Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Призабута перлина Волині  засяє новими барвами

Кшиштоф Лонтка, Григорій Пустовіт та Григорій Недопад (зліва направо) упевнені в успіху проекту.

Фото Тараса СТЕПАНЮКА.

Призабута перлина Волині засяє новими барвами

Луцьк і Люблін реалізовуватимуть спільний проект з відновлення пам’яток історико-культурної спадщини

Українське та польське міста виграли грант на впровадження проекту «Нове життя Старого міста: ревіталізація пам’яток історико-культурної спадщини Любліна та Луцька», який фінансують за програмою транскордонного співробітництва «Польща—Білорусь—Україна — 2014—2020». Заявку на отримання грантових коштів подала українська сторона. Для обласного центру передбачена левова частка із 1,67 мільйона євро. З них Луцьк отримає 1,15 мільйона євро, а Люблін — 527 тисяч. Кожне місто з власного бюджету внесе 10 відсотків суми. Решта — грантові кошти Євросоюзу. Для Луцька власний внесок становитиме 115 тисяч євро (3,5 мільйона гривень). 90 відсотків, або 1,03 мільйона євро, заплатить ЄС.

Нині вежа у занедбаному стані.
Нині вежа у занедбаному стані.

 На Волині за ці гроші заплановано відновити вежу Чарторийських, частково відбудувати втрачену частину валу та реставрувати підземелля костелу єзуїтів площею 215 квадратних метрів. Вежа Чарторийських — єдина з башт Окольного замку в Луцьку, яка збереглася до наших днів. Частина муру, що примикає до неї, оформлена так званою готичною кладкою, що характерна для замків країн Балтії, Польщі та Німеччини. В Україні вона збереглася лише на Волині. За словами старшого інспектора управління міжнародного співробітництва та проектної діяльності Луцької міської ради, координатора проекту Олега Парфенюка, окрім зазначених робіт, передбачено також облаштування у відновлених підземеллях музею лицарства.

Агата Патолєта, керівник туристичного відділу адміністрації міста Любліна, розповіла, що для написання проекту задіяли сім адміністративних одиниць міського самоуправління. У Любліні заплановано реставраційні роботи на вежі, відновлення даху та підсвітлення об’єкта. Також буде створено макет міста XVI століття з бронзи розміром 2х2 метри — один із найбільших макетів у Польщі. У зв’язку з реалізацією проекту хочуть організувати два фестивалі «Люблінські легенди». А ще — видадуть книжечку для дітей про легенди Луцька та Любліна.

Для обласного центру Волині передбачена левова частка із 1,67 мільйона євро. З них Луцьк отримає 1,15 мільйона євро, а Люблін — 527 тисяч євро.

— Робимо багато культурних та туристичних промоцій, щоб популяризувати спадщину, яку ми маємо, — зазначив в. о. міського голови Григорій Пустовіт під час зустрічі з польськими партнерами. — Наші міста тісно співпрацюють, мають багато схожого, хоча не втрачають свого обличчя. Символічно, що відновлюємо пам’ятки нашої спільної історії. Вежа Чарторийських, монастир єзуїтів — ті об’єкти, які після цього приваблюватимуть відвідувачів.

— Це важливо для розвитку туризму. Ми вже мали трохи європейських грошей, змогли розбудувати місто і вам того бажаємо. За півроку буде 450 літ включення Волині у Річ Посполиту завдяки Люблінській унії. Тепер хочемо бути в одній організації — ЄС, — сказав директор відділу неінвестиційних проектів адміністрації Любліна Кшиштоф Лонтка. — Тому цей проект не лише інструмент відновлення пам’яток, він також показуватиме Європі, що Україна готова до вступу в ЄС.

Проект потребував чимало часу на підготовку. Над документами обидві сторони працювали два роки. Важливість його відзначив і перший заступник луцького міського голови, керівник робочої групи з впровадження проекту Григорій Недопад. Начальник управління туризму та промоції Луцької міської ради Катерина Теліпська зазначила, що популяризувати місто, спираючись лише на одну пам’ятку — Луцький замок — дуже важко. Тому відновлені вежа Чарторийських та підземелля єзуїтів теж будуть приваблювати туристів.

Відтак Григорій Пустовіт та директор відділу неінвестиційних проектів адміністрації Любліна Кшиштоф Лонтка підписали угоду про реалізацію спільного проекту. Всі роботи заплановано завершити у липні 2020 року.

Тарас СТЕПАНЮК.

Telegram Channel