Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
«Волинь» 85 літ тому писала про хокей і планеризм

Волинь-нова

«Волинь» 85 літ тому писала про хокей і планеризм

2 грудня 1932-го в Луцьку створили видавниче товариство. Метою його діяльності був випуск тижневика «Волинь» (Wolyn) та підготовка публікацій про минувшину краю

То не було легке завдання через чималу конкуренцію. На наших теренах у міжвоєнний період у різний час виходило 33 (а може, й більше) видання. Та все ж товариство на основі кількох уже існуючих газет («Волинський перегляд», «Волинське відлуння», «Голос Волині», «Кресове відлуння») стало випускати Wolyn («Волинь»). До редакційного комітету входили Єжи Бонковіч, Ян Лещинський, Юхим Волошинський і Тадеуш Загурський з Луцька, Тадеуш Двораковський із Перевалів нині Турійського району, Єжи Гулевич із Певжи нині Млинівського району Рівненщини, Юліуш Понятовський та Гнат Пулавський із Кременця на Тернопільщині, Юзеф Слешинський з Уляників нині Рожищенського району.

Уже 1 січня 1933 року побачив світ перший номер тижневика, що виходив спочатку на 12, а пізніше на 

16 сторінках. Читачам пропонували від політичних передовиць до фейлетонів. 

Не минала «Волинь» і спорту. Планеризм, футбол, стрільба, хокей, автомобільні та велосипедні перегони, веслування, лижі, біг, ковзани – годі перелічити всі види, про які йшлося на сторінках газети.

Нині наш край не може похвалитися хокейними здобутками. А от 85 літ тому тільки у Ковелі були: «Клуб військової підготовки»,

«Гірничо-спортивний клуб» та «Польська молода спортивна дружина».  Перший із них входив до Окружної асоціації хокею. «Команда має усі дані, щоб відібрати в гімназійної дружини чемпіонство, бо гімназисти ослабли через відсутність Кудловіна в обороні і вже не є настільки сильними, як попереднього року. Збірна Ковеля відіграла б у турнірі волинських міст не останнє місце. Треба зважати хоча б на зайняте друге місце після Рівного, але попереду Луцька, Кременця та Дубна», – писала «Волинь» про місцеві хокейні перипетії.

Про інші цікавинки довоєнного життя зі сторінок згаданої газети ми неодмінно розповімо пізніше. Так би мовити від «Волині» до «Волині».

Telegram Channel