Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
Найвищий монумент Кобзаря встановлено у Ковелі

Фото vk.volyn.ua.

Найвищий монумент Кобзаря встановлено у Ковелі

22 серпня 2005 року там відкрили 7-метровий пам’ятник  Тарасові Шевченку (на фото)

Наш національний  Поет і Пророк — один із тих, кого вшановано найбільшою кількістю меморіальних скульптур у світі (за деякими даними, таки найбільшою). Звісно, за винятком різного роду тоталітарних диктаторів, яким ліпили бюсти чи не в кожному місті. Вважається, що  на планеті  споруджено 1384 пам’ятники Тарасові Шевченку. З них 1256 в Україні, а 128 у 35 різних країнах. Хоча, можливо, досі їх уже й більше, але точно не менше.

Найперше погруддя великого поета постало 1881 року в Новопетрівському укріпленні на півострові Мангишлак у Казахстані до 20-ї річниці смерті поета. В Україні один із перших пам’ятників відкрили в садибі Алчевських у Харкові в 1898-му, але через заборону невдовзі зняли. Найвище над рівнем моря монумент Кобзарю стоїть на висоті 4200 метрів — на піку Шевченка у Кабардино-Балкарії.

Шевченко побував на Волині лише раз — у 1846 році, коли у складі  археографічної комісії замальовував пам’ятки старовини.

А найвищим пам’ятником українському Пророку пишається волинське місто Ковель. Його висота — 7 метрів, вага — 20 тонн. Бронзова фігура стоїть на гранітному постаменті на кургані. 

Від ідеї до відкриття минуло більше десяти років. Ще у 1993-му було встановлено символічний знак на місці майбутнього пам’ятника. Його автором став випускник Київського державного художнього інституту (нині Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури) Володимир Шолудько разом зі скульпторами Петром Долинцем, Миколою Королем, архітекторами Тетяною Мельничук, Анатолієм Заворотинським. Виготовили монумент на Львівській кераміко-скульптурній фабриці. 
На споруду витратили понад 3 мільйони гривень із державного бюджету та майже 250 тисяч гривень приватних пожертв.

 

 Як відомо, Шевченко побував на Волині лише раз — у 1846 році, коли у складі  археографічної комісії замальовував пам’ятки старовини. Поет відвідав і Волинське Полісся. Науковці вважають, що Тарас Григорович зробив два малюнки чорною тушшю. На них зображена церква в селі Вербка нині Ковельського району, де був похований князь Андрій Курбський, та храм села Секунь нині Старовижівського району.

Тарас СТЕПАНЮК.

Telegram Channel