Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Волинь: коротко про головне

Волинь-нова

Волинь: коротко про головне

Нарезонаснішні події в житті краю одним абзацом

Лучанка Яна Барилюк на платформі ОЛХ придбала військову кепку з лейбою «не для продажу». Отримавши замовлення, жінка побачила етикетку: «власність Збройних сил України. Не для продажу!». Тепер Яна Барилюк хоче звернутися до правоохоронців за поясненням, чому товари для військовослужбовців у вільному продажу на чорному ринку.

У двох ковельських дитсадках № 9, 14 облаштували соляні кімнати для профілактики простудних захворювань. У зв’язку з тим, що екологічна ситуація погіршується, у малечі тепер слабка імунна система. Тому виникла ідея створити такий оздоровчий комплекс. Ініціатива підтримана владою, яка допомогла з коштами. Дошкільнятам, які часто хворіють на ГРВІ, мають перенесені гострі бронхіти та пневмонії, відвідування таких кімнат особливо корисне. Усі процедури діти проходять під наглядом спеціалістів.

У Зміїнці Луцького району в людей зі свердловин тече коричнева вода з неприємним запахом. У 70 будинках села немає централізованого водопостачання. Вода зі свердловин біжить неякісна, тому люди викопали криниці. Два тижні тому працівники лабораторного центру надали висновок, що і звідти пити воду небезпечно через вміст нітратів, що удвічі вищий від норми.

У Рожищенському, Володимир-Волинському, Луцькому районах виявили небезпечну хворобу на столових буряках – церкоспороз. Погодні умови (висока вологість повітря, дощі, рясні роси, високий температурний режим), які склалися на цей час, сприятливі для розвитку та поширення хвороб сільськогосподарських рослин. Тому в другій половині липня слід очікувати появу церкоспорозу на посівах цукрових буряків.

Береги Теремнівських ставків у Луцьку закидані сміттям, яке після себе залишили відпочивальники. Ситуацію активно обговорюють у соцмережах.  Обурені користувачі зазначають, що в жарку погоду ці гори сміття ще більші та пропонують установити контейнери для сміття замість тих кількох урн, які є тут зараз.

У Луцькому парку культури та відпочинку імені Лесі Українки  чистять канали від ряски. Її притягують до берега спеціальними сітями. Волинську річку Стохід звільнили від надмірної водної рослинності за допомогою машини-амфібії. Спеціальним устаткуванням покосили водну рослинність на відрізку річки, що належить Національному природному ландшафтному парку «Прип’ять—Стохід».

У Луцьку в приміщенні Галереї сучасного мистецтва України «Арт-Кафедра» відкрили Художньо-меморіальний музей відомого українського художника — волинянина Миколи Кумановського. Тут можна побачити  його ранні, студентські начерки, перші офорти, експериментальне малярство, звісно, і полотна серії «Умовні українці». Особливими родзинками експозиції є меморіальні речі – офортний станок, пензлі, фото, книги, а також старий мольберт із останнім незавершеним полотном митця.

Telegram Channel