Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
«Ой вишеньки-черешеньки, червонії, спілі...»

З ягід можна приготувати стільки смачного!

Фото ilturista.info.

«Ой вишеньки-черешеньки, червонії, спілі...»

Літо – найдухмяніша, найсолодша, найвітамінніша пора року. Та щедрий ягідний сезон дуже короткий: не встигнеш озирнутись, як котрась із ягід уже минулася. Ось-ось і вишні стануть усього лиш спогадом із кислинкою. А ще залишаться у коморі компотами і джемами, якщо ви поспішите ними запастися

Вишні у власному соку

Такий спосіб зберігання ягід – чи не найпопулярніший, тому що універсальний: маємо і сік, і начинку для вареників, пирогів, тортів, прикрасу для десертів

 

 Інгредієнти: на 1 л вишень – 1 скл. цукру (можна додати ложку-другу, якщо любите солодке).

Приготування. Ягоди перебрати, помити, подрилювати, щільно укласти в чисті літрові банки, пересипаючи цукром, і залишити при кімнатній температурі, щоб пустили сік. Якщо вишні в слоїчку просіли, варто докласти, щоб не залишалося вільного місця. Накрити кришками, стерилізувати 10–12 хвилин із моменту закипання і закатати.

 

Вишневе варення

Його варять із дрильованих і цілих ягід, причому варення з кісточками вважають смачнішим і ароматнішим. Якщо ж вам більше до смаку варення без кісточок, йому можна додати аромату завдяки маленькій хитрості

 

 Інгредієнти: на 1 кг вишень – 1 кг цукру і 300 мл води.

Приготування. Ягоди вимити, видалити плодоніжки, подрилювати. Кісточки залити водою, щоб вона їх лише злегка покрила, закип’ятити, процідити і на отриманому відварі готувати сироп: на кожні 300 мл рідини – 700 г цукру. Решту цукру розділити навпіл і додавати до варення на початку кожної стадії варіння. Вишні без кісточок залити гарячим сиропом і залишити на 4–5 годин. Після цього рідину через друшляк злити в каструлю, додати в неї половину цукру, що залишився, і прокип’ятити 15–20 хвилин, а тоді всипати ягоди і знову настоювати 4–5 годин. Коли охолоне, додати решту цукру, довести до кипіння, зменшити вогонь і варити до готовності. Варення гарячим розлити у стерильні банки і закатати стерильними кришками.

 

Варення «Оригінальне»

Нині звичайним варенням нікого не здивуєш. Пропонуємо надати різноманітності вашим заготовкам на зиму. «Дует» вишні та шоколаду багато хто полюбляє, наприклад, у тортах «Шварцвальдський» чи «П’яна вишня». Тож варто повторити цей смак при консервуванні ягід

 

 Інгредієнти: 1 кг свіжих вишень, 1 кг цукру, 3 ст. л. порошку натурального какао, 2–3 палички кориці (або 1–2 ч. л. меленої), 25 г желатину.

Приготування. Ягоди вимити в кількох водах, відсортовуючи зіпсовані, неспілі чи посохлі, подрилювати і засипати цукром в емальованому посуді. Залишити на ніч або доти, поки вишні пустять сік, а цукор розтане в рідині. Після цього всипати какао-порошок і корицю, поставити на плиту і на малому вогні доводити масу до кипіння. Проварити 5 хвилин і відставити на 2 години, тоді ще раз прокип’ятити і знову залишити настоюватися протягом 2 годин. Перед третім варінням додати швидкорозчинний гранульований желатин, дати йому 15–20 хвилин набухнути у сиропі, а далі, постійно помішуючи, тільки довести шоколадно-вишневу масу до кипіння, але не варити. Простежити, щоб весь желатин «розійшовся» у вишневому соці. Якщо не всі гранули розчинилися – витримати варення теплим, але не на плиті, ще трохи, а тоді знову довести до кипіння. Гарячу масу розкласти в гарячі сухі слоїки і закатати стерильними кришками.

 

Варення «Дует»

Поєднання вишень і малини надасть йому красивого кольору, яскравого аромату й оригінального смаку

 

 Інгредієнти: на 1 кг вишень – 1 кг цукру, 150-200 г малини і 250 мл води.

