Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Дай, Андрію, знати, яку долю ждати»

На факультеті філології та журналістики СНУ імені Лесі Українки щороку проводять традиційні Андріївські вечорниці.

Фото Олени ЗАВГОРОДНЬОЇ.

«Дай, Андрію, знати, яку долю ждати»

Є повір`я, що в ніч на Андрія Первозваного відбуваються містичні дива, тому дівчата завжди вдавалися до ворожінь. Кожній хотілося дізнатися, що її чекає в майбутньому

Андрій — один із дванадцяти апостолів, який першим був покликаний Христом, тому в православній традиції й називається Первозваним. Таємниче ворожіння дівчат на свою долю — на чоботах, папірцях з іменами женихів — саме в цю ніч вважається магічним і віщує майбутнє.

Традиційні вечорниці на факультеті філології та журналістики Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки — гарна нагода відволіктися від тривожних думок напередодні сесії, пригадати звичаї, які були важливими для наших бабусь, а зараз нам уже видаються дивовижною грою та забавою. Уже впродовж десяти років студентська молодь цього дня влаштовує колоритне дійство з дотриманням усіх звичаїв, вносячи і свою самобутність та нотки сучасності.

А згодом радість принесе не лише малечі, але й дорослим ще одне релігійне свято — Миколи Чудотворця, бо всі ми родом із дитинства і щиро віримо в дива.

 

«Мале, як і старе, — безпорадне й нікому не потрібне»

У дизель–поїзді Сапіжанка — Ківерці під ногами пасажирів бродив маленький рудий котик і жалібно скімлив. Люди його обережно обходили, сідаючи на дерев’яні лавки

Якась студентка дала переляканій тваринці шматок булки. Кошеня лизнуло кілька разів і стало нявкати голосніше, так привертаючи до себе увагу. Пасажири взялися жваво говорити про людську черствість та байдужість до живого створіння: хтось же його викинув серед зими.

— Ходи, котику, до мене, — не витримала старенька із ціпком. Він, очевидно, відчув доброту в голосі сивочолої пані, бо відразу вдоволено замуркотів й пригорнувся до неї.

— Заберу тебе до себе, бо замерзнеш у цьому холодному дизелі. Я добре знаю, як тобі погано. Бо мале, як і старе, — безпорадне й нікому не потрібне.

Костянтин МОРОЗ.

 

«Слово молодих — завжди виклик, насамперед собі, а потім — світові»

Відбулося щорічне нагородження переможців заочного конкурсу «Юні літератори Волині» від Волинської Малої академії наук спільно з управлінням освіти, науки та молоді Волинської обласної державної адміністрації та обласною організацією Національної спілки письменників України в номінаціях «Поезія», «Проза», «Журналістика» та «Казка». Твори лауреатів увійшли у збірник «Слово обіймає горизонт»

Лауреат конкурсу Владислав Турко,  учень Луцької ЗОШ І-ІІІ ст. №3 читає власний вірш.
Лауреат конкурсу Владислав Турко, учень Луцької ЗОШ І-ІІІ ст. №3 читає власний вірш.

 Творців слова з різних куточків Волині разом із педагогами в обласній бібліотеці для дітей та юнацтва привітали начальник управління освіти ОДА Тетяна Соломіна, голова журі конкурсу Ніна Горик, голова Волинської організації НСПУ Ольга Ляснюк, поетеса Олена Пашук, заслужений журналіст України Валентина Штинько, заслужений учитель України Олеся Ковальчук, директор Волинської МАН Галина Толстіхіна.

Першою в номінації «Проза» стала Катерина Цигульова із села Прилуцьке Ківерцівського району, у «Поезії» — Анастасія Самодєєнко (Луцька гімназія №21), у «Журналістиці» — Богдана Залевська з Берестечка, у номінації «Казка» — Ольга Куниця з Каменя–Каширського. У збірнику «Слово обіймає горизонт» — твори понад 70 молодих авторів. Звісно, не всі стануть письменниками чи журналістами, але володіння словом допомагатиме кожному в професії.

