Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Коли ж позбудемося «сміття» у голові?

Фото golos.io.

Коли ж позбудемося «сміття» у голові?

Чим переймалася і з чого дивувалася останнім часом відповідальний секретар газети «Волинь-нова» Тамара ТРОФИМЧУК

… безславним закінченням життя того, хто ошукав 10 мільйонів

Про аферистів та інших нечесних людей не випадає говорити «видатний». Але на характеристику «злий геній» деякі все ж заслуговують. У першу чергу мова йде про «батька пострадянських фінансових пірамід» Сергія Мавроді, від якого тридцять років тому постраждало дуже багато людей. На початку 1990-х він «кинув» на гроші від 10 до 15 мільйонів громадян колишнього СРСР. Вкладникам компанії «МММ» Мавроді обіцяв по 1000 відсотків річних. І завдяки фінансовій неграмотності населення зібрав стільки грошей, що їхню кількість обчислював … кімнатами.
Скандальне дітище Мавроді створив разом із братом В’ячеславом та Ольгою Мельниковою. Від перших літер їхніх прізвищ і походила назва «МММ». Активний продаж акцій компанії розпочався в лютому 1994-го, а вже у серпні вартість кожної виросла в 127 разів! Кажуть, доходи «МММ» дорівнювали третій частині бюджету країни. Але діяльність піраміди зупинили правоохоронні органи. Силовики увірвалися в центральний офіс, схопили Мавроді і вивезли звідти величезну кількість готівки (буцімто аж 17 КамАЗів).
Шахрая № 1 заарештували за несплату податків. Однак після тюрми він не покаявся, а знову взявся за старе. Вийшовши на свободу, Мавроді побачив, що всі операції тепер проводяться в інтернеті, і проголосив про створення своєї криптовалюти мавро. І знову знайшлися наївні люди, щоправда, аж у Африці. На цьому континенті у трьох країнах «великий комбінатор» повторив експеримент із «МММ». Свої махінації також намагався поширити на Індію та Китай, але безуспішно.

Багато хто досі залишається пострадянською людиною, яка сприймає навколишній простір не як громадський, а як нічий. 

Кажуть, він ненавидів і зневажав людей, вважаючи їх злими від природи. Предметом його особливої гордості був роман «Син Люцифера», написаний від імені диявола. Літературні критики, ознайомившись із книгою, охарактеризували її як специфічну, ніби її писала не людина. Ті, хто в різні періоди добре знав Мавроді, кажуть, що він і справді був схожим на свого героя навіть у побуті. Людей вважав тупими і жадібними, тому й постійно спокушав великими прибутками.
І от нещодавно «злий геній» шалених 1990-х помер просто на вулиці в Москві, де в нього стався серцевий напад. Людина, яка зробила обман сенсом свого життя, мала купу грошей і все втратила, померла на автобусній зупинці у 62 роки. Причому врятувати його намагалися ті ж самі «лохи», яких він так зневажав. Здається глибоко символічним, що чоловік, який хотів «взути» півсвіту, відійшов у інший світ не на екзотичних островах, а на простій автобусній зупинці. І йому навіть не знайшлося місця в сімейному склепі (рідний брат не дозволив), а лише у спільній могилі, де хоронять людей, у яких немає родичів.

… тим, як не помічаємо, що отруюємо себе і своїх правнуків

Кожного ранку, викидаючи в контейнер пакет із побутовими відходами, я не задумувалася, що ж відбувається із ним далі. А нещодавно прочитала статтю улюбленої журналістки Юлії Латиніної і, чесно кажучи, злякалася. Судячи з її розповіді, банальні завали відходів, подертих пакетів, огидних смердючих пляшок і всього, що відбувається у результаті їхньої реакції, — ​це катастрофа сучасної цивілізації.
Сміття є проблемою, про яку треба серйозно думати владі, тому що переробка побутових відходів економічно не окупається. Розповіді про те, що хтось нажив мільярдні статки на сміттєвому бізнесі, вигадки. Якби його було вигідно переробляти, зацікавлені люди приїздили б до кожної хати і казали: «Продайте». Але цього немає. Тому компанія, яка зуміє розробити переробку зі справжнім прибутком, стане мільярдером і обжене будь-який «Apple».
Щороку українці продукують 10 мільйонів тонн побутових відходів. Навколишнє середовище через це несе величезні збитки. Будь-яке сміттєзвалище загрожує екології на багато кілометрів навколо. Навіть після його ліквідації природа буде заліковувати рани не менше, ніж 100 років. Бомбою сповільненої дії є вироби з пластику, якими масово користуємося. На кожного з нас уже припадає тонна пластикових відходів, що будуть розкладатися в природі безкінечно довго.
Що робити? Перше і головне — ​зменшувати кількість сміття. Хіба не можна обійтися без щоденного придбання товарів у одноразовій тарі? Чи потрібно постійно купувати пластикові склянки, тарілки, виделки? Друге — ​у сучасному світі ступінь процвітання держави характеризується тим, як вона прибирає і що робить зі сміттям. Тому, коли ви приїжджаєте в Польщу і Білорусь — ​там чисто, а як тільки перетинаєте кордон з Україною, бачите мішки з відходами навіть на автобусних зупинках.
Зрозуміло, аби село чи місто не потопало у смітті, слід не тільки виділяти гроші на його прибирання. Треба, щоб люди, які там живуть, вважали, що воно належить їм, а не якійсь абстрактній владі. На жаль, у нас це почуття спільного простору викалене гарячим залізом. На шкалі людської відповідальності Україна перебуває дуже низько. 90% співгромадян не вважають сміття серйозною проблемою, вони переконані, що за ними повинна прибирати держава. Багато хто досі залишається пострадянською людиною, яка сприймає навколишній простір не як громадський, а як нічий. І чесно кидає пакет зі сміттям недалеко від власного будинку, не задумуючись, чому ж тут так смердить?

… що для подружнього щастя не треба бути … язикатою

Кожен із нас хоче його у сімейному житті, тому не дивно, що на цю тему існує багато порад. Їх можна знайти в інтернеті, книжках із психології, чоловічих та жіночих журналах (не тільки дами шукають ідеального партнера, а й кавалерам далеко не все одно, хто поруч із ними). А нещодавно трапилися цікаві поради 80-літньої давнини, як поводитися обом, щоб у сімейному житті була гармонія. Їх опублікували в прикарпатській «Просвіті» ще у 1937-му. Мова тексту трохи незвична, але суть глибока. Отож «Заповіди щасливого подружжя» 1937 року, які сміливо можна використовувати у 2018-му.
Для жінок:
1. Не будь язиката.
2. Держи в господарстві завжди найбільший порядок.
3. Твій одяг завжди мусить бути чистий.
4. Не старайся звернути на себе увагу чужих мужчин.
5. Не виступай ніколи проти свого чоловіка в присутності своїх дітей.
6. Не кажи ніколи, що ти «вдома» у своїх родичів.
7. Не вір ні сусідам, ні приятелям, коли вони говорять про твої домашні страви.
8. Не понижуй свого чоловіка перед чужими людьми.
9. Будь мила і привітна.
10. Нічого не говори твоєму чоловікові про своїх служниць.
Для мужів:
1. Будь щедрий аж доти, доки дозволяють засоби.
2. Не мішайся до жіночого господарства.
3. Будь дома веселий.
4. Дбай про свою дружину.
5. Будь до жінки ввічливий.
6. Не нарікай часто.
7. Не будь близько до своєї або до жінчиної родини.
8. Стережися піднаємників.
9. Дбай про зовнішність і чистоту.
10. Будь ласкавий і справедливий до своїх дітей.

Telegram Channel