Приготування. Вишні вимити, видалити плодоніжки, подрилювати. Малину перебрати і швидко промити. З води і цукру зварити сироп, залити ним вишні та малину і залишити на 4–5 годин, після чого варити в кілька прийомів до готовності. Варення гарячим розлити у стерильні банки і закатати стерильними кришками.

 

Компот вишнево-абрикосовий

Такий запашний напій сподобається всій родині, а ягоди з нього можна використати як начинку для пирогів або для оздоблення торта чи десертів

 

 Інгредієнти: 1,6 кг вишень, 1,6 кг абрикосів, 450 г цукру.

Приготування. Перебрані і добре вимиті абрикоси й вишні вперемішку укласти в чисті банки і залити сиропом, температура якого повинна бути близько 80–85°С. Наповнені банки накрити кришками і поставити в каструлю з водою, нагрітою до 60–65°С, стерилізувати при 100 градусах банки місткістю 0,5 л – 15 хвилин, 1 л – 20 хвилин, після чого герметично закатати, перевернути догори дном, закутати і залишити до повного охолодження.

 

Вишневий сироп

Цей рецепт буде до вподоби тим, хто захоче максимально запастися на зиму ароматним напоєм, але з мінімальним використанням тари і місця. Взимку відкрийте банку і просто додайте води!

Інгредієнти: вишні, цукор.

Приготування. Вишні перебрати, помити, видалити кісточки, пропустити ягоди через м’ясорубку і відтиснути сік. Злити його в емальований або скляний посуд і дати відстоятися 2–3 години. Далі сік відфільтрувати через 3–4 пласти марлі, влити в емальовану каструлю, додати 1,5 кг цукру на 1 л соку і підігріти до 75–85°С, помішуючи, а тоді гарячим ще раз відфільтрувати через 3–4 шари марлі. Далі знову злити сироп в каструлю, нагріти до 92–95°С і розлити в гарячі сухі банки. Наповнювати тару слід доверху й відразу ж герметично закупорювати прокип’яченими кришками. Банки перевернути догори дном, накрити і залишити, поки схолонуть.

 

Пікантний соус до м’яса

Традиційними для української кухні є вареники та пироги з цими ягодами. Проте далеко не кожна господиня зважиться використовувати вишні у приготуванні других страв. А дарма. Кисло-солодко-гострий соус із них буде ідеальним доповненням до м’ясних делікатесів. Дехто любить просто намазати його на хліб або додавати до обсмажених на грилі овочів

 

 Інгредієнти: 1 кг вишень, 100 г цукру, 1 ст. л. солі, 0,5 стручка перцю чилі, 5 г коріандру (сухого), 60 г часнику, 1 ст. л. соєвого соусу, 10 г сушеного подрібненого кропу.

Приготування. Вишні помити, видалити кісточки, подрібнити ягоди за допомогою блендера або м’ясорубки. Проварити отриману масу 20 хвилин на середньому вогні. Тим часом почистити і перемолоти часник (його кількість, як і інших компонентів, можна регулювати на власний смак), перець чилі й додати до вишень, всипати сіль, цукор і спеції, влити соєвий соус. Проварити все разом 30 хвилин, розлити в стерильні банки і закрутити. Відкритий соус зберігається в холодильнику досить довго, близько трьох тижнів.

10 причин полюбити вишні

Дошкуляє подагра, нестерпний  біль у ногах? Налягайте на вишні!
Ці ягоди допомагають знищувати шкідливі бактерії в організмі людини і призупиняють їх розмноження.
Хочете зміцнити кровоносну та імунну системи, запобігти згущенню крові – введіть у свій раціон більше вишень.
Кісточкові мають відхаркувальну та послаблювальну дію.
Вишня втамовує спрагу, поліпшує апетит.
Споживання цих ягід знижує ризик серцевих нападів.
Вишневий сік вбиває дизентерійну та кишкову палички.
Пектини, що містяться у вишні, виводять радіонукліди та сприяють пониженню рівня холестерину.
Склянка ягід щодня – і прощавай, зайва вага!
Маска з вишень поверне свіжість шкірі обличчя, позбавить її жирного блиску.
Telegram Channel