Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Через бурштин  у головного патрульного поліцейського Рівненщини Сергія Мерчука кидали каміннням

Момент конфлікту: до застосування зброї, на щастя, не дійшло.

Фото ICTV.ua.

Через бурштин  у головного патрульного поліцейського Рівненщини Сергія Мерчука кидали каміннням

Десятки мешканців Федорівки та Клесова Сарненського району позаминулої п’ятниці перекрили трасу Київ — ​Ковель. Заявили, що протестують у такий спосіб проти поліції, яка начебто одним дозволяє копати янтар, а іншим, «не обілеченим», — ​ні. Мирне перекриття траси перетворилося на бійку, як тільки правоохоронці (а виїхала на подію патрульна поліція, відповідальна за безпеку на міжнародних трасах Рівненщини) спробували затримати чоловіка, що нібито зумисне вибив камеру з рук полісмена. Бурштинокопачі намагалися «відбити» товариша і почали шарпати полісменів, а потім і жбурляти в них каміння

Конфлікт вгамувався через годину. Восьмеро поліцейських звернулися за медичною допомогою, а їхні колеги за фактами умисного заподіяння правоохоронцям тілесних ушкоджень та перекриття траси відкрили кримінальні провадження за частиною 2 статті 345 та частиною 1 статті 279 Кримінального кодексу України. Проте навіть через тиждень після сутички підозри слідчі нікому не оголосили.
Нагадаємо, що сарненські бурштинокопачі активно протестують проти поліції ще з травня. Навіть приїжджали під стіни обласної ради з вимогою звільнити начальника районного відділу. Невдоволені поліцією і у Володимирецькому районі, де конфлікт уже відбувається між представниками ДП «Бурштин України» та місцевими правоохоронцями. У поліції протести бурштинокопачів називають спробами зупинити боротьбу правоохоронців проти незаконного видобутку.

Сарненські бурштинокопачі активно протестують проти поліції ще з травня.

Сергій Мерчук, начальник управління патрульної поліції Рівненської області, опинився на стаціонарному лікуванні у клініці МВС.
— Мав пошкоджену спину, рука, нога подряпані, — ​каже пан Мерчук. — ​Окрім мене, на лікуванні були ще мій заступник та заступник командира батальйону. Не знаю імен та прізвищ людей, які нападали на мене, але впізнати можу. Головне управління Нацполіції відкрило кримінальне провадження, під час розслідування все буде з’ясовано. Ми охороняли відрізок дороги, який перекрили. Робили все у рамках закону. Дістали зброю, коли у нас полетіло каміння, але її застосовано не було.
Однак депутат Рівненської обласної ради та житель Клесова Сарненського району Олександр Васильєв має іншу версію подій:
— Конфлікт між поліцією та бурштинокопачами в нашому районі вже тягнеться близько року і на сьогодні не розв’язаний. До мене копачі постійно приїжджають — ​по кілька десятків — ​і жаліються як депутатові. Скаржаться на схеми, «білети», що одним можна мити бурштин, а іншим — ​ні. Вимагають, щоб поліція всім заборонила видобувати. Інакше, кажуть, будуть і надалі протестувати.
Багатьох серед тих, хто до мене приїздив, знаю як порядних людей. Це і депутати, і члени виконкому. Після конфлікту на «варшавці» також приїжджали до мене. Розповідали зовсім іншу версію, аніж поліція, про чоловіка, який начебто вибив камеру з рук полісменів. Це клесівець Андрій Рамазанов. Він приїхав, коли пікетування вже відбувалося, і припаркувався за метрів 70 від місця перекриття. Пішов подивився, що відбувається, а коли повертався назад, біля його автомобіля було троє полісменів. За розповіддю, він підходив до авто і поліцейський сам зумисне з ним зіткнувся і випустив камеру з рук. Андрій хотів сісти в машину, поліцейські йому не дали. Коли витягували, зламали ногу, а потім тягнули його, попри крики болю, до своєї машини. Тоді пікетувальники його і почали відбивати. В Андрія — ​дуже серйозний перелом ноги у двох-трьох місцях. Він тепер у Рівненській обласній лікарні.
Мені також розповіли, що за день чи два перед тим поліція поранила двох чоловіків, які вимивали бурштин. Стріляли гумовими кулями, але дуже зблизька. Одному цілилися у пах і були б перебили артерію. Але чоловіків так залякали, що вони тепер бояться заявляти на поліцейських. 

Левко ЗАБРІДНИЙ

Telegram Channel