Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
А в лісі хтось розсипав зорі...

«У мене вдома ці квіти називають козодрою».

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА.

А в лісі хтось розсипав зорі...

Завжди о цій порі хочеться на природу. У лісі тихо й порожньо, лише хрустить під ногами суха гілка, аж здригаєшся від несподіванки, а на сосні сміється з  того невідомий птах. Виправдовуюся перед ним: нічого ж не видно з-під розісланого зеленого килима, на якому біліють зіркоподібні квіти, наче то хтось розсипав зорі. Як я люблю ці зорі–квіти, у мене вдома їх називають козодрою! Завжди уявляю, як ото кози смакують ними на узліссі, бо нічого ж зеленого більше немає, отак і прозвали їх. Жменька цієї рослини здатна надихнути мене на добрі справи! Проїжджаючи повз ліс, не можу відвести погляд від білих цяток у траві, зупиняюся й беру собі трохи тих зірок у руки. 
Днями ціле полотно козодри зафіксував дорогою з відрядження наш редакційний фотокор – теж не зміг їх оминути увагою.

Музика, що випереджає вітер

Концерти 69-річного канадського піаніста-віртуоза Любомира Мельника (на фото) проходять з аншлагом 
у всій Європі. Правда, визнання він здобув уже  у поважному віці

 

 

 Євгенія СОМОВА
Луцьк став другим містом у гастрольному турне Україною митця, котрого називають найшвидшим у світі піаністом, шумахером у музиці. Такого титулу він удостоївся, бо «видобуває» 19,5 ноти за секунду кожною рукою. Це неймовірно! Адже за цей час фізично можна виконати 13—14 нот. Рекорд Любомира Мельника офіційно зареєстрований і побити його нікому поки що не вдалося. Грає він власну музику, від якої перехоплює подих. Ще на початку 1980-х  розробив техніку гри на дуже швидких нотах, що створюють звукове полотно. Ним захоплюється чимало музичних критиків, правда, є й ті, що ставляться скептично, називають талановитим диваком-безсрібником, критикують за імідж «бідного музики». Мовляв, піаніст завжди повинен бути у смокінгу з метеликом, а він виходить на сцену у звичайному одязі. 
До речі, хоч і народився в Німеччині, тривалий час жив у Канаді, Франції, а нині мешкає у Швеції, непогано розмовляє українською, щоправда, з галицьким акцентом (його батьки родом із Західної України). Пан Любомир розповідав про зміст своїх творів. У композиції «Млин» – історія про вітряк, який крутиться і не знає, що вітер хоче його знищити. Він крутиться ще швидше, але не витримує напору. «Так і мої пальці доходять до межі, вони вже не можуть грати швидше», — розповідав Любомир Мельник. Його композиція лунала 40 хвилин, тримаючи у напрузі зал, який потім вибухнув оваціями.
Фото comma.com.ua.

«Монополія» без Криму

Ця настільна дитяча гра зараз відома усім. Якось мені трапилося купити її  вітчизняний варіант. У ньому замість готелів, кінотеатрів чи крамниць гравці відвідують українські міста, а в центрі – карта держави. Тож забавка пізнавальна для дітей

Сергій НАУМУК
Через  якийсь час помітив, що на клітинках замість Дніпра досі написано  Дніпропетровськ, а замість Кропивницького – Кіровоград. При­ди­вившись ще  уважніше, побачив, що немає там і жодного кримського міста (хоча на карті півострів є). Звісно, передбачені правилами гри 24 клітинки ідеально підійшли для такої ж кількості обласних центрів України. І все ж хотілося, щоб розробники пожертвували якоюсь опцією, або ввели поле «Сімферополь» чи «Севастополь». Адже монополію на Крим має лише Україна, тож він повинен бути і  в «Монополії».

