрізка трохи потепліє.

Друга десятиденка дещо холодніша від першої. У цей час зима боротиметься з весною: вночі — ​«мінус» майже постійно, вдень — ​вище нуля, опади несильні. Третя декада березня не принесе бажаного тепла, а в останні 5 днів добряче похолодає і варто чекати середнього рівня опадів.

Квітень

На початку місяця знову ж таки дощитиме, температура повітря буде невисокою, лише десь наприкінці декади, приблизно на Великдень, трохи потепліє (1–3 дні). Друга десятиденка теж не принесе багато тепла, сильні опади на початку

(1–2 дні), далі — ​менше, і температура підніметься. Третя декада ледь не із самого початку принесе теплі дні з маленьким дощиком або й без нього, а от наприкінці квітня злегка похолодає.

Травень

Перші дні травня ще будуть досить прохолодні, але потроху температура підніматиметься, опадів мало. А вже друга декада — ​набагато тепліша, іноді — ​просто літо. Остання десятиденка також не розчарує: буде тепло, лише трохи зіпсують картину невеликі короткочасні дощі.

А от офіційні синоптики не вірять у правдивість народної методики. Фахівці стверджують, що погоду можливо передбачити лише на 10 днів, а збувається такий прогноз на 90 відсотків лише на перші три доби.

Леонід ОЛІЙНИК

Telegram Channel