Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Матусю, будь ласка,  не каліч ні себе, ні мене…»

Волинь-нова

«Матусю, будь ласка, не каліч ні себе, ні мене…»

Такі благальні слова мали б чути від своїх ще ненароджених дітей ті, хто опинився в полоні шкідливої звички. Найчастіше спонукають до куріння стресові ситуації та конфлікти в особистому житті, але 15,3 % представниць прекрасної статі вважають, що сигарета допомагає їм у створенні іміджу, сприяє комунікабельності. Задуматися, наскільки шкідливо впливає це на репродуктивне здоров’я, радить авторитетний онкогінеколог, заслужений лікар України, кандидат медичних наук Тетяна Ткачук, яка відповідає на запитання наших читачок

— У мене постійні «жіночі проблеми», мушу лікуватися. Можливо, медикаменти гірше діють, бо я курю?

— У тютюнозалежних, справді, значно частіше виявляють запальні процеси жіночих статевих органів, від них страждає понад 67 % тих, хто палить. Це зумовлено зниженням захисних сил організму під впливом куріння, а також формуванням специфічної умовно–патогенної мікрофлори, стійкої до значної кількості медикаментів. Тому необхідно відмовитися від сигарет, адже в такий спосіб ви зможете запобігти й онкологічній патології. Відомо, що куріння підвищує ризик виникнення раку легень, слизової оболонки порожнини рота, сечового міхура, підшлункової залози, злоякісних захворювань крові, раку шийки матки тощо.

— Я перейшла на «легкі» сигарети, бо планую вагітність. На жаль, повністю відмовитися від куріння не вдається, хоч і намагалася.

— Так звані «легкі» тютюнові вироби шкідливі для організму не менше, ніж всі решта. Вони не є безпечнішими. Проведені у Великобританії дослідження це переконливо довели. Але жінки вдаються до самообману і не обмежують себе у «легкому» куриві навіть ризикуючи здоров’ям майбутніх дітей. Адже під час вагітності в них порушується транспортування кисню та поживних речовин до плоду, що призводить до зниження його маси. Нікотин викликає зміни у плаценті, може провокувати формування вроджених вад дитини, переривання вагітності та передчасні пологи, зростає і загроза смерті новонароджених. При цьому ймовірність можливих ускладнень не залежить від кількості й бренду використаних сигарет.

Нікотин викликає зміни у плаценті, може провокувати формування вроджених вад дитини.

— Чи діють протизаплідні таблетки, якщо жінка курить, чи вона все одно може «залетіти»?

— Незважаючи на відсутність протипоказів такого поєднання, куріння може стати причиною незапланованої вагітності при вживанні контрацептивів. Це пояснюють тим, що нікотин здатний нейтралізувати дію гормонів, які містяться у протизаплідних препаратах. Тому вам краще обговорити зі своїм гінекологом можливість застосування внутрішньоматкової контрацепції. Але найкращий варіант — кинути курити.

— У 9–му класі вперше спробувала сигарети і поступово за компанію з дівчатами втягнулася. Скоро я виходжу заміж. Переживаю, бо маю нерегулярні менструації, мама каже, що це через куріння. Чи можлива така причина?

— Так, нікотин спричиняє порушення гормонального балансу і, як наслідок, можуть бути: збої менструального циклу (39,5 %), непліддя (40,2 %), невиношування вагітності (22,3 %), ендометріоз матки та яєчників (34 %), гормонозалежні доброякісні пухлини матки — лейоміоми (11,3 %). Тому зробіть усе, щоб позбутися залежності, уникайте місць, де курять. Адже пасивні курці отримують 80 — 90 % тих же шкідливих речовин, що й активні.

Жінкам, які палять і мають соматичні або гінекологічні захворювання, потрібно повідомити про це свого сімейного лікаря та гінеколога, бо лікування на фоні тютюнокуріння має свої особливості.

Чекаємо на запитання та пропозиції щодо наступних тем нашого спілкування, надсилати їх можете на адресу:

[email protected], тел. 050 67 0 9131.

Telegram Channel