Без каші обід – сирота - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 27.01 € 30.55
Без каші  обід – сирота

Не бійтеся експериментувати!

Фото: chask.net.

Без каші обід – сирота

Крупи надзвичайно поживні, багаті вітамінами та складними вуглеводами, які забезпечують організм силами й енергією. З них можна приготувати молочну кашу з медом чи родзинками на сніданок, повноцінний обід або вечерю, смачні закуски і десерти. Не обійтися без страв із круп і під час посту. У нинішній добірці пропонуємо рецепти на всі смаки

Гречка, запечена з грибами

 Інгредієнти: 1 жменя сушених грибів, 2 скл. перебраної гречки, 1 велика цибулина, 4 ст. л. олії, 2 лаврові листки, сіль.

Приготування. Гриби промиваємо і замочуємо заздалегідь на кілька годин у 4 – 5 склянках води. Потім їх відварюємо протягом 30 – 40 хвилин. Дрібно січемо цибулю і підсмажуємо її на олії до прозорості у чавунному казані або товстостінному керамічному чи скляному горщику для запікання. Гречку (не миту, але дуже добре перебрану) додаємо до цибулі й обсмажуємо протягом 2–3 хвилин до золотистості. Заливаємо її грибами (разом із рідиною), солимо, додаємо улюблені приправи. Закриваємо кришкою і ставимо в розігріту духовку на 40 хвилин (180 градусів, конвекція). Якщо страва не пісна, безпосередньо в тарілки додаємо по шматку вершкового масла.


Бабка рисова  з яблуками

 Інгредієнти: 1 скл. рису, 1 яйце, 1 велике яблуко, 2 ст. л. цукру, 20 г вершкового масла, 60 г сметани, кориця.

Приготування. Зварити в’язку кашу, додати масло, яйця, посолити й вимішати. Яблука дрібно нарізати та пересипати цукром із корицею. Третину каші викласти у змащений маслом сотейник, перекласти шаром із половини нарізаного яблука, зверху – ще третину рису і пласт яблук, далі розподілити кашу, що залишилася, поверхню розрівняти й полити сметаною. Запекти в духовці. Подавати зі сметаною або фруктовим соусом.


Банош

 Інгредієнти: 1,5 скл. дрібної кукурудзяної крупи, 500 г нежирних вершків або рідкої сметани, сіль, копчене сало або бекон, бринза.

Приготування. Бекон чи сало порізати на смужки й обсмажити на сковороді до шкварочок. Сметану (вершки) залити у чавунний казан і довести до кипіння. При потребі розвести водою. Кукурудзяну крупу засипати тоненькою цівкою, помішуючи, у сметану й готувати на повільному вогні до загустіння (тістоподібної консистенції, схожої на манну кашу). Зменшити вогонь до мінімуму і розтирати кашу дерев’яною ложкою, доки на поверхні не виступлять крапельки масла. Як заблищить, знімаємо з вогню. Цей етап дуже важливий, банош треба добре збити, аби сметана чи вершки в ньому перетворилися на масло. Викласти на велику тарілку, додати бекон і подрібнену бринзу. Подавати банош гарячим із малосольними огірочками.
До речі. Зважайте на те, що зі сметаною банош виходить кислуватий, якщо такий не любите, обов’язково беріть вершки.


Пісні пшоняні котлети з грибами

Інгредієнти: 0,5 скл. пшона, 1 цибулина середньої величини, 1 велика морквина, 200 г печериць, 2 ст. л. борошна, зелень, сіль, мелений перець – за смаком.

Приготування. Пшоно добре промити, залити водою (1,5 склянки), довести до кипіння. Як тільки закипить, злити воду (щоб забрати гіркоту з пшона). Знову залити такою ж кількістю води, посолити, зварити до готовності й трохи охолодити. Підсмажити порізану кубиками цибулю, натерту на великій тертці моркву, покраяні пластинками гриби. Перекрутити через м’ясорубку смажені гриби з цибулею і морквою, додати пшоняну кашу, посолити і поперчити за смаком, всипати борошно, добре перемішати. Змочуючи руки холодною водою, сформувати котлети. Обкачати їх у панірувальних сухарях або в борошні і смажити на сковороді до золотистої скоринки з обох боків.


Плов із грибами

 Інгредієнти: 200 г грибів, 300 г рису, 2 ст. л. масла, сіль, перець, зелень – за смаком.

Приготування. Свіжі гриби почистити, помити і проварити в підсоленій воді протягом 15–20 хвилин (якщо використовуєте печериці, то цей етап можна пропустити). Затим дрібно порізати їх і спасерувати на маслі, всипати відварений до напівготовності рис, додати масло, сіль, перець, закрити щільно кришкою і в духовці довести до готовності.


Каша пшоняна з гарбузом

 Інгредієнти: 2 скл. пшона, 1 л мо­­лока, 0,5 кг гарбуза, 2 ст. л. цукру, 1 ст. л. масла вершкового, сіль за смаком.

Приготування. Свіжий гарбуз порізати на шматки, очистити від зернят, волокон і шкірки, промити, нарізати невеликими кубиками і, додавши трохи води, зварити до м’якості, після чого розтерти на пюре. Пшоно перебрати і кілька разів промити в теплій воді. У каструлю з киплячим молоком покласти гарбузове пюре і пшоно, посолити, підсолодити за смаком, додати масло і варити при слабкому кипінні до загустіння (15–20 хвилин). Потім накрити каструлю кришкою, поставити в духовку і витримати 50 хвилин, щоби пшоно «впріло». Перед подачею до столу кашу в тарілках заправляють вершковим маслом або посипають цукровою пудрою.


Плов із родзинками

 Інгредієнти: 1 скл. рису, 2 скл. води, 3 ст. л. вершкового масла,  4 ст. л. родзинок, ванілін, сіль, цукор – за смаком.

Приготування. Рис перебрати, промити і замочити на 30–40 хвилин. Після цього відкинути на сито, обсушити і трохи прогріти на маслі. Далі всипати рис у киплячу воду, додати сіль, цукор, ванілін, перебрані й промиті родзинки і, помішуючи, варити до готовності. Подавати гарячим.