Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
І на кришці стола проявився… образ Святого Миколая

Люди, які ступали ногами на цю дошку (праворуч), навіть уявити не могли, що на ній зображено Миколая Чудотворця.

Фото з «Фейсбук»-сторінки Миколи БЕНДЮКА.

І на кришці стола проявився… образ Святого Миколая

Таку знахідку виявив рівненський художник–реставратор і мистецтвознавець Микола Бендюк. Як відбувався цей процес, відомий рівненський краєзнавець описав на своїй сторінці у «Фейсбуці»

—Цю ікону я знайшов на одній із церков Рівненського району. Коли вийшов на дзвіницю, то побачив імпровізованого стола, на який піднімалися прихожани, щоб бити в дзвони. Судячи із залишків малярської фарби та шпаклівки, цей столик використовували і для ремонтів, які проводили в церкві. Коли я побачив, що кришка стола зроблена з іконної дошки, то зрозумів, що там «щось» має бути. Тому й випросив її собі — мені, звичайно, її віддали…

 Зараз ікона зберігається в церкві Острозької академії.

Реставрація тривала близько двох років. Спочатку я закріпив те, що залишилось на дошці, і поступово почав розчищати від забруднень. Подивившись на друге фото, можна зрозуміти, що реставрація була непростою.

Спочатку зняв всю будівельну шпаклівку та залишки малярної фарби, потім — поверхневий запис ХІХ століття і лише після цього відкрив… святого Миколая ХVIII століття. Із ХІХ залишив тільки половину митри (синій колір), із ХХ зберіг нашарування бруду на Євангелії. Зараз ікона зберігається в церкві Острозької академії».

Микола БЕНДЮК.

Telegram Channel