Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Уже й Великдень близенько...

Фото tourinfo.ru

Уже й Великдень близенько...

До завершення Великого посту залишилося зовсім недовго. Цьогорічному святу Пасхи передує Благовіщення – у цей день, за народним повір’ям, навіть пташка гнізда не в’є. Тож і господиням про передсвяткові приготування слід подбати заздалегідь. Саме час продумати, які страви поставите на великодній стіл, закупити необхідні продукти... А ви вже склали пасхальне меню? Можливо, з нашої добірки рецептів почерпнете цікаві ідеї

Салат «Паска великодня»

Ні-ні, це не помилка! Перед вами на фото – справді салат! Паску, виявляється, можна не тільки спекти, а й зробити закускою. Хочете здивувати гостей за святковим столом – вносьте корективи у меню. Такий шедевр під силу кожному! До речі, оформити у вигляді традиційного великоднього символу можна будь-який салат 
Інгредієнти: 0,5 кг вареного курячого філе, 5 варених яєць, 150 г твердого сиру, 1 банка консервованих ананасів, 1 банка консервованої кукурудзи, невеликий пучок зеленої цибулі, сіль та перець – за смаком.
Приготування. Курятину й ананаси нарізати дрібними кубиками, яйця і сир потерти, додати кукурудзу (трохи залишити для оздоблення), посолити й поперчити, заправити майонезом і добре вимішати. Додавайте майонез поступово, невеликими порціями, щоб не переборщити, інакше салат погано триматиме форму. Для створення «паски» нам знадобиться форма без дна довільного діаметру (якщо у вас такої немає – найпростіше вирізати її з 2- або 1,5-літрової пластикової пляшки чи із жерстяної банки з-під ананасів, видаливши дно). Укладаємо в неї салат, обережно знімаємо форму, боки «паски» обсипаємо панірувальними сухарями, верх змащуємо майонезом і прикрашаємо на власний смак, найпростіше – посипати кукурузкою, дрібно порізаними зеленою цибулею, болгарським перцем.

Курячий рулет із начинкою  

Попри простоту приготування страва надзвичайно смачна й ароматна. Особливо сподобається вона тим, хто не любить жирного м’яса або дотримується дієтичного харчування

Інгредієнти: 350 г курячого філе, 150 г твердого сиру,              1 ст. л. желатину, духмяні трави (петрушка, кріп, кінза, орегано); начинка – за смаком (кукурудза, копчена ковбаса, гриби, сир, чорнослив тощо).
Приготування. Грудку розрізати по волокнах і відбити, щоб вийшла рівна поверхня. Підготувати начинку, змішавши необхідні інгредієнти з желатином та прянощами. Можна зробити різні наповнювачі: наприклад, грудинку із зеленню, гриби із сиром. Викласти приготовлену масу смужкою, уздовж якої згорнути рулет. Замотати його у фольгу і перекласти на деко, запікати близько 40 хвилин в розігрітій до 200 градусів духовці. Готовий рулет нарізати скибочками і прикрасити зеленню петрушки чи кропу, можна посипати товченими горіхами або кунжутом.

Закусочний «Наполеон»

Як і торт з аналогічною назвою, готують його на основі коржів із листкового тіста. Оригінальна страва стане справжньою окрасою святкового столу

Інгредієнти: 6 коржів, 0,5 кг печериць, 0,5 кг курячого філе, 4–5 яєць, 150 г твердого сиру, 1 цибулина, майонез, зелень.
Приготування. Гриби та цибулю дрібно покраяти й обсмажити до готовності. Курятину відварити в підсоленій воді, нарізати дрібними шматочками або пропустити через м’ясорубку. Яйца зварити накруто і натерти. Корж змастити майонезом і викласти на нього м’ясо, накрити другим коржем, промазати і викласти гриби з цибулею, на наступний – майонез і потерті яйца. Повторювати, поки не закінчаться коржі. Зверху змастити майонезом і посипати тертим сиром. Готовий «торт» хвилин на 10 поставити в розігріту духовку або в мікрохвильовку на 5 хвилин, щоб розплавився сир. Подаючи на стіл, розрізати на порційні шматки і прикрасити зеленню.

