Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Змагаємося: чий характер переможе

А як би ви підписали це фото? Автор найоригінальнішого отримає приз. Чекаємо ваших листів на адресу: volyn.nо[email protected] або 43025, просп. Волі, 13, м. Луцьк, Волинська область.

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА.

Змагаємося: чий характер переможе

Дитячий світ сповнений емоцій, фантазій та світлої радості. Для сільської малечі, яка з раннього віку привчається до рутинної роботи, кожна вільна хвилина сприймається як свято. Ці діти знають свій обов’язок – допомогти чимось мамi і татовi у господарських клопотах. А якщо вже випадає час на дозвілля, то заповнюють його на власний розсуд...

Звичайно, понад усе – iгри, коли дитячий сміх звеселяє все навкруги. Тимофійко (на фото) із села Березники Ратнівського району вирішив повправлятися і  в іншому занятті: позмагатися з улюбленицею їхньої сім’ї – козою-годувальницею. Отак буває й у дорослому житті,  коли впертість частенько перемагає наші зусилля. Тому й змагаємося: чий характер переможе. Будьте не впертими, а наполегливими. Це справді важливо!

18 липня
Сонце (схід — 5.26, захід — 21.22, тривалість дня — 15.56).
Місяць у Терезах. 5–6 дні Місяця.
Іменинники: Варвара, Кирило, Сергій, Ігор, Єлизавета.

19 липня
Сонце (схід — 5.27, захід — 21.22, тривалість дня — 15.55).
Місяць у Терезах. 6–7 дні Місяця.
Іменинники: Марина, Марта, Анатолій, Віктор.

Паркани в наших душах

Досить часто під час відряджень у селах та містечках доводиться бачити таку картину: люди навколо своєї маленької, бідової з виду хатини будують височенну огорожу

Кость ГАРБАРЧУК

Ще можна зрозуміти багатіїв, котрі закривають розкішні маєтки від сусідів та навколишнього світу. Але ж кількаметрові паркан з металопрофілю чи цегляна стіна не захищають від злодіїв. А що ховати звичайним українцям на своїх 6 сотках біля будинку? Це навіть не данина моді, а якась негативна тенденція. Замість того, щоб тулитися одне до одного, ми відгороджуємося – це в наших душах з’явилися паркани. Насправді ознакою благополучного життя є відсутність бар’єрів та шлагбаумів.

Як стверджує американський філософ Френсіс Фукуяма, головним соціальним капіталом суспільства є довіра, яку, судячи з усього, ми дуже швидко втрачаємо. 

У кожного — свої смаколики

Недавно у «Фейсбуці» хтось поширив такий допис: «Про що можна говорити з поколінням, яке не розуміє, як це — гризти кисіль. Хто гриз — відгукніться!»

Катерина ЗУБЧУК

І відгукнулися. Та ще й скільки?! На той час, коли я читала, було вже 999 чоловік. Хтось, щоправда, як і я, згадав ще й маленькі брикетики кави з молоком (яка ж то була смакота!) чи чай фруктовий — теж спресований. А ще, судячи з коментарів, їли сухий заварний крем із пакетиків. Однак було і таке зауваження: «Недавно купила брикет киселю, хотіла відчути смак, але продукт уже не той — один цукор». 

Або ще: «Думаю, всі, кому майже 60 і більше, — гризли...» Ці рядки пише та, якій «понад 60». До того ж значно... Це вже згодом, у дорослому віці, я заливала брикетик кави гарячою водою і робила напій, а в дитинстві просто їла цю смакоту. Сьогодні багатьом це здасться дивним. Тоді ж, пригадую, завжди дуже хотілося солодкого, а його не було. Навіть цукор мамі часто доводилося дозувати, щоб усім чотирьом дітям дістався. Чи то він був таким дефіцитом, чи грошей у сім’ї не завжди вистачало? Цього вже не скажу. Ті, хто ріс після війни, зрозуміє мене.

