Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Кровопивці Путіна не дали їм жодного шансу вижити...

Бойовики до збитого літака спочатку нікого не пускали...

Фото tsn.ua.

Кровопивці Путіна не дали їм жодного шансу вижити...

17 липня 2014 року біля міста Торез Донецької області росіяни збили пасажирський літак Малайзійських авіаліній, який здійснював політ з Амстердама в Куала-Лумпур. Усі 298 пасажирів і членів екіпажу загинули

У зв’язку з тим, що проросійські бойовики ще у травні 2014 року знищили два військові вертольоти, а в червні — літак ІЛ-76, було прийнято обмеження на польоти цивільної авіації над зоною конфлікту до висоти 7900 метрів. Після збиття транспортного літака АН-26 підняли планку до 9750 метрів. Згідно з міжнародними нормами немає прямої вказівки закривати небо для польотів над зонами воєнних дій.

Літак, який виконував рейс МН17, вилетів з Амстердама в Куала-Лумпур о 13.30. Через дві з половиною години з ним урвався зв’язок. Його рештки впали біля міста Торез. Ніхто з членів екіпажу та пасажирів не вижив. Бойовики «ДНР» спочатку заявили про збиття літака, цю інформацію поширили російські ЗМІ. Але затим і одні, і другі стали заперечувати причетність до теракту. Мовляв, це зробили українські військові.

Проте розслідування вщент розгромило версію Москви. Було доведено, що пасажирський «Боїнг» збили проросійські бойовики пострілом зенітно-ракетного комплексу «БУК-М1».

За кількістю жертв катастрофа «Боїнга-777» стала найбільшою в історії України.

23 лютого 2016 року року група Bellingcat (організація, яка проводить розслідування на військову тематику за відкритими джерелами) опублікувала нову доповідь, у якій назвала підозрюваних в атаці на МН17. У доповіді йдеться, що «БУК-М1» доставили до українського кордону бійці другого дивізіону 53-ї зенітно-ракетної бригади з Курська.

За кількістю жертв катастрофа «Боїнга-777» стала найбільшою в історії Украї­ни, а якщо не враховувати терактів 11 вересня, то це найсмертоносніше збиття пасажирського літака. Загинули 15 членів екіпажу та всі 283 пасажири, у тому числі 80 дітей, троє з них — немовлята. На борту перебували сенатор Нідерландів Віллем Віттевеен, співробітник Всесвітньої організації охорони здоров’я Гленн Томас, голландський дослідник Джоеп Ланге та популярна малайзійська акторка Шуба Джайя.

Наразі розслідування триває. Росія всіляко протидіє цьому. Зокрема, група російських хакерів намагалась отримати доступ до матеріалів розслідування авіакатастрофи «Боїнга». Збиття літака спричинило хвилю міжнародних санкцій проти РФ. Багато хто вважає цю трагедію переломною точкою у відносинах Росії зі США та ЄС.

Турецька газета писала про ракету, випущену росіянами: «Свою силу ви можете використовувати, але пам’ятайте, що на кожну пастку є ще більша пастка. Одного разу можна в неї самому потрапити...».

Тарас СТЕПАНЮК.

Telegram Channel