Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Зарядка для хребта – ​порятунок від недуг

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА.

Зарядка для хребта – ​порятунок від недуг

Продовжуємо ознайомлювати вас із комплексом фізичних вправ, який розробив доктор біологічних наук Юрій Попов

Продоження.

Вправа 17 (для розтягування хребта, а також для перевірки наявності чи відсутності порушень у ньому).

Сісти на підлогу, ноги зігнуті в колінах, руки відведені назад (фото 47).

 

Спираючись на руки і ноги, піднятися всім тілом угору так, щоб між сідницями і підлогою був проміжок у декілька сантиметрів. Потім різко опуститися вниз, але так, щоб сідниці не торкнулися підлоги. Повторити декілька разів. Якщо у хребті, особливо в попереку, відчуваються дискомфорт чи біль, то цю вправу робити доти, поки це не мине.

 

Вправа 18 (для вирівнювання поперечного лордозу під дією власної ваги).

 

 На табуретку чи стілець покласти округлий предмет, наприклад півторалітрову пластикову пляшку, наповнену водою, і лягти на неї так, щоб вона знаходилася на ділянці живота між пупком і лобковою частиною (фото 48). Вище ділянки пупка на пляшку не лягати через можливу втрату свідомості! Загальна висота табуретки з пляшкою повинна бути такою, щоб коліна на кілька сантиметрів не діставали до підлоги чи землі (для цього можна під пляшку підкласти, наприклад, книги). Затим, зосередивши всю увагу на хребті в ділянці попереку, розслабитися і провиснути над пляшкою так, щоб коліна опускались якомога нижче, але не торкалися підлоги. Перебувати в такому положенні чим довше. Вправа ефективна при жовчнокам’яній хворобі, закрепах, метеоризмі.

 

Вправа 19.

Лягти на підлогу, ноги зігнуті в колінах (щоб розслабились черевні м’язи), ліву долоню поставити ребром на живіт, великим пальцем донизу, праву накласти на ліву (фото 49). Розслабитися і, сильно натискаючи руками, робити масаж усієї поверхні живота круговими рухами за годинниковою стрілкою. Така процедура ефективно нормалізує роботу внутрішніх органів черевної порожнини, зокрема кишківника, нирок, жовчного і сечового міхурів.

 

Підготував Василь ГОЛЮК.

Telegram Channel