Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Причина вибуху — подвійне зарядження міномета

Вартість одного екземпляра «Молота» – 18 тисяч доларів.

Фото news-front.info.

Причина вибуху — подвійне зарядження міномета

Майже 6 годин на Рівненському загальновійськовому полігоні тривав слідчий експеримент

Для цього Міністерство оборони виділило 2 міномети «Молот» із тієї ж партії зброї, що призвела до трагедії, внаслідок якої загинуло троє військовослужбовців і 9 отримали поранення різних ступенів важкості. Для участі в експерименті на Рівненщину прибули заступник міністра оборони України генерал–лейтенант Ігор Павловський, фахівці Київського науково–дослідного інституту судових експертиз на чолі з його керівником Олександром Рувіним, співробітники Національної поліції і профільні спеціалісти Міністерства оборони України, представники військової прокуратури. Вони перевірили основні версії, над якими наразі працює слідство, намагаючись відтворити повну та об’єктивну картину трагедії.

Зазначимо, що міномет «Молот» створений на базі ще радянського зразка. Але вже український 120–міліметровий має захист від подвійного зарядження, його швидкострільність — 12 пострілів за хвилину, тобто кожні 5 секунд. Є ймовірність, що у стволі вибухнуло відразу два заряди. Так кажуть військові, і ця версія розглядається наразі як одна з головних.

Несанкціоновано міна вибухала через пошкоджений підривник безпосередньо у стволі міномета.

Це підтвердив і слідчий експеримент. Про це заявив заступник міністра оборони генерал Ігор Павловський під час засідання комітету з питань національної безпеки та оборони Верховної Ради України, присвяченого розгляду обставин інциденту на Рівненському загальновійськовому полігоні. За його словами, проводячи слідчий експеримент на полігоні, зімітували практично всі події, які могли статися безпосередньо під час виконання завдань, і отримали такі результати: «В ході подвійного заряджання міномета і стрільби наслідки руйнування ствола були точно такі, які сталися у п’ятницю, 6 липня. Було підірвано ще один міномет, цього разу з однією міною у стволі, щоб переконатися, чи дійсно це сталося в ході подвійного заряджання, чи заряджання міномета однією несправною міною. Ми отримали той же результат, який мали раніше, коли несанкціо­новано міна вибухала через пошкоджений підривник безпосередньо у стволі міномета. Під час експерименту паралельно підірвали міномет Б‑11 за тією ж методикою й отримали той самий результат».

Після цього всю зброю — ​міномет, який вибухнув у ході виконання завдань, і 4, з якими проводили слідчий експеримент, передали до інституту судових експертиз для з’ясування остаточних причин і проведення аналізу конструкційних особливостей матеріалу, з якого вони зроблені.

Валентин СТАВСЬКИЙ

Telegram Channel