Українським пенсіонерам — не до танців

У європейських країнах після виходу на заслужений відпочинок люди подорожують, а у нас мусять заробляти добавку до пенсії

Катерина ЗУБЧУК
Ранок. Їду на роботу тролейбусом. У салоні приємно пахне чимось їстівним. Повертаю голову на цей запах і бачу жінку з чималим кошичком, прикритим серветкою. Вона, вловивши мій погляд, каже з ноткою іронії:
– Так, так, це в мене пиріжки пахнуть. Уже вісім років, як вийшла на пенсію, але за ті гроші, які одержую, не розженешся. Підробляю маленьким бізнесом.
А мені пригадався один відеосюжет. Лине мелодія пісні «Миллион алых роз» французькою, ваблять слух м’які голоси чоловічого гурту. Але не стільки музика привернула увагу, як те, що відбувається у залі, де грає ця група. Вона акомпанує пенсіонерам, які танцювали, серед яких жінки й чоловіки досить поважного віку. Кружляли усі з настроєм, задоволенням. Зворушлива картинка, яка мимоволі змушує зробити порівняння: загальновідомо, що у європейських країнах, як і у США, Японії, після виходу на пенсію люди, ставши вільнішими від турбот, починають більше подорожувати, пізнавати світ. Ось так, як було сказано, відпочивати у танцювальному залі. Порівняння явно не на користь українців, яким, як тій жінці з тролейбуса, доводиться підробляти  і на старості, щоб прожити.

25 квітня

Сонце (схід – 6.03, захід – 20.31, тривалість дня 14.28).
Місяць у Діві. 10–11 дні Місяця.
Іменинники: Давид, Іван, Анфіса, Афанасія, Зенон, Василь.

26 квітня

Сонце (схід – 6.01, захід – 20.33, тривалість дня 14.32).
Місяць у Діві. 11–12 дні Місяця.
Іменинники: Артемон, Дмитро, Артем, Георгій, Феодосій.

Найбільша надія чи загроза людству?

Мова йде про штучний інтелект — комп’ютерну систему, що здатна самостійно навчатись. Щоразу їй знаходиться нове застосування

Леонід ОЛІЙНИК
Нещодавно компанія Google «навчила»    мікроскоп  виявляти онкозахворювання молочної та передміхурової залоз. Творці проекту кажуть, що працює програма не гірше, ніж професійні онкологи з дорогим обладнанням. Штучний інтелект уже виявляє нові віруси і проводить діагностику за сітківкою ока. Нещодавно китайці розробили модель, яка краще, ніж людина, зрозуміла прочитаний матеріал. Такі успіхи дають надію, що машина зможе допомогти здолати невиліковні захворювання, дослідити космос чи вирішити екологічні проблеми планети.
Втім, противники появи «розумних» систем бояться «повстання роботів». Засновник компаній «SpaceX» і «Tesla» Ілон Маск заявив, що авторитарні режими можуть створити штучний інтелект, який переживе окремих лідерів або партії, і стане «вічним диктатором». Перші «дзвіночки» непідконтрольності машини з’явилися 1 серпня 2017 року. Тоді соціальна мережа «Фейсбук»  змушена була вимкнути систему штучного інтелекту, бо вона винайшла свою мову і роботи почали спілкуватися не з користувачами, а між собою.

Вже бджілки й джмелі літають зграями, зачувши тепло

25 квітня вшановується пам’ять святого мученика Василя, сповідника, єпископа Парійського. З цього дня стає значно тепліше, земля прогрівається, сохне, тому в народі кажуть: «Василь землю парить». Наші пращури цього дня спостерігали за вербою: якщо вона розпушилась – сильного холоду вже не буде. А ще масово починають літати джмелі, бджоли, виходять із нір лисиці.
А за прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Алли Адамської, 25 квітня — хмарно з проясненням, без опадів. Вітер західний, 7—12 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 5—10, вдень — 18—23 градуси тепла. 26–го — мінлива хмарність, вночі — без істотних опадів, вдень — невеликий дощ, місцями гроза. Вітер північно–західний, 7—12 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 9—14, вдень — 15—20 градусів тепла.  За багаторічними спостереженнями, найтепліше 25 квітня було 2013 року — плюс 28, найхолодніше — 1988–го — мінус 4 градуси.
У Рівному 25–26 квітня хмарно, невеликий дощ. Температура 25-го – від 8 до 14 градусів тепла,  26-го – 8–13 градусів із позначкою «плюс».

Ведуча рубрики 
Лариса ЗАНЮК.
Тел. 72-38-94

Telegram Channel