Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Як розпізнати менінгіт – хворобу,  яка вбиває підступно і швидко

Менінгококова інфекція викликає епідемічні спалахи і активно поширюється...

Фото kashalot.com.

Як розпізнати менінгіт – хворобу, яка вбиває підступно і швидко

Нещодавно її жертвою стала молода вчителька з Рівненщини. Реєстрували смертельні випадки також у деяких інших областях. Щороку вражає ця недуга і маленьких волинян

Часто вона має стрімкий перебіг, спричиняє інвалідизацію при видужанні. До того ж менінгококова інфекція викликає епідемічні спалахи, активно поширюється. Тому важливо нагадати батькам, які симптоми мають насторожити їх у першу чергу

Раптова лихоманка.

Захворювання, пов’язане із запаленням оболонок головного і спинного мозку, починається зазвичай із сильного підвищення температури тіла, часто до критичних для життя показників. Дитина починає тремтіти і скаржиться на те, що їй весь час холодно. Температуру збити непросто.

Дуже сильний головний біль.

При менінгіті він буває практично нестерпним. При цьому часто біль сковує ще й шию пацієнта, але через те, що голова у хворого буквально «розколюється», він може не звертати на це уваги. У новонароджених немовлят характерною ознакою менінгіту є опуклість у ділянці тім’я. Дитина плаче, не хоче, щоб її брали на руки.

Якщо наявні хоча б деякі з перелічених симптомів, слід негайно викликати екстрену медичну допомогу або самостійно їхати до лікарні.

Проблеми із зором.

Зображення в очах хворого постійно роздвоюється. Ще однією ознакою менінгіту є страх яскравого світла, у дитини починають сльозитися очі, погіршується самопочуття.

Ригідність (значне підвищення тонусу) м’язів шиї, потилиці.

При цьому хворий відчуває заніміння, утруднені рухи головою. Дитина з менінгітом перебуває в особливій позі: лежить із закинутою головою і зігнутими ногами. Навіть якщо виходить нахилити голову до грудей, у неї тут же згинаються в колінах ноги, розігнути які в такому положенні неможливо.

Нудота, напади блювання, які не приносять полегшення.

Дитина страждає від болю в животі, втрачає апетит, можлива діарея.

Висипання на шкірі.

Зазвичай, воно рожево–червоного кольору. Зрозуміти, чи пов’язано це з менінгітом, допоможе простий тест. Візьміть склянку з прозорого скла, прикладіть до тіла і натисніть так, щоб шкіра під склом зблідла. Якщо при цьому зникає і висипання, значить, менінгіту немає. Якщо воно зберігає колір, варто насторожитися.

Сплутаність свідомості, в’я­лість або, навпаки, збудженість, галюцинації.

Якщо наявні хоча б деякі з перелічених симптомів, слід негайно викликати екстрену медичну допомогу або самостійно їхати до лікарні. Менінгіт провокує такі ускладнення, як втрата слуху, розвиток епілепсії, ендокардит (запалення внутрішньої оболонки серця), гнійний артрит, порушення згортання крові, вади розумового розвитку тощо.

Telegram Channel