Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
А домашніми смаколиками частували... незрячі господині

«У нас виникла ідея перевидати книгу», – розповідали Юлія Сачук та Віталій Ткачук.

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА.

А домашніми смаколиками частували... незрячі господині

У Луцьку відбулася презентація книги «Солодка неділя», надрукованої шрифтом Брайля

Її автор — ​ведуча телеканалу «1+1», мама трьох діток Валентина Хамайко — ​не лише успішна жінка, а й гарна господиня, майстер випічки, якої вчилася у видатних французьких, англійських пекарів. Її кулінарна книга — ​своєрідний календар року. В ній зібрано 58 сімейних та авторських рецептів десертів. Усі вони розбиті за розділами відповідно до пори року.

Десерти приготовані за рецептами із книги.

— Коли придбала «Солодку неділю» у Львові на форумі видавців, то поцікавилася в автора, чи можна перевидати шрифтом Брайля, щоб незрячі господині могли приготувати щось смачненьке, — ​розповідала під час презентації у піцерії «Теревені» одна з ініціаторок проекту, координатор «Брайль Студіо» Юлія Сачук. — ​Під час роботи над виданням виник сумнів щодо включення до нього окремих рецептів страв, складних у приготуванні. Але вирішили залишити всі.

Ми вирішили видрукувати книгу, щоб показати, що незрячі жінки самодостатні і їм під силу спекти смачний тортик чи пиріг.

Книга побачила світ у видавництві «Брайль Студіо» завдяки фінансовому сприянню каналу «1+1» та Луцької міськради. За словами голови Волинської обласної громадської організації «Генерація успішної дії» Віталія Ткачука, це вже друга презентація видання. Вперше у такому форматі його представили на «Книжковому арсеналі» у Києві.

Мимоволі уявляєш ту смакоту, про яку написано у виданні.

— Ми вирішили видрукувати книгу, щоб показати, що незрячі жінки самодостатні і їм під силу спекти смачний тортик чи пиріг, — ​зазначив Віталій Ткачук.

Ось так виглядають сторінки із кулінарними секретами.

До участі у проекті зголосилося троє волинянок з особливими потребами. Одна з них — ​Наталія Заячківська — ​взялася пекти заливний пиріг з абрикосами. Каже, що рецепт не дуже складний, за півтори години справилася. Обійшовся десерт недорого — ​якихось 50 гривень. Тож охоче готуватиме такий смаколик для родини — ​чоловіка і двох діток. До речі, процес було відзнято на відеоролик і продемонстровано учасникам презентації, серед яких були журналісти і меценати. По її завершенню гостей почастували смаколиками, спеченими за рецептами з книги.

Задоволені випічкою хазяйки Наталія Заячківська (зліва), Валентина Мельник (праворуч), їхні доньки та ініціатори перевидання.

Telegram Channel