Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Вони знають усе про примхи природи. А як потрібно, то й любовний сонет напишуть

І про що Василь думає — чи то про сніг, чи про високі почуття?

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА.

Вони знають усе про примхи природи. А як потрібно, то й любовний сонет напишуть

«Що не кажіть, а погоду тепер навчилися вгадувати», – почуті на зупинці слова є найкращою оцінкою праці синоптиків. А вчора в Україні відзначалося їхнє професійне свято

Завітав до спеціалістів Волинського обласного центру з гідрометеорології, з якими наша газета товаришує вже багато років. І на власні очі переконався, що погода не розрізняє, коли свято, а коли – ні. Група у складі завідувача сектору метеопрогнозів Валентини Набоки, чергового синоптика Світлани Гончаренко та метеоролога Василя Климюка активно працювала. На моніторі змінювалися карти, на столах – розкладені таблиці, час від часу дзвонить телефон. Після привітань і побажань поговорили, звичайно, про погоду. А потім завели мову про те, яким повинен бути метеоролог – уважним, терплячим, спостережливим. Згадали й професіоналізм, любов до своєї справи та крихту удачі. А ще, додав 25-річний Василь Климюк, і романтичності часом не завадить! Коли ж почав його розпитувати, виявилося, що хлопець пише вірші. Цікавлюся, про що. Можливо, про красу осіннього туману чи про сльози неба? Василь на це лише усміхається. Його поезія зовсім про інше – кохання, смуток, душевні переживання. А про природу і погоду, як сам каже, – писати не цікаво, їх і на роботі вистачає.  

І як же колись без телевізора жили?..

Недавно прийшла додому з роботи і, звично натиснувши кнопку пульта, побачила на екрані лише «сніжок»

Така «картинка» не помінялася ні через 20 хвилин, ні через півгодини. «Мабуть, треба сусідів спитати, аби знати, чи це не суто квартирна проблема», —  подумала. І тут же згадала про групу нашого ОСББ у «Вайбері». Де-де, а там завжди можна знайти інформацію з приводу будинкових негараздів. Зайшовши в мережу, справді побачила, що вже «гуде»: в одному коментарі зазначалося, що «Воля» (провайдер кабельного телебачення) не відповідає на дзвінки, з іншого, який з’явився через декілька хвилин, стало відомо, що на лінії аварія («до третьої ночі будуть проводити роботи, можливо, закінчать швидше»).

Телевізор запрацював значно раніше. І вже можна було поратися на кухні під «акомпанемент» новин чи чергового серіалу. То вже звичка, і як нема цього телевізійного фону, то якось некомфортно. Мимоволі згадалося, як то ми, старше покоління, жили колись без телебачення. Та що без телебачення — світла не було. При лампах жінки пряли, ткали, вишивали, діти вчилися. Зате тоді всі — і дорослі, й малі — більше читали. Цікаво, якби зараз на тривалий час від нас забрали телевізори, чи кинулися б усі до художньої літератури? Сама ж собі відповідаю: навряд. Відсутністю телебачення зараз уже не злякаєш. Головне, щоб інтернет був. І якщо не ноутбук чи планшет, то бодай більш-менш пристойна мобілка, в якій — увесь світ із його цивілізацією. 

Катерина ЗУБЧУК

 

21 листопада
Сонце (схід – 7.43, захід – 16.27, тривалість дня – 8.44). 
Місяць у Овні, Тельці. 14–15 дні Місяця. 
Іменинники: Марта, Альберт, Кіндрат, Михайло.
22 листопада
Сонце (схід – 7.45, захід – 16.26, тривалість дня – 8.41).
Місяць у Тельці. 15–16 дні Місяця.
Іменинники: Антон, Олександр, Семен.

«Привітайте свого вірного передплатника з ювілеєм!»
Із таким проханням звернулася до редакції жителька Вінниччини. Жінка з великою повагою розповідала про  свекра, ветерана педагогічної праці Михайла Федоровича Чабана із села Теклине Камінь-Каширського району, якому завтра виповниться 90 років

— З того часу, як приїхав батько на Волинь, а було це у післявоєнні роки, завжди у їхньому домі читали вашу газету. Молоде подружжя вчителів спочатку скерували на Старовижівщину, а потім перевели у Теклине. Михайло Федорович викладав фізику й математику, був і директором школи, а свекруха (на жаль, уже покійна) навчала дітей української мови. Для батька, уродженця Чернігівщини, Волинська земля стала рідною. Доля розпорядилася так, що на схилі літ глава нашої родини залишився сам у хаті. Хочеться, щоб улюблене видання принесло  йому мить радості, — зателефонувала пані Марія Чабан, яка працює на Вінниччині у районній газеті.

Ми приєднуємося до найщиріших вітань, які адресує ювіляру невістка. На віку Михайла Федоровича були і радісні здобутки, і важкі, болючі втрати, але Бог дарує йому сили жити, давати собі раду, тішитися  онуками, правнуками, чекати їх у гості. Зігрівають душу дитячі голоси, що долинають у його дім, який стоїть на одному подвір’ї зі школою. Зичимо педагогові-ветерану міцного здоров’я й активного довголіття! 

Галина СВІТЛІКОВСЬКА

«Хоч панна Зима ще в дорозі, та килим  із сніжинок їй уже готовий...»

21 листопада церква відзначає Собор архістратига Михаїла  та інших Небесних Сил безплотних. У народі ж цей день відомий, як Михайлів. «Приїхав Михайло на білому коні» – так казали, адже вважали, що з цього дня зима стає повноправною господинею природи. За прикметами, погода сьогодні віщує, яким буде Миколин день – 19 грудня. Ранковий іній означав, що скоро випаде великий сніг, туман – настання відлиги, а ясна погода – майбутню морозну зиму

А за прогнозом чергового синоптика обласного гідрометеоцентру Світлани Гончаренко, 21 та 22 листопада — хмарно з проясненнями, без опадів. На дорогах місцями ожеледиця. Вітер східний, 5—10 метрів за секунду. Температура повітря вночі 21-го —  мінус 1—6, 22-го — 3—8 градусів морозу. Вдень — від мінус 3 до 2 градусів тепла.

За багаторічними спостереженнями, найтепліше 21 листопада було 1990 року — плюс 13, найхолодніше — 1947-го — мінус 11 градусів. 
У Рівному 21 листопада — похмура погода. Температура повітря від 2 до 6 градусів морозу. 22-го — хмарно,  без опадів. Температура — 3—6 градусів нижче нуля.

Telegram Channel