Курси НБУ $ 39.57 € 42.16
«Щедрий вечір, добрий вечір, добрим людям на здоров’я!»

Смачно та вишукано!

Фото: everest-center.com.

«Щедрий вечір, добрий вечір, добрим людям на здоров’я!»

Хоч відлунав колядками перший зимовий празник, та січень багатий на свята, тож і господині вишукують усе нові рецепти оригінальних смачних наїдків, аби потішити рідних і здивувати гостей

Качка, запечена з апельсинами

Страва виходить дуже ароматною, з хрусткою шкірочкою та ніжним м’ясом. У поєднанні з насиченим винно-апельсиновим соусом вона варта почесного місця на святковому столі

 

 Інгредієнти: 1 качка, 1 апельсин; для маринаду – цедра 1 апельсина, 1 ч. л. цукру, 1,5 ч. л. солі, 1 ч. л. меленого чорного перцю, для соусу – 3 ст. л. цукру, 3 ст. л. червоного винного оцту, 200 мл курячого або качиного бульйону, 150 мл червоного солодкого вина, 50 мл апельсинового лікеру або коньяку, 2 ч. л. крохмалю, 2 ст. л. води, 2 апельсини.

Приготування. Апельсини почистити й розділити на дольки над посудиною, сік, що настікав, залишити для приготування соусу. У невеликій посудині змішати всі інгредієнти для маринаду і натерти качку з усіх боків отриманою сумішшю. Викласти її грудками вниз у жаротривкий посуд із кришкою, найкраще – в гусятницю. Накрити кришкою (або ж фольгою, якщо кришки нема) і поставити в холодне місце на ніч. За годину до приготування внести в кухню, щоб прогрілася до кімнатної температури. Духовку розігріти до 160°С. Поставити в неї ємність із качкою. Пекти 1,5–2 години, перевертаючи птицю кожні 30 хвилин. Готову качку вийняти з духовки і перекласти на жаротривке блюдо, бажано з решіткою, залишити на 30 хвилин.

Тим часом приготувати соус. У гусятницю, де пеклася качка, влити вино, лікер, апельсиновий сік та бульйон. Уварити вдвічі на середньому вогні, постійно помішуючи і зішкрібаючи з дна все, що пристало при випіканні. Додати дольки двох апельсинів і крохмаль, змішаний з невеликою кількістю води. Довести до кипіння і зняти з вогню. Додати солі та цукру за потреби і відставити з плити.

Духовку розігріти до 230°С. Знову поставити качку і добре підрум’янити протягом 15–18 хвилин. Подавати із соусом, який можна підігріти, коли потрібно. При подачі обкласти свіжими дольками апельсина. Ідеальним гарніром до цієї страви стане картопля (варена або печена), картопляні кльоцки, рис чи глазурована морква.


Тарталетки з консервованим тунцем

Це просте у приготуванні частування внесе нотку свіжості й додасть яскравості

 

 Інгредієнти: 240 г консервованого тунця, 300 г маринованих огірків, 2 варені яйця, кілька листків салату, зелена цибуля, кріп, петрушка за смаком, 1 ст. л. майонезу.

Приготування. Дрібно наріжте яйця, огірки і зелену цибулю. Складіть інгредієнти в глибокий посуд, додайте подрібнений консервований тунець, посічений кріп і майонез. Ретельно перемішайте і наповніть сумішшю тарталетки. Прикрасьте страву листям салату.


Салат «символ достатку»

Такого ви ще не куштували. Думаєте, лосось і апельсин не поєднуються? Дарма. Пропонуємо абсолютно новий рецепт салату, який ви обов’язково захочете приготувати ще не раз

Інгредієнти: 200 г червоної риби, 4 яйця, 1 апельсин, 50 г твердого сиру, майонез, ікра для оздоблення, 50 г оливок.

Приготування. Апельсин порізати кубиками. Яйця і сир натерти на грубій тертці. Оливки покраяти кружальцями. Укладати салат пластами: половина яєць, половина риби, оливки, сир, знову риба, апельсин, решта яєць. Кожен шар перемастити майонезом. Прикрасити ікрою.


