Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Щоб діти були бажаними, а жінки — здоровими

Волинь-нова

Щоб діти були бажаними, а жінки — здоровими

Існує багато безпечних і надійних способів планування продовження роду. Але загальновизнано, що найбільш ефективним і прийнятним методом запобігання небажаної вагітності є гормональна контрацепція

Сьогодні маємо змогу запропонувати жінкам, які ще не виглядають лелеку, не лише ряд таблетованих гормональних препаратів, але і принципово нові гормональні системи із безперервною дією, з різними способами введення (нашкірний, вагінальний, внутрішньоматковий). У чому їхні переваги? Це відсутність ефекту проходження через шлунково–кишковий тракт і печінку, що знижує вірогідність розвитку побічних реакцій. Більше того, в сучасній літературі знаходимо науково обґрунтовані дані про лікувальну дію систем при патології менструального циклу.

При багаторічному обстеженні, консультуванні подружніх пар, підбору їм різних видів контрацепції, наші лікарі прийшли до висновку, що у цьому питанні треба використовувати диференційований підхід.

При багаторічному обстеженні, консультуванні подружніх пар, підбору їм різних видів контрацепції, наші лікарі прийшли до висновку, що у цьому питанні треба використовувати диференційований підхід. Так, вагінальні гормональні системи варто застосовувати при передменструальних синдромах, схильності до порушень вагінальної мікрофлори; нашкірні гормональні пластири можна використовувати при різних порушеннях менструальної функції, «болючих місячних»; внутрішньоматкові гормональні спіралі показані жінкам з гіперпластичними процесами матки.

Після використання внутрішньоматкових гормональних спіралей перед плануванням вагітності необхідна специфічна підготовка з використанням протизапальної, імуномодулюючої, метаболічної терапії, а також корекції порушень мікрофлори статевих шляхів.

Як і будь–які препарати, гормональні контрацептиви мають свої протипоказання — вроджені та набуті вади серця, важкі захворювання печінки та нирок, варикозне розширення вен, високий артеріальний тиск, тромбофлебіт, різноманітні порушення кровообігу, а ще їх не радять вживати жінкам, які палять. Побічні ефекти можуть виникнути в період, коли організм адаптується до постійної дози гормонів, але, як правило, вони носять тимчасовий характер і з часом проходять самостійно.

Загалом, перш ніж надати перевагу будь–якому методу контрацепції, потрібно неодмінно порадитися із лікарем, який визначить ваш гормональний статус, оцінить загальний стан організму. А вибір — за вами.

Назарій АДАМЧУК,
акушер–гінеколог центру «Планування сім’ї» Луцького клінічного пологового будинку.

Telegram Channel