Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Happy Birthday, «Цуманська пуще»!

З Днем народження!

КНПП "Цуманська пуща"

Happy Birthday, «Цуманська пуще»!

Ківерцівський національний природний парк відзначає дев'яту річницю свого створення!

22 лютого відзначає дев'яту річницю створення Ківерцівський НПП «Цуманська пуща».

Нацпарк був створений згідно з Указом Президента України 22 лютого 2010 року з метою збереження, відтворення і раціонального використання цінних природних комплексів та історико-культурних об'єктів Волинського Полісся, що мають важливе природоохоронне, наукове, естетичне, рекреаційне та оздоровче значення. Фактично ж адміністрація парку була створена лише в кінці 2015 року, і з початку 2016 почалось функціонування установи.

Національний парк охоплює лісові масиви і водно-болотні угіддя Ківерцівського району на крайній межі Українського Полісся, що розташовані у межиріччі Стиру і Горині. Унікальність території визначається наявністю своєрідних і неповторних природних комплексів, які сформувався на більш багатих, ніж на півночі Полісся ґрунтах, з дубовими та сосново-дубовими лісами, болотами різних типів та ділянками лук по водотоках, чорновільшанниками, заплавами річок.

Саме слово «пуща» в слов’янських мовах означає великий, цільний лісовий масив. Чимало тут вікових дубів, серед яких - три дуба-велетня віком 600-800 років, які ростуть на древньому слов’янському оборонному валу в с. Городище.

Загалом флора пущі становить 700-800 видів судинних рослин, серед яких 28 видів, занесених в Червону книгу України.

У загальнозоологічному заказнику «Зубр» зберігається єдина у Волинській області популяція зубра, який є видом, що охороняється на національному та міжнародному рівнях.

У загальнозоологічному заказнику «Зубр» зберігається єдина у Волинській області популяція зубра, який є видом, що охороняється на національному та міжнародному рівнях. В цілому, фауну парку представляють 226 видів хребетних, з них 35 видів, занесених в Червону книгу України. Зустріч зі стадом оленів чи козуль – нерідке явище в Цуманській пущі.

Парк розташований в межах Степанського курортного району, який характеризується наявністю значних площ хвойних, березових та дубових насаджень. Курортними чинниками даного району є сприятливі кліматичні умови, лікувально-торфові грязі та мінеральні води (с. Журавичі, с. Сильне, с. Грем'яче, санаторій «Пролісок»).

Курортними чинниками даного району є сприятливі кліматичні умови, лікувально-торфові грязі та мінеральні води (с. Журавичі, с. Сильне, с. Грем'яче, санаторій «Пролісок»).

Урочище «Чортове болото» - найбільш загадкове і дивовижне місце серед навколишніх лісів, яке відзначається значним різноманіттям рослинного і тваринного світу. В народі існують багато легенд та переказів про Чортове болото.

Серед мальовничих природних об`єктів парку вирізняються: заболочена заплава річки Кормин, де гніздяться рідкісні види птахів; Лопатинська діброва, яка у флористичному плані належить до найцінніших ділянок пущі; Горинські крутосхили - своєрідна ілюстрація поєднання Полісся та Лісостепу.

В народі існують багато легенд та переказів про Чортове болото.

На території Ківерцівського НПП «Цуманська пуща» знаходяться унікальні історико-культурні пам’ятки - монастир в с. Жидичин, про який згадується ще в літописі XIIІ ст.; замок бастіонного типу XVI ст. - резиденція князів Радзивилів, та величний костел-колегіата у селищі Олика. У пущі залишилися сліди трагічних подій Першої і Другої світових воєн та діяльності визвольного руху УПА.

Основне завдання Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» - збереження та відтворення цінних природних та історико-культурних комплексів, волинської популяції зубра, унікальних сосново-дубових деревостанів, що складають генетичний фонд природи Волинського Полісся, підтримання та забезпечення екологічної природної рівноваги в регіоні; створення умов для організованого туризму, відпочинку та інших видів рекреаційної діяльності в природних умовах з додержанням режиму охорони заповідних комплексів та об’єктів; організація та здійснення науково-дослідних робіт, у тому числі з вивчення природних комплексів та їх змін в умовах рекреаційного використання, розроблення та впровадження наукових рекомендацій з питань охорони навколишнього природного середовища, відтворення окремих видів флори та фауни, відновлення порушених екосистем, управління та ефективного використання природних ресурсів, організації та проведення моніторингу ландшафтного та біологічного різноманіття; відродження місцевих традицій природокористування; проведення екологічної освітньо-виховної роботи тощо.

Адміністрація та працівники КНПП "Цуманська пуща" дякують усім прихильникам, волонтерам, громадським діячам та учасникам заходів, хто протягом цих років сприяв та допомагав становленню і розвитку природоохоронної установи!

Telegram Channel