Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Не даруйте чоловікові шкарпетки — краще хай це зробить  ваша свекруха

А ось ці «струйові» різнокольорові шкарпетки українського виробництва прем’єр-міністру Канади Джастіну Трюдо подарувала не мама і не теща, а глава нашого Кабміну Володимир Гройсман. Як думаєте: що за прикмета?

Волинь-нова

Не даруйте чоловікові шкарпетки — краще хай це зробить ваша свекруха

Прикмети, повір’я та забобони про презенти

Вибір подарунків — відповідальний момент. На жаль, так думають далеко не всі, купуючи традиційну пару шкарпеток для чоловіків і чергову сковорідку або каструлю для жінок. Тим часом наші предки вважали, що це абсолютно неправильно. Є повір’я, які можуть підказати, від яких презентів варто відмовитися, а які придбати

Отже, 25 речей, які не можна дарувати:

1. Годинники

Такий подарунок у багатьох країнах не вітається. Особливо його не люблять китайці, бо вважають, що відраховує час до смерті людини. У нас щодо годинників не таке похмуре марновірство, але все одно неприємне: кажуть, що цей подарунок обіцяє швидку сварку.

2. Ножі

У європейських народів вважається поганим знаком отримати у презент будь–які колючі й ріжучі предмети. Нібито вони принесуть нещастя в дім. У нас таке ж трактування цього подарунка. А ось у Латинській Америці ріжучий предмет символізує бажання перервати з «обдарованим» будь–які стосунки. Тим часом на Кавказі та Близькому Сході дарувати зброю — норма, яка нікого не бентежить.

3. Шкарпетки

Вважається, що жінці краще не дарувати чоловікові шкарпетки, бо в них він може піти з дому. Однак деякі дружини використовують прикмету собі на користь — підбурюють це зробити свекрух, щоб їхні чоловіки вийшли з–під впливу матерів.

4. Хусточки

Ця прикмета властива тільки для православних країн, у яких вважається, що дарувати носовичок — до сліз.

5. Книги

Хтось каже, що книга — найкращий подарунок, а хтось — що тільки в разі, якщо це презент самому собі або хоча б неодруженому родичу. Головне — не коханій людині, бо це, за прикметами, — до розставання.

Також повір’я говорить, що не можна дарувати книги сімейним парам. Нібито це спричинить у родині розлад і зради.

6. Перли

Прикмета щодо них прийшла зі Стародавньої Греції, де перлини вважали сльозами морських німф. І зараз забобонні люди кажуть, що перли в подарунок — провісник сліз.

7. Дзеркало

Із ним у різних культурах пов’язано чимало забобонів. Недарма саме дзеркало часто використовують для ворожінь. Тому вважається, що як подарунок воно може принести в дім неприємності.

8. Посуд

Тут найважливіше — не подарувати ненароком щось тріснуте або пошкоджене. Нібито це може і життя «розбити». У зв’язку з цим хочеться згадати традицію розбивати посуд на весіллі. Вважається, що молодята так роблять, щоб залишити всі негаразди за межами нової сім’ї.

Якщо ж ви все–таки вирішили подарувати посуд, то всередину необхідно щось покласти. Наприклад, монетку. Інакше він може принести в будинок безгрошів’я.

9. Фігурки птахів

Вважається, що через них виникають занепокоєння і метушливість. Тому, якщо ви вирішили дарувати якісь фігурки, краще обійтися без пернатих.

10. Порожній гаманець, сумку або валізу

Ці подарунки хороші, тільки якщо наповнені чимось. У гаманець радять покласти монетку, а в сумку або валізу — хоча б цукерку.

За прикметами, не варто дарувати комусь свічки. Навіть декоративні.

11. Тварини або рослини

Якщо ви вирішили подарувати комусь кішечку, собачку або ж квітку в горщику, то обов’язково попросіть «викуп». Нехай це буде дрібна купюра. Інакше «живий подарунок» не зможе знайти собі місця в новому будинку — нібито він буде шукати шлях до колишнього господаря.

12. Капці

Прикмети щодо них збереглися в основному в сільській місцевості. Там вважається, що дарувати капці — до тривалої хвороби або навіть до смерті. Забобонні люди особливо бояться, коли вони білого кольору.

13. Прикраси з бурштину

Кажуть, що такий подарунок — до розлуки.

14. Скриньки

Забобонні люди вважають: якщо презентувати комусь скриньку, то одержувач надалі буде приховувати від дарувальника свої думки.

15. Гребінці для волосся

За повір’ями, такий подарунок допоможе оточуючим дізнатися ваші таємниці.

16. Рукавички, рукавиці й шарфи

Ця прикмета не має чіткого пояснення. Просто кажуть, що подібні подарунки можуть посварити людей.

17. Краватка

Вважається, що вона «прив’язує» власника до дарувальника. Існує навіть безліч приворотів із краватками. Тому дарувати можна тільки дуже близькій людині. Якщо вже й презентувати краватку — то нехай це буде метелик!

18. В’язані речі

Прикмета стосується тільки незаміжніх дівчат. Вважається, що дарувати коханому щось зв’язане своїми руками до весілля — до зради.

19. Спідня білизна

Кажуть, що білизна, подарована дружиною чоловікові, може штовхнути його на зраду.

20. Ланцюжки

Якщо раптом такий презент розірветься (а тут ніхто не застрахований), то, за повір’ями, це може призвести до розриву стосунків із дарувальником.

21. Рушники

Вважається, що такий подарунок може принести хвороби.

22. Хрестики

Є повір’я, що їх можна дарувати тільки при хрещенні. А в іншому випадку людина нібито передає одержувачу і частину свого «хреста» — свої турботи, хвороби, негаразди. Але церква подібні забобони спростовує і не виступає проти дарування натільних хрестиків за будь–яких обставин.

23. Косметика для душу і вмивання

Існує версія, що через подарований гель для душу хтось може «змитися» з вашого життя.

24. Свічки

Є повір’я, що такий презент — до похорону. За прикметами, не варто дарувати комусь свічки. Навіть декоративні.

25. Спиртні напої

А цю прикмету, напевно, придумало Міністерство охорони здоров’я. Є версія, що подароване спиртне може відібрати в одержувача здоров’я. І тут, на відміну від багатьох попередніх пунктів, простежується хоч якась логіка!

Варто знати, що будь–яку прикмету можна обійти. Для цього просто потрібно попросити в одержувача символічний «викуп» за подарунок. Підійде навіть копійка! І тоді це вже буде не подарунок, а покупка. А на неї «подарункові прикмети» не поширюються.

Читайте в наступному номері — «Хочете не сваритися з дружиною — подаруйте їй сонцезахисні окуляри!»

Telegram Channel