Домашня ковбаса в духовці

Мабуть, у багатьох дитячі спогади про святкові приготування асоціюються з тим, як бабуся виймала з печі ароматні кільця ковбаски? Приготуйте й ви таку смакоту для своєї сім’ї! Нема печі, то підійде і духовка
Інгредієнти: 3 кг свинини, 1 кг яловичини, 700–800 г сала, 1 ч. л. цукру, сіль за смаком, чорний мелений перець, жменя гірчиці у зернах, свинячі кишки.
Приготування. М’ясо порізати тонкими шматочками, сало – дрібними кубиками, посолити до смаку, поперчити, додати цукор і ретельно вимішати. Мішати бажано довго, щоб фарш, як тісто, почав відставати від рук. Наприкінці всипати промиту гірчицю і ще раз вимішати. Якщо сумніваєтеся, чи достатньо солі, можна з фаршу зробити млинець і підсмажити його на сковороді під кришкою. Скуштуєте – і знатимете, чи потрібно досолювати. Готовим фаршем за допомогою м’ясорубки і спеціальної насадки начинити (не дуже щільно) почищені і добре промиті кишки, кінці позав’язувати. Ковбаси викласти на деко, попроколювати в кількох місцях голкою і спекти у духовці. Ставити ковбасу в гарячу духовку не можна, щоб не потріскалися кишки. Тому розігрійте духовку до 100 градусів, поставте бляшку з ковбасою, а тоді нехай духовка нагрівається до 180–200 градусів. Випікати приблизно 40 хвилин.

Крученики з цибулею 

Однією із найбільш смачних і ситних страв традиційної української кухні вважаються саме ці тушковані м’ясні рулетики з найрізноманітнішими начинками. Тож чом би й не приготувати до святкового столу один із варіантів?
Інгредієнти: 400 г свинини (вирізки), 4 цибулини, 1 столова ложка вершків, лавровий лист, чорний мелений перець та сіль – за смаком.
Приготування. М’ясо порізати, відбити, посолити і поперчити. Покраяти цибулю півкільцями, покласти по кілька шматків на кожну відбивну, згорнути її рулетиком і зафіксувати ниткою чи зубочисткою. Обсмажити крученики до золотистого кольору, викласти в товстостінну каструлю, додати розмішану з водою сметану, перець, сіль, поставити на маленький вогонь і тушкувати близько 40 хвилин.

Салат із шинкою та сиром 

Усе геніальне – просте. А перевагою цього салату є не лише невелика кількість складників, а й швидке приготування
Інгредієнти: 300 г шинки, 200 г твердого сиру, 4 варених яйця, 1 цибулина, 1 пучок зелені кропу та петрушки, майонез, сіль, мелений перець – за смаком.
Приготування. Шинку і сир нарізати соломкою, яйця і цибулю – кубиками, зелень дрібно посікти. Все змішати і заправити майонезом.

«Курчатка» 

Коли ж іще прикрасити стіл такою симпатичною закускою, як не на Великдень?
Інгредієнти: 10 варених яєць, 400 г курячого філе, 1 варена морквина, 150 г вершкового масла, 1 помідор, сіль та перець.
Приготування. Яйця порозрізати впоперек на 2 частини, вийняти жовтки, в білках вершечки зрізати, щоб були більш стійкими. Відварені моркву та філе дуже дрібно нарізати або пропустити через м’ясорубку, додати м’яке масло, посолити й поперчити до смаку. З отриманої маси формувати кульки, обкачувати їх у розім’ятих жовтках і вставляти в білки. З чорного перцю зробити очка, дзьоби і гребінці – з помідора або моркви. Прикрасити страву зеленню.

Telegram Channel