«Ягідна галявина»

Такий салат особливо сподобається тим, хто любить гранат. А корисним буде для всіх, адже цей фрукт багатий на вітаміни. На вигляд страва надзвичайно яскрава, на смак – незвичайна

 

 Інгредієнти: 0,5 кг курятини, 1 цибулина, 100 г листя салату, 2 морквини, 1 гранат, 5 яєць, 200 г майонезу, 80 г волоських горіхів, 3 картоплини, сіль та перець – за смаком.

Приготування. Зварити м’ясо, овочі та яйця. Очистити гранат, відділити зерна. Тарілку чи блюдо встелити листям салату. М’ясо, овочі і яйця дрібно нарізати. Викласти інгредієнти пластами у такій послідовності: цибуля, картопля, курятина, горіхи, морква, сир. Кожен шар змастити майонезом.


Торт-суфле «Белісімо»

Десерт готується всього з трьох складників, але при цьому смачний і неймовірно ніжний на смак

 

 Інгредієнти: 4 яйця, 100 г шоколаду, 300 г сиру.

Приготування. Розтопіть шоколад і залиште, щоб схолонув. Збийте яєчні жовтки з сиром до однорідної консистенції, змішайте з шоколадом. Білки збийте до стійких піків і обережно додайте до сирно-шоколадної маси, перемішуючи силіконовою лопаткою знизу вгору. Викладіть суміш у круглу форму діаметром близько 20 см, попередньо застеливши дно пергаментом. Помістіть форму в глибоке деко з водою так, щоб рідина покривала її до половини. Випікайте в духовці 50–55 хвилин за температури 180 градусів. Залиште суфле трохи охолонути, потім перекладіть його з форми й остудіть повністю, посипте цукровою пудрою чи шоколадною стружкою. Подавайте, нарізавши порційними шматочками.


Оселедець під шубою «Оригінальний»

Цей давно всім відомий салат має безліч варіацій – зі зміною складників та різноманітністю оформлення

 

 Інгредієнти: 350 г філе оселедця, 0,5 кг вареного буряка, 300 г вареної моркви, 0,5 кг картоплі «в мундирах», 25 г желатину швидкорозчинного, 1 скл. (200 мл) води, 200 г майонезу, кілька пір’їн зеленої цибулі, лимон для оздоблення.

Приготування. Желатин заливаємо гарячою водою і залишаємо набухати. Буряк, моркву і картоплю чистимо й нарізаємо невеликими кубиками. Змішуємо майонез із розчиненим желатином, ретельно перемішуємо до отримання однорідної маси. Оселедець нарізаємо невеликими шматочками. Велику форму для кекса (за бажанням можна використовувати і маленькі, щоб подавати салат порційно) застилаємо харчовою плівкою. Викладаємо інгредієнти пластами: спочатку буряк, далі – картоплю, моркву, рибу. Кожен шар щедро змащуємо сумішшю майонезу і желатину. Вирівнюємо поверхню і ставимо в холодильник до повного застигання. Перед подачею на стіл салат перекладаємо на пласку тарілку і прикрашаємо зеленню та дольками лимона.


«Смарагдовий»

Ситний і смачний салат, у якому шматочки ківі нагадують смарагди і надають страві святкового вигляду

 

 Інгредієнти: 400 г курячого філе, 2–3 ківі, 100 г твердого сиру, 2 яйця, 1 цибулина, 2 помідори, сіль, майонез, перець чорний мелений.

Приготування. Салат викладають на пласке блюдо чи тарілку пластами. Кожен наступний шар має бути трохи меншого діаметру, ніж попередній. Куряче філе зварити до готовності в підсоленій воді, остудити, покраяти невеличкими шматочками. Розподілити рівномірно на блюді. Цибулю порізати дрібними кубиками, викласти на м’ясо, присолити і вкрити сіточкою з майонезу. Далі – натертий на грубій тертці сир, покраяні кубиками помідори. Яйця зварити накруто, охолодити, почистити і потерти на крупній тертці. Викласти на помідори і вкрити майонезною сіточкою. Зверху посипати нарізаними кубиками ківі. Боки салату обмазати майонезом і прикрасити шматочками ківі. Поставити в холодильник на 1,5–2 години.

Telegram Channel