Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Пальчики оближеш! Хліб та капуста –  на столі не пусто

Фото djurenko.com.

Пальчики оближеш! Хліб та капуста – на столі не пусто

Справді, коли в хаті є ці два продукти, легко можна втамувати голод. А що, як сприймати приказку не буквально? Рецептів борошняних виробів із капустою назбирається не на одну брошурку! Чимало з них згодяться і під час посту. Спробуємо?

 

 Смажені пиріжки з квашеною капустою

Інгредієнти: 0,5 л води, 3 ст. л. олії, 30 г дріжджів, цукор і сіль; борошно, квашена капуста, цибулина, олія для смаження.

Приготування. Розвести дріжджі в невеликій кількості теплої води зі щіпкою цукру. У просіяне борошно всипати сіль, влити воду, 3 столові ложки олії, розчинені дріжджі і вимісити тісто. Поки воно підходитиме, готуємо начинку. Капусту, якщо дуже кисла, промити або злегка вимочити. Відтиснути і підсмажити з цибулею на олії, додавши за смаком спеції. Для приготування пиріжків шматочки тіста розкачувати на палянички, класти по центру начинку, защипувати і, коли трохи підрухаються, смажити на олії з усіх боків.

 

 

 Верзере

Інгредієнти: для тіста – 0,5 скл. олії, 0,5 скл. води, 2 скл. борошна, сіль; для начинки – 2 скл. квашеної капусти, 1 морквина, 1 цибулина, сіль, 1 жовток.

Приготування. Ця страва молдавської національної кухні за смаком нагадує листкові пиріжки, але є більш м’якою, має ніжнішу консистенцію. Для тіста змішуємо воду з олією, сіллю і, поступово додаючи борошно, ретельно вимішуємо. Накриваємо тісто рушником і даємо постояти хвилин 25–30. Тим часом готуємо начинку: обсмажуємо дрібно нарізану цибулю до прозорості. Квашену капусту відтискаємо і додаємо на сковороду до цибулі, смажимо до злегка золотистого кольору. Тісто ділимо на 14–16 частин, тонко розкачуємо на прямокутники. На край кладемо смужкою начинку, краї загортаємо всередину і скручуємо рулетиком (так, як налисники). Пиріжки викладаємо на деко, застелене пергаментним папером, змащуємо зверху жовтком і випікаємо за температури 200 градусів упродовж 20 хвилин.

 

 

 Пиріг із лаваша

Інгредієнти: 1 тонкий лаваш, 0,5 кг капусти, 1 морквина, 1 цибулина, 2 ст. л. олії, 3 яйця, 100 мл сметани, 1 ч. л. паприки, 1 ч. л. перцю чорного меленого, сіль до смаку.

Приготування. Капусту тонко нашаткуйте. Цибулю наріжте дрібними кубиками, моркву натріть на тертці, підсмажте їх на олії, додайте капусту, посоліть і приправте спеціями (підійдуть чорний мелений перець, паприка, мускатний горіх, тмин, кріпа, зіра). Тонкий широкий лаваш розріжте на 2 квадрати чи прямокутники, обрізки залиште, вони ще знадобляться. Кожен шматок лаваша змастіть половиною капустяної начинки, згорніть тугим рулетом і наріжте на міні–рулетики по 3–4 см. Викладіть їх у форму, обрізки лаваша згорніть і вставте у проміжки. Збийте яйця, молоко, сметану, сіль і перець, залийте рулетики цим соусом і поставте форму в попередньо розігріту до 180 градусів духовку на 35 хвилин. Смакуватиме і гарячим, і теплим, і холодним.

 

 

 Бутерброди з капустою і тунцем

Інгредієнти: 1 банка консервованого тунця, чверть маленької капустини, пучок зеленої цибулі, 1 ст. л. майонезу, 3 ст. л. грецького йогурту, сіль, мелений чорний перець — за смаком, хліб.

Приготування. З консерви злити рідину і розім’яти рибу виделкою. Дрібно нашаткувати капусту, присолити і пом’яти, додати порізану цибулю, тунець, майонез, йогурт, спеції. Усе добре вимішати, намастити на хліб і накрити такими ж скибочками.

