Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У дитинстві їй подарували…  пил із Місяця

Ось вони — подарунковий флакончик і автограф — від астронавта Ніла Армстронга.

Фото arstechnica.com.

У дитинстві їй подарували…  пил із Місяця

А тепер жінка змушена за нього судитися. Що ж сталося?

Американка стверджує, що володіє маленьким флаконом місячного пилу, який вона малою отримала від Ніла Армстронга, і тепер подала в суд на NASA (Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору). Жінка стурбована тим, що уряд може спробувати «прийти за нею».

NASA раніше займало юридичну позицію, згідно з якою «приватні особи не можуть володіти місячним матеріалом», і кримінально переслідувало людей, які претендують на його продаж, або іншим чином намагалися захопити такі артефакти.
Лора Сіккім розповідає, що її батько Том Мюррей дружив із астронавтом Нілом Армстронгом. У 1970-ті обидва жили в Цинциннаті, штат Коннектикут, і якось Арм­стронг подарував їм скляну пробірку з гумовою пробкою, заповнену світло-сірим пилом. Лорі, якій на той момент було 10 літ, показали пробірку і записку: «Лорі Енн Мюррей — ​Удачі — ​Ніл Арм­стронг, «Аполлон‑11».

З висоти років жінка каже, що тоді подарунок її не зацікавив: «Я любила ляльки Барбі і свій велосипед».

З висоти років жінка каже, що тоді подарунок її не зацікавив: «Я любила ляльки Барбі і свій велосипед». Через півстоліття, коли батьки Лори померли, вона знайшла пробірку і записку в дерев’яній скриньці і згадала про все.

Тепер, щоб підтвердити своє право власності на артефакт, Лора найняла юриста, який склав офіційний запит до представників Феміди. Суд присяжних міста Вічіта (штат Канзас) повинен вирішити, чи має пані Сіккім право зберігати подарунок астронавта.
Вона проживає в Теннессі, а в Канзас звернулася через інший «місячний» випадок: кілька літ тому в NASA схаменулися і спробували відсудити в особи на ім’я Ненсі Лі Карлсон сумку, в якій екіпаж «Аполлона‑11» привіз зразок місячного грунту.
 

Довідка:
Ніл Олден АРМСТРОНГ (1930–2012) — ​американський військово-морський льотчик ВМС США і астронавт. Командир «Аполлона-11», який виконав політ на Місяць, та перший землянин, що ступив на його поверхню (20–21 липня 1969).

Тоді суд ухвалив, що Карлсон придбала сумку в законний спосіб (купила її менш ніж за тисячу доларів, коли NASA розпродавало списані речі) і має право розпоряджатися нею, як вважатиме за потрібне.

Минулого року жінка продала сумку (разом із частинками місячного пилу, що пристали до внутрішньої поверхні) за 1,8 мільйона доларів на аукціоні Sotheby’s.

Що саме міститься всередині пробірки, яка належить пані Сіккім, поки що не відомо — ​її адвокат замовив експертизу сірого порошку, але результати аналізу не встановили походження пилу.

Лора і її адвокат сподіваються, що у пробірці все-таки місячний грунт, і готуються до захисту на випадок, якщо NASA претендуватиме на подарунок: «Немає закону, який забороняє приватним особам володіти місячним матеріалом. Це не контрабанда», — ​говорить юрист Лори. Журналісти видання Ars Technica написали в NASA, але їм відповіли, що, оскільки справа буде вирішуватися в суді, ніяких коментарів агентство наразі не даватиме.

Джерело: espreso.tv.

Сайрус ФАРІВАР​.

Telegram Channel