Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Чи відспівав би Патріарх Філарет гея?

«Саме через те, що Церква розділена, і війна у нас іде, і Крим забрали».

Фото pravda.com.ua.

Чи відспівав би Патріарх Філарет гея?

І чому предстоятель Української православної церкви Київського патріархату проти жінок-священиків – про це він розповів у відвертому і розлогому інтерв’ю інтернет-виданню «Українська правда». Наводимо головні думки Патріарха з розмови

Чому наш Президент так наполегливо переконує Вселенського патріарха надати нам Томос?  А тому, що він побачив:  без Єдиної помісної православної церкви не може існувати держави. Бо саме через те, що Церква розділена, і війна у нас іде, і Крим забрали.
Якби в Україні була одна православна церква, то Москві не було б на кого тут спертися. А зараз є. Насамперед – на Московський патріархат, на частину проросійськи налаштованого населення і чиновників. Вони і є підгрунтям для дій Москви. А якби була одна церква, то його Росія просто не мала б.
Якщо ми отримаємо Томос, то Українська церква буде одна. І не просто одна – а найбільша. Нині Київський патріархат, порівняно з Московським, є численнішим удвічі. Якщо ж іще приєднаються УАПЦ і решта, то ми будемо найбільшими. А залишок Московського патріархату повинен називатися Російською православною церквою в Україні. Правами буде користуватися такими ж, як і Українська церква, бо закон для всіх церков і релігій у державі — один.
Але це буде порівняно невелика церква, і впливу вона вже не буде мати.
 Скільки ієрархів УПЦ МП підписали звернення до патріарха Варфоломія про надання Томосу?  Ми знаємо, що близько десяти, проте публічно заявили два. А чому інші промовчали та скільки їх? Інші бояться. Чого бояться? А якщо не буде Томоса, тоді Москва всіх цих, хто звертався, покарає.

Нині Москва розсилає по всіх  церквах своїх представників, які агітують голів церков не підтримувати Вселенського патріарха.

Коли ж уже буде Томос, коли утвориться Єдина помісна українська церква, то боятися вже не буде кого. Вони будуть вільно приєднуватися, і ми всі будемо  одною українською православною церквою.
І ось тих потенційних, за деякими спостереженнями, приблизно 2/3 Московського Патріархату. Врахуйте, що на сьогодні Київський патріархат має підтримку 40–44% населення, а Московський – лише 20–24%. Якщо із цих 24% у єдності з РПЦ залишиться третина, то 8% – це буде невелика Церква і значного впливу вона не матиме.
Якщо Томосу нам не дадуть, то це означає, що Москва перемогла Вселенського патріарха і вона є найвпливовішою церквою.  Але хай там як,  Київський патріархат і далі  зростатиме. До нас будуть приєднуватися і з Автокефальної церкви, і з Московського патріархату, як це відбувається зараз. А прийде час – нас визнають. Не можуть не визнати одну з найбільших церков у світі.
… Хоча нині Москва розсилає по всіх  церквах своїх представників, які агітують голів церков не підтримувати Вселенського патріарха.
Крім того, Українська церква Московського патріархату не знаю, скільки десятків тисяч звернень розсилає по парафіях і єпархіях, щоб вони підписували й надсилали Вселенському патріархові прохання не надавати Томос. Частина вірян підписує, проте переважна більшість відмовляється. Москва задіяла всі сили – не тільки по церковній лінії, а й по державній, щоб не допустити надання Томосу.
Але поки що Вселенський патріарх стоїть твердо на своїй позиції. Чому? Це мої особисті міркування: тому, що якщо він і на цей раз Томос не дасть, то це означатиме, що хоч він і Вселенський патріарх, а впливу не має. А Москва, хоч і не перша, але, що хоче, те і робить у православ’ї.
Отже, щоб не допустити того, аби Москва фактично керувала всім православ’ям, Вселенський патріарх повинен надати Україні Томос.
Чи можливо таке в Українській церкві, щоб жінки правили службу?  Ні, ніколи! Бо якби ми погодились на жіноче священство, то це означало б, що ми не православні й відмовилися від православ’я. А якщо ми православні, то ніколи не допустимо, щоб було жіноче священство.
Так званий «Марш рівності»? Немає в Україні Церкви, яка підтримує одностатеві шлюби.  І не лише Церкви. Ані мусульмани, ані іудеї – ніхто не підтримує. Український народ не підтримує це. Гей християнином може  тільки називатись.  Але насправді  християнин не повинен цього робити.
Тому в Європі християн багато, але християн чимало за назвою. А в житті вони далекі від християнства…
Чи відспівав би я гея? Якщо він хрещений, то відспівував би. Тому що він християнин. Грішник, але християнин. Церква молиться за всіх – і за важких грішників також, щоб Господь їм простив гріхи. А чи простить? Це залежить від Бога.
Як ставлюсь до футбольних фанатів?  Церква дивиться на це, як на залежність людини від гріха. Це раби гріха. Наприклад, фанати – це духовно уражені люди.
Ви подивіться на нього. Він несамовитий, кричить, Бог знає що робить. Може розумна людина допускати таке? Не може. А якщо вона допускає, то цією людиною керують інші почуття – гріховні. Вона не може позбавитися від цих гріховних почуттів. А раз не може, то вона стає рабом цих почуттів. Я футбол не дивлюсь.
Повний текст інтерв’ю – на сайті інтернет-видання «Українська правда».

Роман РОМАНЮК, 
Юрій ПАНЧЕНКО​

Telegram Channel