 

 

 Печені пиріжки з капустою і грибами

Інгредієнти: 0,5 кг квашеної капусти, 50 г сухих грибів, 4 ст. л. олії, 1 цибулина, 0,5 ч. л. солі, 0,5 ст. л. цукру, 12 г сухих дріжджів, 1,5 скл. води, борошно, перець за смаком.

Приготування. Для опари в теплій воді розпустити дріжджі, всипати 250 г борошна і залишити, хай підійде. Згодом додати до опари олію, цукор із сіллю, підсіяти борошна і добре вимісити – тісто не повинно прилипати до рук. Поки воно підходитиме, приготувати начинку. Гриби намочити, промити, відварити і дрібно нарізати. Підсмажити порізану цибулю. Відтиснути капусту, додати до цибулини і тушкувати до м’якості, тоді всипати гриби, поперчити і протушкувати ще кілька хвилин. Начинку остудити, загортати в палянички з тіста, защипувати краї і складати на змащене олією деко. Коли підрухаються, злегка змастити верх водою і випікати приблизно півгодини в попередньо розігрітій духовці.

 

 

 Картопляники

Інгредієнти: 500 г картоплі, 1 морквина, 3/4 склянки борошна, 1 яйце, 2 ст. л. томатної пасти або кетчупу, 250 г капусти свіжої, 100 г печериць, 2 цибулини, 1 ч. л. солі, перець чорний, рафінована олія для смаження.

Приготування. Картоплю варимо «в мундирі». Цибулю і гриби ріжемо кубиками. Моркву тремо на середній тертці. Капусту дрібно шаткуємо. У глибокій сковороді обсмажуємо цибулю, додаємо терту моркву та печериці, трохи пізніше – капусту. Коли вона зарум’яниться, вливаємо розведену у воді томатну пасту і тушкуємо до готовності. Трохи охолоджену картоплю чистимо і пропускаємо через м’ясорубку. Додаємо сіль, перець, яйце і частину борошна. Замішуємо тісто, поступово підсипаючи муку. Воно має вийти досить щільним і пружним. Шматочок тіста розплескуємо на долоні в коржик, начиняємо капустою, защипуємо краї, формуємо пиріжок. Смажимо у товстостінній сковороді на олії з обох боків до золотистої скоринки. Готові пиріжки викладаємо на паперовий рушник, щоб позбутися зайвого жиру.

 

 Заливний пиріг

Інгредієнти: 0,5 кг капусти, 3–4 зелені цибулини, кілька гілочок петрушки, 1 скл. сметани, 4 яйця, 220–250 г борошна, 1 ч. л. розпушувача, сіль.

Приготування. Дрібно нашаткуйте капусту, залийте її окропом і залиште на 10 хвилин. Приготуйте тісто з яєць, солі, сметани й борошна з розпушувачем. З капусти злийте рідину, всипте дрібно нарізану зелень, присоліть. Жаростійку форму змажте олією чи маслом, викладіть капусту, зверху залийте рідким тістом, рівномірно його розподіліть. Випікайте за температури 200 градусів 30–40 хвилин.

 

 

 Бендерики

Інгредієнти: 1 яйце, 0,7 л молока, 2 скл. борошна, 600–700 г капусти, 1 цибулина, 150 г копченого бочка, 1 ст. л. томатної пасти, сіль та спеції – за смаком.

Приготування. Збити яйце з сіллю, додати молоко й борошно та ретельно розтерти тісто до однорідного стану. Напекти млинців. Капусту, цибулю і бочок порізати. На сковороду влити трошки олії. Підсмажити бочок і цибулю, додати капусту, посолити, перемішати. Влити півсклянки води, накрити кришкою і тушкувати, час від часу помішуючи. Коли капуста стане м’якою, додати томатну пасту, перемішати і ще трохи потушкувати. Готову начинку накладати на млинці, складати «трикутничком». Кожен бендерик вмочити в муку і яйце та обсмажити з обох боків на олії до золотистого кольору. Подавати теплими.

Telegram Channel