Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
У школу, в садочок може «благословити» і сімейний лікар

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА.

У школу, в садочок може «благословити» і сімейний лікар

Навесні цього року Міністерство охорони здоров’я оприлюднило інформацію про скасування медичних карт дитини. Чи означає це, що звичні профілактичні огляди перед початком навчального року не обов’язкові? Як позначиться реформування первинної ланки медицини на контролі здоров’я вихованців дитсадків і шкіл? Відповісти на ці запитання ми попросили Людмилу Рожко (на фото), головного спеціаліста з педіатрії Волинського обласного управління охорони здоров’я

Про черги, лікарські огляди і медичну таємницю

— Людмило Михайлівно, в останні дні серпня традиційно у дитячих поліклініках і під дверима спеціалістів у районних лікувальних закладах великий наплив людей. Тепер, можливо, порядок проходження медоглядів змінився?

— Черги, на жаль, виникають з вини самих батьків, які не знайшли часу прийти сюди упродовж літа, коли можна було у спокійній обстановці й без поспіху перевірити стан здоров’я дитини, яка вперше йде в дитсадок чи до школи. Зі старшими можна звертатися до сімейного лікаря чи педіатра упродовж року. Наприклад, у Луцьку в дитячій поліклініці на проспекті Волі створили Центр профілактичних оглядів, де проводять прийом навіть у суботу, коли у батьків — вихідний. Але чомусь ми звикли відкладати все у «довгий ящик».

Торік профілактичні огляди в області пройшли 129245 учнів, здоровими визнали менше половини з них. 

— У містах більше можливостей обстежити дитину. А що робити жителям сіл в умовах дефіциту педіатрів?

— Триває реформа первинної ланки медицини, люди підписують декларації із сімейними лікарями. До них і треба звертатися. У багатьох центрах первинної медико–санітарної допомоги є в штаті педіатри, це залежить від демографічної ситуації і управлінських рішень керівника. Якщо йдеться про майбутнього першачка, то, як і раніше, його має оглянути хірург, офтальмолог, стоматолог, ортопед–травматолог, інші спеціалісти — за показаннями.

— Медичні карти скасували. Навіщо? Адже документація про здоров’я школяра може стати у пригоді в якихось екстрених випадках.

— У школу чи дитсадок тепер достатньо принести довідку від сімейного спеціаліста чи педіатра та інформацію про щеплення. На мою думку, це правильно. Для чого дублювати, переписувати усю документацію? Медсестра в садочку або у навчальному закладі не буде лікувати, її обов’язок — оцінити стан, якщо дитина скаржиться на погане самопочуття, чи забинтувати розбите коліно. Сімейний лікар або педіатр повинні зазначити у довідці застереження щодо фізичних навантажень чи певні рекомендації. Якщо є якесь захворювання — з дозволу батьків може бути зроблений відповідний запис. Але важливо не порушувати право на медичну таємницю. З цієї ж причини тепер не практикуємо виїздів лікарських бригад у школи. Мед­огляди можна проводити тільки у присутності батька чи матері, зберігаючи приватність і конфіденційність.

Менше половини школярів — здорові

— Відомо, що теперішні учні —хворобливі. І часто лікарі перестраховуються, видаючи на прохання батьків довідки про «звільнення» від фізкультури.

— Торік профілактичні огляди в області пройшли 129245 учнів, здоровими визнали менше половини з них. Понад 19 відсотків школярів страждають від зниження гостроти зору, у 16,6 — порушення постави, поширеною проблемою є сколіоз. Причини такого стану знає кожен: учні мало рухаються, вільний час проводять за комп’ютерами, планшетами. Минулого року, наприклад, лише 48,5 відсотка з них займалися в основних групах на уроках фізичного виховання, 37,5 — у підготовчих, 14,5 —у спеціальних. Але це не означає, що півкласу має на уроці сидіти на лавці. Усі повинні працювати, але рівень навантаження в кожної групи повинен бути різний.

— Людмило Михайлівно, якщо проаналізувати результати профілактичних оглядів у районах, то видно, що цифри істотно відрізняються. Виходить, в Іваничівському районі учні значно здоровіші, аніж у сусідньому Володимирі–Волинському чи Луцьку. Чи погано обстежені?

— Можливо, сьогодні не завжди сімейні лікарі готові обслуговувати маленьких пацієнтів. Бачимо, якщо десь педіатр став «сімейником», то з ним значно більше є охочих укласти декларації, бо він має досвід роботи з ними. Але багато залежить і від батьків, які повинні стежити, щоб мед­огляд проходив не «для галочки». Вони повинні інформувати медика про скарги дитини, звертати увагу на ті чи інші симптоми, щоб вчасно виявляти недуги.

Без щеплень? То сидіть вдома

— Знаю, що напередодні першого вересня до вас звертається багато батьків, які вчасно не подбали про вакцинацію своїх чад і їх не беруть у садочки.

— Так, щодня є такі відвідувачі, які вимагають зробити для них виняток і дозволити їхнім не щепленим дітям відвідувати садок. Бувало, і з юристами приходили, намагаючись довести свою правоту. Але, згідно із законом «Про охорону дитинства», всі малюки мають право на захист від інфекційних захворювань. У нас продовжуються спалахи кору, реальною є загроза дифтерії, яку вже діагностували у хворих у деяких областях. Тому і педіатри, і сімейні лікарі повинні більше спілкуватися з батьками, пояснювати, чим може обернутися відмова від щеплень. Адже коли малеча страждає від кашлюка, місяцями мучиться від страшних нападів кашлю, то мами кажуть: «Чому ж нас не переконали?..»

— Був період, коли дотримуватися Календаря щеплень було неможливо через відсутність вакцин. Пізніше батьки нарікали на дешеві індійські препарати, чекали бельгійських, французьких багатокомпонентних. Чи реально тепер швидко ліквідувати «заборгованість» з імунопрофілактики?

— Зараз ми забезпечені вакцинами на найближчі 2—3 місяці. Вони сертифіковані, перевірені й жодних сумнівів їхня якість не викликає. Але якщо з вакцинацією проти кору ситуація вирівнюється (спалахи хвороби активізували процес), то від дифтерії, правця, кашлюка щеплена лише кожна четверта дитина. Пояснюємо, що нема у нас дорогих багатокомпонентних вакцин, щоб обійтися однією ін’єкцією. Але якщо врахувати, що ті 4 укольчики, які треба зробити 2–місячним, 4–місячним немовлятам, можуть врятувати їхні життя, то й вагатися не варто. У нас батьки дуже своєрідно дбають про безпеку дітей. Спочатку відмовляються від щеплень, а коли треба їхати з дитиною за кордон чи її хочуть віддати у дитсадок, то просять терміново за день усі зробити. І обурюються, коли їм пояснюєш, що це — теж ризик, що про все потрібно думати завчасу.

— Не секрет, що дехто просто купує потрібні довідки.

— І хто від цього постраждає? Дитина, яку потім доведеться рятувати від правця чи дифтерії. Я не виправдовую медиків, які йдуть на такі порушення. Але вважаю, що в першу чергу відповідальність за безпеку нащадків лежить на батьках.

Telegram Channel