«Європейські» контрасти

Якось довелося зробити невеличку «екскурсію» найбільшим у Нововолинську мікрорайоном – Шахтарським. Видно, що мешканці прикордонного містечка багато чого переймають у польських сусідів – заквітчані балкони власних квартир і навіть під’їзди. А подекуди можна  побачити  біля будинків не лише газони чи діляночки цибулі, часнику, моркви, а й упорядковані, красиві й багаті клумби

Роксолана ВИШНЕВИЧ

Біля однієї п’ятиповерхівки впав у вічі балкон, на якому встановлені два стяги – український і європейський. Добродій, що вийшов на перекур із сусіднього помешкання, вловивши мій погляд, напівжартома-напівсерйозно мовив: «Так у Європі модно робити. Треба бути свідомими українцями». У відповідь  мовчки погодилася з його реплікою. Ступила кілька кроків – а під цим же будинком … бур’янів у пояс.

Пройшла до наступного – там своя «екзотика»: буяють різнокольорові троянди, а підвіконня першого поверху більш ніж оригінальні  – прибиті гвіздками вверх, кажуть, щоб убезпечити квартиру першого поверху від злодіїв, які стають на підвальний дашок і проникають через пластикові вікна всередину. Це, напевно, не закордонний, а суто наш, український, «витвір». Як тут не пригадати популярний вислів: «Порятунок потопаючих – справа рук самих потопаючих»?

Відпустіть книги в подорож

Невеличка споруда, що стоїть у Луцьку біля наукової бібліотеки, схожа на чималеньку шпаківню чи на шафку. Коли вперше побачив її, то не одразу зрозумів, що це таке (на фото)

Олександр ДУРМАНЕНКО

Ідея буккросингу полягає в обміні!
Ідея буккросингу полягає в обміні!

 

Виявилося, це громадське місце обміну друкованою літературою,  що називається буккросингом. Усередині — полиці з книгами. Принцип простий — бери, яка сподобалася, однак замість неї обов’язково залиш свою. Бажано цікаву та в хорошому стані. Це в ідеалі. А насправді в шафці було 3 чи 4 пошарпані томики. Запам’яталися збірка дитячих віршів чи не 1970-х років, підручник з алгебри та збірник шахових задач — тобто виданнями поділилися за принципом «На тобі, небоже, що мені не гоже!» 

Вирішив особисто підтримати корисну справу і приніс 5 художніх книг. Та ще й намовляв друзів робити так само. Через місяць зазирнув до шафки — полиці були порожніми. Висновки напрошуються невеселі: книги просто забирають. Впливає, мабуть, те, що розміщена споруда на вулиці та без нагляду. Декілька днів тому з’явилась новина, що схожу поличку відкрили в міському Центрі надання адміністративних послуг. Вибір доступних там для обміну видань наразі приємно дивує. Хочеться вірити, що ініціатива буде розвиватися і книги мандруватимуть домівками. Головне — аби ними не забували ділитися. 

«І говорить гроза з грозою...»

18 липня вшановується пам’ять преподобного Афанасія Афонського. У народі цього дня відзначали свято місяця. На Афанасія місяць продовжує грати, що передбачає хороший урожай. Наші пращури слідкували за хмарами: якщо  небом пливуть жовті, ніби мед, – на дощ. З цього приводу говорили: «З гнилого кута (південного заходу) нагнало хмари – буде дощ» 

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Алли Адамської, 18-го липня – хмарно з проясненням, короткочасний дощ, місцями зливи, вдень гроза, подекуди слабкий град.  Вітер північно–західний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі – 12–17, вдень – 20–25 градусів тепла. 19-го – хмарно з проясненням, короткочасний дощ, місцями гроза. Вітер північно-західний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі – 12–17, вдень – 22–27 градусів із позначкою «плюс». За багаторічними спостереженнями, найтепліше 18 липня було 2007 року — плюс 35, найхолодніше — 1989-го —  7 градусів тепла. Температура води в річці Стир – 22, озері Світязь — 19 градусів. 

У Рівному протягом усього дня небо буде вкрите хмарами. Вранці очікується сильний дощ, вдень і ввечері – дощ із грозою.  Температура повітря – 17–23, 19-го – 19–26 градусів тепла.

Ведуча рубрики Людмила ВЛАСЮК.
Тел. 72–06–66.

Telegram Channel