Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
«Кока-Кола»  лікує від імпотенції

Волинь-нова

«Кока-Кола» лікує від імпотенції

Кілька цікавих фактів і міфів про найпопулярніший напій у світі

Цей відомий бренд знає близько 94% населення Землі. Маркетологи компанії стверджують, що «Кока–Кола» — друге слово, яке може вважатися інтернаціональним (перше — «о’кей»)…

Винайшов напій американсь­кий фармацевт Джон Сіті Пембертон 8 травня 1886 року, а назву придумав його бухгалтер Френк Робінсон: володіючи каліграфією, він написав слова «Coca Cola» фігурними буквами, які до цього дня є логотипом напою (на ринок у СРСР вийшов лише 1988–го).

Основні інгредієнти «Кока–Коли» були такі: три частини листя коки на одну частину горіхів тропічного дерева коли. Напій був запатентований як лікарський засіб «від усіх нервових розладів», і його почали продавати через автомат у найбільшій міській аптеці Джекоба в Атланті.

Пембертон також стверджував, що «Кока–кола» зцілює від імпотенції і що на неї можна перейти тим, хто приохотився до морфію (його, до речі, полюбляв і сам Пембертон), тобто спочатку «Кока–кола» містила справжній кокаїн у своєму складі.

До 1904 року кожна пляшка коли містила 60 мг кокаїну. Зараз у рецептуру напою також входить екстракт листя коки, але вже позбавлений своєї наркотичної складової.

Обробка полів «Кока-Колою» обходиться індійцям дешевше, ніж спеціальними пестицидами.

Щоб зробити «Кока–Колу» менш нудною і солодкою, до її складу була додана ортофосфорна кислота. Завдяки цьому напій може використовуватися в якості миючого засобу, нехай і слабенького. У деяких штатах США поліцейські тримають у патрульних машинах 8 літрів коли, щоб змивати криваві плями з дорожнього полотна на місцях ДТП: у таких ситуаціях знаменитий напій значно ефективніший за звичайну воду…

Вважається, що «Кока–кола» здатна розчиняти накип у чайнику і наліт в унітазі, а також може використовуватися як засіб для виведення плям і як добавка до прального порошку при пранні, а завдяки додаванню у воду під час варіння яєць їхня шкаралупа не тріскається і легко відділяється.

«Руйнівники міфів» (програма на телеканалі Discovery) перевірили майже всі легенди про «Кока–колу». Ефективність очищення за допомогою напою краща, ніж очищення звичайною водою, але значно гірша, ніж спеціалізованими засобами (до речі, для отримання літра «Коли» потрібно витратити 2 літра питної води). Втім, усі ефекти пояснюються наявністю у складі ортофосфорної кислоти, яка міститься в більшості газованих напоїв.

Як відомо, ця кислота використовується в концентрованому вигляді для травлення зубної емалі перед пломбуванням зубів. «Руйнівники міфів» встановили, що «Кока–Кола» не може розчиняти зуби повністю, хоча під час експерименту зуб пожовтів.

У Гонконзі місцеві жителі п’ють гарячу «Кока–Колу», щоб вилікуватися від застуди, а на деяких курортах нею протирають шкіру, обпалену медузою. Кажуть, це допомагає зменшити біль і сприяє швидкому загоєнню. Хоча, з точки зору медицини, обидва ці факти є дуже сумнівними.

В Індії «Кока–Колою» оббризкують посіви, щоб захистити їх від шкідливих комах. Ті гинуть не тільки від самої речовини, але й від мурашок, приваблених цукром, якого в ній дуже багато. До речі, обробка полів цим напоєм обходиться індійцям дешевше, ніж спеціальними пестицидами.

Цікаво, що рецепт «Кока–Коли» вважається строго секретним. Нібито до нього мають доступ лише вищі керівники корпорації. Насправді цей факт не більш ніж міф. Точна формула напою відома практично всім технологам, які працюють на заводах компанії. Інша справа, що рецепт є комерційною таємницею, тому працівники «Coca Cola» його і не розголошують…

Лія ЛІС.
Джерело: cikavo.net і depo.ua.

Telegram Channel