Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
У дружній компанії добре і вчитися, і подорожувати

Фото Мар’яни СІНЬКОВСЬКОЇ.

У дружній компанії добре і вчитися, і подорожувати

У вересні 4-Б Луцької школи №1 прогулявся на катері очищеною нещодавно річкою Стир. Аня, Юліана, Маринка одягли моряцькі кашкети і увійшли в роль екскурсоводів

 

 З–під кораблика бризками розлітається вода, і наче веселішає навколо від дитячого гомону. Старе місто відкривається по–новому капітанові та його команді четвертокласників. Тут Луцький замок, кірха, будинок скульптора Голованя — як на долоні, вони видаються величними.

Але найбільше зачаровують пейзажі, яких із берега мовби не помічали. Похилені верболози черпають зі Стиру воду. А діти — як діти: зустрілися після літа галасливим товариством і втішаються. Дорослим, які їх супроводжують, аж захотілося заспівати українську народну «В кінці греблі шумлять верби…» Ох, як добре, що ми саме таким складом потрапили в клас — однодумці, веселі й товариські.

Вдалого вам навчального року, а педагогів — із професійним святом! Усе нам удасться, адже у дружньому колективі й учитель стає другом школярів і батьків.

 

Гроші ж лежать під ногами

«Тук!» — падає переді мною каштан, спішно звільняючись від колючого кожушка. Беру в руки, а коричнева кулька ще тепла і така блискуча, що, здається, віддзеркалює небо. А воно ще чисте та синє, хоча літо вже минуло й у свої права вступила осінь

 

 Тримаю плід у руці та згадую дитинство. Щоразу дорогою зі школи проходила біля старих крислатих каштанів. Тож восени ми, діти, надовго затримувалися біля них, набиваючи портфелі й кишені блискучими кульками, а потім мами мали клопіт. Витрушували їх з усіх закамарків, бо ж що було з ними робити? Хіба що бабусі виготовляли мазі для ніг. Казали, дуже помічні.

Щоб хтось заготовляв їх, не пригадую. А ось нині в Києві, на Черкащині та Хмельниччині плоди каштанів приймають у пунктах заготівлі макулатури. Потім відправляють до Європи на переробку. Фармацевтичні компанії виготовляють із них лікувальні та косметичні креми. У нас, на жаль, каштани нікому не потрібні. От і лежать під ногами.

Євгенія СОМОВА.

 

До 90–ліття видатного діяча культури Віктора Чебліна

Уродженець Росії, він став справжнім волинянином, витримавши спочатку жорстокі випробування Другої світової війни

Батьки пішли на фронт, і він був санітаром госпіталю. А в повоєння став слухачем артилерійської спецшколи. У 1947–му здобув педагогічну освіту і за призначенням поїхав на Волинь, у Ківерцівську школу №1. Пізніше був її директором, а в 1952–му очолив районний відділ освіти.

На посаді другого секретаря райкому партії опікувався гуманітарною сферою. А в 1962 році став директором Луцького культосвітнього училища, яке за ініціативи керівника перевели до Луцька. Педагог взявся ще й за його будівництво — і цей навчальний заклад став одним із найкращих в Україні.

Неодноразово Віктора Чебліна обирали депутатом Луцької міськради. Відзначили званням заслуженого працівника культури УРСР. Усі заслуги видатного педагога знову згадають вдячні учні й колеги, друзі й родина на вечорі пам’яті, який відбудеться 4 жовтня, о 18–й годині, у Палаці культури Луцька.

 

Школа збирає друзів

14 жовтня 2018 року, об 11-й годині, у ЗОШ I II ступенів села Нова Руда Маневицького району відбудеться зустріч випускників та вчителів із нагоди 50–ліття її заснування.

 

3 жовтня

Сонце (схід — 7.22, захід — 18.52, тривалість дня — 11.30).

Місяць у Раку. 24 день Місяця.

Іменинники: Олег, Михайло, Федір, Денис, Тетяна.

4 жовтня

Сонце (схід — 7.24, захід — 18.49, тривалість дня — 11.25).

Місяць у Раку, Леві. 24–25 дні Місяця.

Іменинники: Андрій, Кіндрат, Дмитро, Данило.

 

«Постукала в двері з ранковим дощем»

3 жовтня відзначається день святого Євстафія Плакиди. У народі його називали Астафій Вітряк або вітри Астафія. День, зазвичай, був вітряним. І за вітром визначали погоду: якщо північний — близько холоднеча, південний — до тепла, західний — дощі скоро, а східний — до ясної погоди

За прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Лесі Пасічник, 3 жовтня — мінлива хмарність, уночі без істотних опадів, удень невеликий дощ. Вітер західний, 7—12 метрів за секунду, пориви — 15–20. Температура повітря вночі —2—7, удень — 8—13 градусів тепла. 4–го — мінлива хмарність, уночі місцями невеликий дощ, удень без опадів. Вітер північно–західний, 7—12 метрів за секунду, місцями пориви — 15–20. Температура повітря вночі —2—7, вдень — 8—14 градусів тепла.

За багаторічними спостереженнями, найтепліше 3 жовтня було 2001 року — плюс 25, найхолодніше — 1979–го — мінус 4 градуси.

У Рівному 3 жовтня хмарно. Увечері можливий дрібний дощ. Температура повітря — 8 –10 градусів тепла. 4–го — без опадів, 6–10 градусів із позначкою «плюс».

Telegram Channel