Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Донька луцького судді стала принцесою

Волинянка Катерина із сином Чулою і чоловіком Чакрабоном.

Фото «Вікіпедія».

Донька луцького судді стала принцесою

27 квітня 1886 року в обласному центрі Волині народилася Катерина Десницька, майбутня принцеса королівства Сіам

Коли у сім’ї голови Луцького окружного суду Івана Десницького з’явилася дівчинка, яку назвали Катериною, ніхто не думав, що вона посяде трон у країні на іншому кінці світу. Проте саме так і сталося. Через два роки після народження дочки суддя помер і залишив дружину з 12 дітьми на руках. Та мусила давати раду, як уміла.

Принц був у захваті від Катерини, дарує їй сумочку з емаллю роботи ювеліра Карла Фаберже, на якій красуються ініціали дівчини «К.Д.».

Родина виїхала в Київ, де Катерина закінчила Фундуклеївську гімназію. На той час померла і її мати. Юна дівчина вирушила до хрещеної у Петербург. Там знайомиться з принцом Сіаму Чакрабоном, який приїхав у Росію і навчався у Пажеському корпусі, а потім — в Академії генштабу. Хлопець у захваті від Катерини, дарує їй сумочку з емаллю роботи ювеліра Карла Фаберже, на якій красуються ініціали дівчини «К.Д.». Між ними спалахує кохання. Та починається російсько-японська війна, і Десницька їде на Далекий Схід сестрою-жалібницею. Чакрабон теж проситься на фронт, але імператор Микола ІІ, який опікувався іноземцем, не відпускає хлопця.

Між Катериною і Чакрабоном зав’язується листування. В одному з послань принц освідчився: «Мені ніхто не потрібен, крім тебе. Це було б неземним щастям, якби ти була поруч!» Дівчина відповіла йому взаємністю і стала називати Чакрабона «Лек», що означає «маленький». З війни Десницька повертається з нагородами, у тому числі і з Георгіївським хрестом (лише чотири жінки за всю російсько-японську війну отримали подібну відзнаку).

Після закінчення Академії генштабу принц та його обраниця вирушають в Одесу, а звідти – у Стамбул. Там вони таємно вінчаються у церкві Святої Трійці. Медовий місяць молодята провели у Єгипті. Настав час їхати на батьківщину Чакрабона. Але принц не міг отак запросто представити королівській родині дружину, з якою самовільно побрався. Тим більше, що Катерина була «фаранг», тобто білою іноземкою. Її не прийняли при дворі. Лише через рік королева відвідала невістку. Щоправда, син Десницької та Чакрабона — Чула — отримав титул наслідного принца. Після смерті короля Десницькій надали титул принцеси На Пхітсанулок (за назвою провінції, шефом якої був її чоловік).

Пізніше Чакрабон захопився іншою жінкою, і Катерина добилася розлучення. На її долю випало чимало випробувань, але це вже інша історія.

Тарас СТЕПАНЮК

 

Telegram Channel