Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Хто може подолати контрабанду?

Фото: Волинь-нова

Волинь-нова

Хто може подолати контрабанду?

Навколо цього питання точилися дискусії на засіданні постійної комісії з питань міжнародного співробітництва, зовнішньоекономічних зв’язків та інвестицій Волинської обласної ради

Приводом до розмови послужило звернення голови облради Ігоря Палиці до Генерального консула Республіки Польща в Луцьку Вєслава Мазура, викликане занепокоєнням ситуації на кордоні.

Йдеться про те, як в Україну переміщуються товари, що декларуються на території Польщі й при цьому жодним чином не фіксуються при перетині кордону з української сторони. Непоодинокими є випадки декларування вантажів за заниженою митною вартістю з метою мінімізації сплати коштів ввізного мита, податку на додану вартість до загального та спеціального фондів Державного бюджету. Проте наймасовішим явищем є ввезення на митну територію України в режимі «тимчасового ввезення» транспортних засобів, зареєстрованих в іноземних державах, без постановки на облік в Україні. Відбувається це шляхом пред’явлення документів з ознаками підробки та зовсім не перевірених. Автомобілі ввозяться з умовним повним або частковим звільненням від оподаткування митними платежами та без застосування заходів нетарифного регулювання. Чимало транспортних засобів розмитнюють за спрощеним порядком шляхом подання недостовірних документів на них. Штучне заниження їхньої вартості відбувається через збільшення кількості дефектів ввезених автомобілів чи неврахування істотних вимог щодо екологічних стандартів та інших норм.

В Україну переміщуються товари, що декларуються на території Польщі й при цьому не фіксуються при перетині кордону з української сторони.

Існує обґрунтована пі­дозра, що здійснюється це за сприяння відповідних посадових осіб Волинської митниці ДФС, територіальних органів Державної прикордонної служби України, зазначається в листі до польського дипломата.

Голова облради пропонує вплинути на такий стан справ, об’єднавши зусилля української та польської сторін. Один із можливих шляхів — ​надання доступу українській стороні до інформації про завантаженість автомобілів із польських митних баз. Доцільним було б створення спільної групи фахівців із представників обох держав, яка займалася б скрупульозним вивченням цих питань. Адже лише володіючи інформацією про достовірні кількісно-вартісні характеристики імпортованих вантажів, порівнюючи її із наявною в національних базах даних митних органів, можна вплинути на надходження податків, зборів до Держбюджету, виведення грошових потоків із тіньової економіки та притягнення винних осіб до відповідальності. Висловлюється прохання посприяти у забезпеченні доступу до баз даних митних органів Республіки Польща.

Голова облради пропонує вплинути на такий стан справ, об’єднавши зусилля української та польської сторін. Один із можливих шляхів — ​надання доступу українській стороні до інформації про завантаженість автомобілів із польських митних баз.

Секретар постійної комісії Надія Хвищун наголосила на актуальності цієї проблеми. Вона, зокрема, зазначила, що в Україні зараз стрімко розвивається електронна комерція. Але доходи бюджету від цього, на жаль, не збільшуються. За неофіційними даними, із 20 смартфонів, які потрапляють з-за кордону, 18 продаються нелегально. І в цьому можна переконатися, застосувавши методику «таємного покупця». А це означає, що з цих коштів не надійшли податки, з яких виплачуються бюджетні зарплати, пенсії, стипендії тощо. Однак це мало б вирішуватися на рівні держави.

Своїми міркуваннями поділилися заступник керівника Волинської митниці ДФС Тетяна Кравець та начальник Луцького прикордонного загону Північного регіонального управління Державної прикордонної служби України Микола Скарвінко. Тетяна Кравець пояснила, що отримати інформацію щодо переміщення товарів, особливо із Республіки Польща, непросто. Для налагодження співпраці з польською стороною місцевих зусиль замало. Потрібні угоди на рівні урядів країн. Наголосила, що митниця — ​це державний орган, тому все, що буде прийнято на рівні держави, вони будуть виконувати. Разом із тим готові співпрацювати в питанні обміну даними.

Віце-консул Генерального консульства РП у Луцьку Марек Запур зауважив, що низку проблем, порушених у зверненні голови облради, неможливо вирішити лише на рівні польської сторони, оскільки Польща — ​член Євросоюзу. Він зазначив, що відповідь на лист голови облради уже готується. І наголосив: незважаючи на те, що вони не уповноважені вирішувати ці питання, готові завжди допомагати.

Telegram Channel