Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Довигравалися: «Боїнг» у Рівному не сяде?

Ще донедавна коментарі голови Рівненської облдержадміністрації Олексія Муляренка були доволі оптимістичними.

Фото rivnepost.rv.ua.

Довигравалися: «Боїнг» у Рівному не сяде?

Цього тижня з місцевого аеропорту мав би вилетіти перший у 2018–му туристичний літак до Туреччини. Проте сезон літніх мандрівок може так і не розпочатися — ​через руліжну доріжку, яка вже обійшлася області у майже 3,5 млн грн і через яку поліція з дня на день готує підозри обласним чиновникам та будівельникам

Руліжна доріжка, одразу зазначимо, — ​це не злітна смуга, а асфальтована полоса, якою літаки під’їж­джають до будівлі аеропорту. Реконструювати її почали торік з одною метою — ​розширити краї, аби могли проїхати літаки типу «Боїнг», що мають двигуни знизу, а отже, з потоком повітря затягували б до механізму каміння, землю та траву з узбіч.

Думаю, найближчим часом буде оголошена підозра кільком особам. І не лише виконавцям, а й замовникам, які підписали акт виконаних робіт.

На розширення доріжки передбачили 3,5 млн грн, згодом директор аеропорту випросив з обласного бюджету ще 800 тис грн на додаткові роботи, які не врахували спочатку в тендерній документації. Тож загалом фірма, яка виграла торги обласного департаменту з питань будівництва, мала би отримати 4,3 млн грн бюджетних коштів. А виграло ТОВ «Стиль–Декор», що належить рівнянці Вірі Рожчук, дружині Олександра Рожчука, бізнес–парнера Миколи Цупрука. На тендері «Стиль–Декор» конкурувало тільки з однієї фірмою — ​«Фіалкою». Як свідчать останні розслідування правоохоронців, обидві фірми «тісно співпрацюють».

Відповідно до підписаного договору, руліжну доріжку мали би робити до кінця 2018–го. Проте, зважаючи на бажання місцевих посадовців, якщо вже не запустити регулярні рейси, про які рівнянам говорять безрезультатно третій рік поспіль, то хоча б відновити туристичні чартери, «Стиль–Декор» обіцяло руліжну доріжку зробити за кілька місяців. І асфальт таки поклали, проте, як виявилося, не той, що мали.

Як свідчать дані досудового розслідування, що вже частково оприлюднено у судових рішеннях, восени правоохоронцям поскаржилися працівники аеропорту, що «якість асфальтобетонного покриття не відповідає вимогам для руліжної доріжки». У листопаді Держаудитслужба зробила чотири вирубки покладеного асфальтобетону, проте експертизу провести не встигла. Зразки через суд витребувало управління боротьби з економічними злочинами — ​у рамках відкритого кримінального провадження за ч. 2. ст. 364–1 Кримінального кодексу України (за фактом зловживання повноваженнями службовими особами юридичної особи приватного права, що спричиняє тяжкі наслідки державним інтересам).

Як ідеться у судовій ухвалі про вилучення документів з обласного департаменту будівництва, правоохоронці встановлюють «повну схему привласнення бюджетних коштів, усіх суб’єктів господарювання, задіяних у вчиненні та приховуванні злочину, та місцезнаходження привласнених (легалізованих) коштів».

Нам вдалося дізнатися, що експертизу асфальту правоохоронці провели в експертній організації іншої області і що її результати підтвердили підозри поліції. За словами заступника начальника управління боротьби з економічними злочинами Сергія Малини, наразі у рамках кримінального провадження проводять допити.

— Думаю, найближчим часом буде оголошена підозра кільком особам. І не лише виконавцям, а й замовникам, які підписали акт виконаних робіт. «Стиль–Декор» хоче уникнути відповідальності, намагаючись усунути недоліки, але ми не допустимо цього. Потрібно було одразу класти якісне покриття, а тоді його здавати, — ​зазначив пан Малина.

Що цікаво, посадовці Рівненській ОДА стверджували, що руліжну доріжку в експлуатацію не приймали. Проте, за даними з реєстру судових рішень, у вересні департамент будівництва підписав «Стиль–Декору» акт виконаних робіт № 1 на суму 2,8 млн грн. За даними електронного сервісу «E-Data», який відображає транзакції державних структур, фірма за реконструкцію доріжки аеропорту вже отримала 3,23 млн грн. Останній переказ коштів був наприкінці грудня — ​130 тис. грн.

Директор обласного департаменту будівництва Ярослав Мазярчук зазначає, що до кінця тижня підрядник має завершити роботи та виправити недоліки. Додає, що, навіть якщо не встигне, на туристичний сезон це не вплине. Те саме у прямому ефірі нещодавно заявив голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко. Втім, зовсім іншої думки авіакомпанія «YanAir», яка має здійснювати рейси з Рівного до турецької Анталії на замовлення туристичного оператора «JoinUp».

— Якщо руліжну доріжку не буде здано в експлуатацію і Державіаслужба не дасть дозвіл на її використання, то літати з Рівного ми, звісно, не будемо, — ​заявив директор авіакомпанії Ярослав Агафонов.

Очевидно, що обласна влада, як і туроператор шукатимуть шляхи, щоб не зірвати туристичний сезон, на який уже розпродано частину путівок. А шляхів є два: таки взяти в експлуатацію зроблене «Стиль–Декором» і потім розбиратися зі звинуваченнями правоохоронців, або ж забути і на цей рік про «Боїнги» та шукати авіакомпанії, котрі використовують літаки з двигунами зверху, як–от «МакДугласи». Саме ними два попередні роки літала з Рівного авіакомпанія «Bravo Airways». Подейкують, що її і розглядають як «підстраховку» на цей рік.

Коментар

Ярослав МАЗЯРЧУК, директор обласного департаменту з питань будівництва та архітектури:

— Підрядники замовили свою експертизу і її результати, наскільки мені відомо, відрізняються від тих, які отримали правоохоронці. Якщо ми зараз не знайдемо з фірмою консенсусу, то вирішуватимемо спір через суд. А це для підрядника нестиме дуже негативні наслідки — ​він не зможе більше працювати на ринку з ремонту дорожнього покриття. Завдання «Стиль–Декору» — ​довести все до ладу, тим паче, що асфальтні заводи вже діють на повну силу. Руліжна доріжка ж поки що в експлуатацію не була здана, бо не завершено весь комплекс робіт.

Левко ЗАБРІДНИЙ

Telegram Channel