Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Душі горохівчан-євреїв уже спочиватимуть спокійно (Відео)

«По надгробках горохівчани більше ходити не будуть».

Фото zik.ua.

Душі горохівчан-євреїв уже спочиватимуть спокійно (Відео)

Їхні надгробки не слугуватимуть нам бордюрами

Протягом минулого тижня шпальти газет, екрани  українських телеканалів та електронні видання  звістили світ про резонансну подію: «У містечку Горохові на Волині єврейські надгробки служили бордюрами» (Відео).

… Переповідають, що ця історія розпочалася у воєнному 1941-му році тієї жахливої миті,  в яку німці змусили місцеве населення до вандалізму. Важко уявити, скільки молитов про прощення полинуло тоді  до Бога від тих, кого окупанти заставили під прицілом  на єврейському кладовищі «викопувати» з могил надгробки (мацеви) і вкладати їх на міських вулицях натомість бордюр.

Бог і під час цього гріходіяння, як мовиться, не зійшов із Небес, а про провину, яку окупанти тоді поклали камінням на серця безневинним живим, нагадав нам аж через 77 років. 

«У містечку Горохові на Волині єврейські надгробки служили бордюрами».

Як виявили мацеви під ногами?  Молоде подружжя, яке прогулювалося вулицею міста, на розі Козацької і Лисенка, звернуло увагу на бордюри, які час став зсувати на людські городи. Тій цікавості і судилося бути знаковою, бо з-під  бруду на кантах «визирали» чи то букви, чи знаки, до яких  придивилося дружина з чоловіком.

Окантовки молоді люди почистили і сфотографували, а світлини надіслали електронною поштою уродженцеві Горохова, краєзнавцеві Андрію Кленку, який відразу ж визначив: «Це – єврейські надгробки».  І порадив звернутися до єврейської спільноти в Луцьку. Їй про знахідку повідомили Інтернетом і телефоном. 

«Обростаючи» коментарями, новина швидко поширювалася користувачами сайтів.  Про знахідку в Горохові мер міста Віктор Годик, із його слів, зателефонував своєму хорошому другу і виконавчому директору єврейської общини «Хесед» Сергієві Швардовському.

Приїхавши  у Горохів уже наступного дня, пан Сергій зі спільниками підтвердили, що бордюри колись  стояли над могилами.  Таких «кантів» на вулиці аж до повір’я ЗОШ І-ІІІ ступеня №1 імені Івана Франка міста Горохова  наразі нарахували 39. Є припущення, що німці наказували використати  їх і на інших вулицях міста. 

У день приїзду Сергій Швардовський звернувся до Горохівського міського голови Віктора Годика зі заявою-проханням демонтувати мацеви і перевезти їх на місце, де історично було єврейське кладовище і де вже встановлений інформаційно-пам’ятний знак. 

Для демонтованих мацев попросили місця у людських  дворах. 

«Мер міста  при зустрічі пообіцяв сприяти у вирішенні цього питання. Місцеві мешканці також запропонували свою допомогу», –  написала єврейська община Луцька на своїй сторінці у Facebook.

В очільника міста дізналася, що наразі для демонтованих мацев попросили місця у людських  дворах. 

– Доки єврейска община робитиме ескіз пам’ятника, який спорудять із надгробків, ми обстежимо інші вулиці. Чого б це не вартувало, та по надгробках, споруджених для пам’яті, горохівчани більше ходити не будуть», – сказав Віктор Годик.

Леся ВЛАШИНЕЦЬ.

Telegram Channel