Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Біль у грудях, але вам не до кардіолога

Волинь-нова

Біль у грудях, але вам не до кардіолога

Нинішньої пори до застуди недовго та й інші недуги в цей час нас підстерігають. Одна з найбільш поширених — міжреберна невралгія

Це захворювання провокується запаленням та защемленням нервових корінців. Характерною особливістю є гострий больовий синдром, який може викликати втрату свідомості, нудоту, запаморочення, відчуття холоду в кистях і стопах, потемніння в очах. Виникає біль раптово і нізвідки, може віддавати в плече, лопатку, шию і посилюватися, як правило, при русі, кашлі, сміху, глибокому вдиху.

Міжреберна невралгія може розвинутися як у ділянці лівої, так і правої половини грудної клітки. Вкрай важливо правильно розпізнати цю недугу, адже лівостороння невралгія може ввести в оману. Люди не завжди відчувають місце локалізації болю, вважають, що у них проблеми з серцем. Хворі панікують, не розуміючи, що відбувається. Телефонують у службу екстреної медичної допомоги, приречено заявляють, що у них інфаркт міокарда. А потім лікар, зробивши обстеження, не підтверджує цей діагноз.

Міжреберна невралгія —  не самостійна хвороба, вона  є ускладненням інших проблем  зі здоров’ям. 

Міжреберна невралгія — не самостійна хвороба, вона є ускладненням інших проблем зі здоров’ям. Найчастіше виникає при запущеному остеохондрозі, наявності міжхребцевих гриж, протрузій, які здатні защемлювати нерви. Крім проблем з хребтом, болячка може виникати у результаті збоїв обмінних процесів, під час вагітності, внаслідок травми грудей або ребер тощо.

Лікування міжреберної невралгії проводиться комплексно, в основному використовуються мазі, масажі, лікувальна гімнастика, мануальна терапія, комплекс ЛФК та фізіотерапевтичні процедури. Мій покійний дідусь — народний лікар Іван Прокопович Довгун — завжди доповнював цей перелік ще й відварами та настоями лікарських рослин. Шануючи його пам’ять, я двічі на місяць проводжу прийоми в селі Бірки Любешівського району в будинку дідуся, використовую перевірені ним рецепти народної медицини у своїй практиці. Але слід пам’ятати, що такі засоби — не основне лікування, хоча їхню ефективність підтверджують самі хворі.

Внутрішньо рекомендується приймати відвар ромашки аптечної; настій суміші з листя меліси, меду, шкірок апельсина і настоянки валеріани; настій квіток безсмертника; відвар барбарису. Для місцевого застосування згодиться сік чорної редьки або хрону. Добре допомагають також компреси на основі розпареного насіння льону.

Щоб запобігти невралгії, необхідно дбати про поставу, особливо при тривалому перебуванні в статичному положенні. Крім того, працюючи, важливо робити перерви і не перевтомлювати спину. Корисною є гімнастика. Уникайте переохолоджень і застуд, психоемоційного перенапруження, непосильно важких фізичних навантажень.

Іван СЕРГІЙЧУК, реабілітолог.

Telegram Channel