Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Край великих боліт — Ойкум — намагаються зберегти художники

Фото Мирослави КОТЮГИ.

Край великих боліт — Ойкум — намагаються зберегти художники

У мальовничих Сваловичах відбувся всеукраїнський пленер малярства, на якому побували митці із Києва, Харкова, Івано–Франківська, Вараша, Житомира, Ковеля та Любешова (на фото)

Мирослава КОТЮГА

Метою пленеру, як розповів його організатор Геннадій Сарапін, є популяризація образотворчого мистецтва, яке впливає і на збереження навколишнього середовища. У планах митців – створення Любешівського історико–краєзнавчого музею, де буде й художня галерея.

Мені пощастило на власні очі побачити, як у руках майстра народжується нова картина. Кожен маляр по–особливому бачить цей дивовижний світ і по–своєму зображує його на полотні.

Важливо зберегти незайманий куточок Волині, у який, здається, потрапила на машині часу. Дерев’яні будиночки, стріхи з очерету, журавлики на подвір’ях, човни з веслами біля річки... Такі, на перший погляд, дрібниці і ваблять митців у край великих боліт – Ойкум.

 

 

Урочисте відкриття мовного табору «STAR».
Урочисте відкриття мовного табору «STAR».

 Школярі у Піддубцях вивчають англійську з волонтерами

Щороку в Україні працюють сотні мовних оздоровчих таборів, де наші діти отримують чудову нагоду не лише гарно провести час, а й удосконалити свої знання іноземної

Ольга ЧУХІЛЕВИЧ

Go Camp – новий формат табору, «робочою» мовою якого є англійська, – спільний проект Міністерства освіти і науки України та Громадської ініціативи «Глобал Офіс». За цією програмою діти перебувають у багатокультурному середовищі, вчаться працювати в команді, критично мислити та бути толерантними.

Учителька Піддубцівської ЗОШ
І–ІІІ ступенів Вікторія Сех у квітні цього року освоїла цю програму в місті Ірпіні Київської області. Школа пройшла необхідний критеріальний відбір і мала нагоду в серпні прийняти двох волонтерів – Софі Іванюк (Великобританія) та Янеза Габровшека (Словенія).

15 серпня відбулося урочисте відкриття табору «STAR». 50 дітей опановують англійську мову та дізнаються про культуру й традиції Туманного Альбіону. Волонтери за допомогою різних інтерактивних методів проводять заняття для учнів 10–14 років Піддубцівської школи. Табір триватиме впродовж
14 днів.

 

Календар

22 серпня

Сонце (схід – 6.15, захід – 20.27, тривалість дня — 14.12).

Місяць у Козерозі. 11–12 дні Місяця.

Іменинники: Матвій, Олексій, Дмитро, Марія, Іванна, Антон, Григорій, Іван.

23 серпня

Сонце (схід – 6.17, захід – 20.24, тривалість дня — 14.07).

Місяць у Козерозі, Водолії. 12–13 дні Місяця.

Іменинники: Роман, Лаврентій, Агапій, Фелікс.

 

Не забуваймо навідувати рідних і близьких!

Оксану, мою знайому, нещодавно зустрів у маршрутці.
– Як мама себе почуває? – найперше запитав.
– Як можна почуватися у 90? Не впізнає вже нікого, говорить казна–що...

Василь ГОЛЮК

В Оксаниних батьків я проживав на квартирі, навчаючись у педінституті. Євгенія Петрівна вийшла заміж за Сергія Івановича, немолодого вже чоловіка, котрий десять літ відсидів у сибірських тюрмах за «націоналізм», а насправді ж сказав своєму керівнику–росіянину лишень одну фразу: «Не «штокай», говори по–нашому». Повернувшись із заслання, тяжко працював, усе життя ненавидів соціалістичний лад. Подружжя зростило двох дівчат–двійнят: Оксану та Світлану. Останній раз бачився з тьотею Женею (так її називали студенти–квартиранти), коли вітав із 70–літтям. Любила вона мене, студента. Часто супчиком свіженьким пригощала... І плату за квартиру брала не 15 рублів, а 10.

...Біля 5–ї школи Оксана вийшла, а я міркував, що провину мою перед старенькою жінкою вже не загладити.

 

 

Погода

«Серпень — ​уже не літо, серпень — ​іще не осінь»

Завтра відзначається день пам’яті апостола Матвія. У давнину говорили, що Матвій негоду підпускає, а осінній дощ літній перебиває. У цей час уже поспівають брусниця, сливи, з’являються осінні опеньки

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Світлани Дриганюк, 22 серпня — ​малохмарно, без опадів. Вітер північно–східний, 3–8 метрів за секунду. Температура повітря вночі –10–15, вдень — ​21–26 градусів тепла. 23–го — ​малохмарно, без опадів. Вітер південно–східний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 10–15, вдень — ​22–27 градусів тепла.

За багаторічними спостереженнями, найтепліше 22 серпня було 2000 року — ​плюс 32, найхолодніше — ​1960–го — ​плюс 6 градусів.

Температура води у річці Стир — ​23, в озері Світязь — ​22 градуси.

У Рівному 22–23 серпня без опадів. Температура повітря вночі – 17–21, вдень –
22–28 градусів тепла.

 

Бувальщина

Щоб відучити маленьку доньку лазити в шафу й розкидати речі, вирішила її налякати. Сказала, що там злий дядько сидить. Якось увечері дивимося з чоловіком телевізор, в кімнату заходить малеча й запитує:

— А дядько з шафи вже пішов?

Уявляєте реакцію чоловіка?

Веселі історії /bdzhola.com

Telegram Channel