«Слово молодих — це завжди виклик насамперед самому собі, а потім — світові», — зазначила Ольга Ляснюк. Запам’яталися поетичні метафори: «на моїх долонях зав’язалися канати долі» Юлії Гаврилюк, «не б’ються думок невеселі хрущі у снів непроникливі скельця» Анни Прокопчук. У номінації «Журналістика» — «Недоспівана пісня» Богдани Залевської, нарис Ольги Грецької, яка дочекалася тата з війни, щоб «разом засівати поле».

Лариса ЗАНЮК.

 

Дід онука не підвів!

Сила традицій — надзвичайна. І щоб не говорили про модернізацію, є речі, які не ми з вами вигадали, і не нам їх відкидатиЧоловікові поганенько після вчорашнього. Це видно, як кажуть, неозброєним оком. І річ навіть не в червоному обличчі та сизуватому носі — ранок морозний. Наслідки вчорашнього свята «видають» рухи та загальна нервозність пана. Йому тісно на тролейбусній зупинці — хочеться кудись йти і щось робити! Я спостерігаю за ним: і вік солідний, і одяг презентабельний — а що ж так добродій святкував?

Відповідає на всі запитання мобільний телефон. Чоловік рвучко дістає його з кишені і, відкашлявшись, починає розмову. «Хрестили внука, — каже він. — Сам знаєш, як я до цього ставлюся, але ж треба. Церкву діти вибирали. А вже потім було... — я сам випив більше, як та дитина важить! Хай здоровою росте!»

Олександр ДУРМАНЕНКО

 

14 грудня

Сонце (схід — 8.14, захід — 16.14, тривалість дня — 8.00).

Місяць у Рибах. 7 — 8 дні Місяця.

Іменинники: Антон, Дмитро, Наум.

15 грудня

Сонце (схід — 8.15, захід — 16.14, тривалість дня — 7.59).

Місяць у Рибах. 8–9 дні Місяця.

Іменинники: Іван, Андрій, Степан, Кирило.

16 грудня

Сонце (схід — 8.15, захід — 16.14, тривалість дня — 7.59).

Місяць у Рибах, Овні. 9 — 10 дні Місяця.

Іменинники: Сава, Федір, Гаврило.

17 грудня

Сонце (схід — 8.16, захід — 16.14, тривалість дня — 7.58).

Місяць в Овні. 10 — 11 дні Місяця.

Іменинники: Уляна, Юліана, Геннадій.

18 грудня

Сонце (схід — 8.17, захід — 16.14, тривалість дня — 7.57).

Місяць в Овні, Тельці. 11 — 12 дні Місяця.

Іменинники: Захар, Микита.

 

«О, добрий місяць грудень! У тебе в грудях серце крижане»

14 грудня вшановується пам’ять святого пророка Наума. У народі його називали Грамотником, оскільки цього дня в давні часи починали вчити дітей грамоти. Навчальні «муки» поглиблював вітер, характерний для цього періоду: «Прийшов Наум, зимній вітер подув». Якщо він із південно-західного переходив у західний чи північно–західний, чекали посилення морозів

А за прогнозом чергового синоптика Волинського обласного гідрометеоцентру Алли Адамської, 14 грудня — хмарно, невеликий мокрий сніг, на дорогах ожеледиця. Вітер східний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря — 1 — 6 градусів морозу, вдень — від мінус 3 до плюс 2. 15–го — хмарно, з проясненням, без істотних опадів, на дорогах ожеледиця. Вітер східний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 1—6 морозу, вдень — від мінус 3 до 2 з позначкою «плюс». 16–17–18–го — хмарно, на дорогах ожеледиця. Вітер східний, 5–10 метрів за секунду. Температура повітря вночі — 2—7 морозу, вдень — від мінус 4 до 1 тепла. За багаторічними спостереженнями, найтепліше 14 грудня було 1979 року — плюс 9, найхолодніше — 1963–го — мінус 19 градусів.

У Рівному 14 грудня хмарна погода. Нічний сніг вранці послабшає, а до середини дня перестане йти. Температура повітря 14–го — від мінус 3 до нуля, 15–го — 5 — 1, 16–го — 3 — 3, 17–го — 4 — 1, 18–го — 5 — 2 градусів морозу.

Telegram Channel