Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Томос є!

Томос – це історична подія у боротьбі за нашу незалежність

acc.cv.ua

Томос є!

Про це заявив Президент України Петро Порошенко

Він звернувся до українців після Синоду Вселенського патріархату 27–29 листопада, на якому було затверджено текст Томосу, а також Статут майбутньої Української автокефальної православної церкви. «Тепер вже нашим православним ієрархам належить зібратися і провести об’єднавчий собор. Обраному предстоятелю випаде честь отримати Томос із рук Вселенського патріарха», – повідомив Петро Порошенко. «Москва – держава та російська церква, ефесбешники та церковники, хто в погонах, хто в рясах, хто в хрестах, хто в лампасах  –  не боялися жодного гріха, аби тільки зірвати це рішення (Вселенського патріархату. – Ред.). Але Господь був з нами, бо ми ведемо праведну боротьбу за нашу незалежність, і Томос – це історична подія на цьому шляху», – сказав Президент. 

Господь був з нами, бо ми ведемо праведну боротьбу за нашу незалежність.

Тим часом у російській церкві нарікають на тиск з боку української держави. Зокрема, у заяві УПЦ Московського патріархату говориться про «систематичні виклики єпископів УПЦ  на розмову до СБУ», десятки таких фактів нібито мають місце у Рівненській області. Також було проведено обшук у будинку, зареєстрованому на намісника Свято-Успенської Києво-Печерської лаври, священика Української православної церкви Московського патріархату Павла. Його підозрюють у розпалюванні міжрелігійної ворожнечі.

У той час, як одні священики Московського патріархату проводять «бесіди» зі співробітниками СБУ, інші отримують державні відзнаки. Йдеться про тих священнослужителів російської церкви, які публічно підтримують Автокефалію української. Так, з нагоди 27-ї річниці референдуму за Незалежність 1 грудня 1991 року Президент Петро Порошенко нагородив орденами  князя Ярослава Мудрого V ступеня двох митрополитів Московського патріархату.  Таку відзнаку отримали митрополит Сарненський і Поліський Анатолій, який є керуючим Сарненською єпархією Української православної церкви Московського патріархату в Рівненській області, та митрополит Черкаський і Канівський цієї ж церкви Софроній. Обидва релігійні діячі відомі своєю відкритою підтримкою духовного унезалежнення від Росії. 

Ще один «пряник» для майбутньої української церкви – пропозиція спікера Верховної Ради Андрія Парубія віддати собор Святої Софії в Києві для служіння об’єднаної помісної православної церкви. «На його думку, цей храм має належати новій церкві як «найважливіший і ключовий собор українського православ’я». 

Василь РОГУЦЬКИЙ

Telegram Channel