Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Книги люблять, коли їх не тільки читають,  а й доглядають

Книги мають «дихати».

publish-ukma.kiev.ua.

Книги люблять, коли їх не тільки читають, а й доглядають

Пил на них не лише руйнує сторінки, а й шкодить здоров’ю людини, запевняють лікарі. У схильних до алергії вже в найближчі двадцять хвилин можуть виникнути перші симптоми. Тож необхідно регулярно прибирати

Як правильно це робити, щоб не пошкодити видання?

  1. Книги на відкритих полицях треба пилососити раз на тиждень: уздовж корінців — зверху донизу, а пил зі сторінок можна струсити пензлем.
  2.  Якщо обкладинка потьмяніла, варто протерти її ватним диском із нашатирем. Будьте певні: фарба не постраждає.
  3.  Раз на півроку робіть генеральне прибирання. Для цього слід зняти видання з полиць і очисти з усіх боків від пилу пензлем.
  4.  Не протирайте книги вологими ганчірками.
  5.  Якщо тримаєте домашню бібліо­теку за склом, треба частіше провітрювати такі полиці. Принаймні раз на два тижні варто відчиняти дверцята і давати книгам «подихати».

Найкраще прибирання для книг — це їх читання та гортання, адже всередині також збирається пил.

Найкраще прибирання для книг — це їх читання та гортання, адже всередині також збирається пил. Та слід пам’ятати, що не можна закладати олівці та інші предмети, а також згортати сторінку навпіл чи загинати кутики. Якщо випав листок, потрібно його акуратно вкласти на місце, змастивши відірваний край клеєм. Потім книгу помістити під будь–який вантаж і залишити на кілька годин.

Розірвану сторінку можна склеїти вузькою смужкою тонкого прозорого паперу.

Щоб вивести свіжу жирну пляму, потрібно покласти цигарковий папір («промокашку» чи паперовий рушник) і попрасувати. Сторінка має очиститися. Якщо забруднення застаріле, то слід присипати його сухою крейдою або зубним порошком, прикрити білим папером і пройтися теплою праскою.

Telegram Channel