Такі різні чебуреки - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 25.14 € 27.85
Такі різні чебуреки

Фото yaplakal.by.

Такі різні чебуреки

Це універсальна страва, яка по суті може замінити собою повноцінний обід. Ситні, ароматні, соковиті чебуреки, як правило, подобаються всім без винятку. Ці апетитні смажені пиріжки з начинкою прийшли до нас із Криму, де вважаються однією з головних національних страв, тож практично кожна тамтешня господиня знає секрети їх приготування. Спочатку чебуреки готувалися тільки із прісного тіста з баранячим фаршем та гострими приправами. Згодом почали використовувати сирну начинку. Нині ж рецептів цієї страви – на всі смаки та випадки життя. Приміром, ті, хто дотримується посту, можуть скуштувати чебуреки з картоплею і черемшею, або з грибами, чи з капустою

 

 Кримські

Інгредієнти: 0,5 кг борошна, 250 мл води (+100 мл до фаршу), 30 мл олії, 1/3 ч. л. солі, 400 г фаршу, пучок зелені, сіль та спеції — ​за смаком, олія для смаження.

Приготування. Просіяти борошно, влити в нього олію, у воді розчинити сіль. Мiсити тісто близько 10 хвилин, залишити, щоб постояло півгодини. До фаршу додати свіжу зелень, спеції, посолити й добре вимішати. Тісто розділити на рівні шматки, кожен із них розкачати на тонкі палянички, покласти начинку, загорнути і щільно защипати краї. Смажити на олії.

 

 

 

 З картоплею і черемшею

Інгредієнти: для тіста — ​борошно, вода (гаряча), олія, сіль, цукор; для начинки — ​картопля (варена), зелена цибуля, черемша, сіль, перець.

Приготування. Борошно заварити окропом з олією, сіллю і цукром. Ретельно вимісити ложкою, остудити і поставити на 6–10 годин у холодильник. Для начинки посмажити зелену цибулю, наприкінці готування додати черемшу і відразу змішати з картопляним пюре. Тісто тонко розкачати, прикласти тарілку як трафарет і вирізати круг. На половину палянички викласти начинку, щільно защипати краї (можна попритискати виделкою) і смажити на олії з двох боків до золотистої скоринки.

 

З картоплею та грибами

Інгредієнти: 2 скл. борошна, 1 скл. гарячої води, 2 ст. л. оливкової олії, 0,5 кг картоплі, 200 г печериць, 2 зубочки часнику, 1 ст. л. соєвого соусу, сіль, перець, пучок петрушки, 1 стручок свіжого перцю чилі.

Приготування. Зваріть картопляне пюре. Поки воно схолоне, у миску просійте борошно, влийте гарячу воду, оливкову олію, всипте дрібку солі, ретельно перемішайте і замісіть м’яке еластичне тісто, накрийте харчовою плівкою і залиште. Цибулю дрібно наріжте й обсмажте на олії до прозорості. Додайте подрібнений часник та покраяні печериці, перець чилі, соєвий соус, посоліть, поперчіть і тушкуйте до готовності. До картопляного пюре додайте приготовані гриби, посічену зелень петрушки і перемішайте. Стіл посипте борошном, викладіть тісто і сформуйте тонку «ковбаску», як на вареники, поріжте її на 10 рівних частин. Кожну частину розкачайте в тонкий круглий пласт, викладіть начинку, накрийте другою половинкою пласта, трохи придавлюючи, щоб вийшло повітря. Притисніть пальцями чи виделкою краї чебурека, обсмажте в олії на розпеченій сковороді до рум’яної скоринки.

 

 

 

 Дріжджові

Інгредієнти: для тіста – 10 г дріжджів, 250 мл води, 3 скл. борошна, 1 ч. л. цукру,
1 ч. л. (без чубка) солі, 20 мл олії; для начинки – 300 г цибулі, 300 г свинини або баранини, 300 г яловичини, спеції, часник.

Приготування. Засипати в підігріту воду цукор, дріжджі, 0,5 склянки борошна. Розмішати, залишити на півгодини, після чого додати олію і борошно, замісити тісто. Покласти його в глибоку миску чи каструлю, накрити рушником і залишити на 45–60 хвилин, щоб підійшло. Для фаршу перекрутити м’ясо та цибулю, додати сіль, спеції та часник, вимішати і поставити в холодильник «дозрівати». Коли тісто підрухається, поділити його на шматочки завбільшки з невелике яблуко. Розкачати їх, присипавши стіл, тісто і качалку борошном. Класти фарш на одну половинку, прикрити другою, щоб вийшов півмісяць. Щільно защипати краї. Смажити на середньому вогні. Чебуреки повинні шкварчати, щоб просмажилися всередині.

 

 

На кефірі

Інгредієнти: для тіста — ​3,5–4 скл. борошна, 1 яйце, 1 скл. кефіру, 1 ч. л. солі; для начинки — ​400 г м’яса (фаршу), 2–3 цибулини, 100 мл кип’яченої води, сіль та перець — ​за смаком.

Приготування. Збити виделкою кефір, сіль і яйце. Просіяти в миску з кефірною масою борошно, поступово перемішувати спочатку ложкою, потім викласти тісто на стіл і місити руками. Загорнути готове тісто в поліетиленовий пакет і покласти в тепле місце на годину. Перекрутити на м’ясорубці м’ясо і цибулю, посолити, поперчити, влити воду і добре перемішати. Тісто розділити на рівні невеликі частини. Кожну з них розкачати дуже тонко, на половину круга викласти фарш, скласти чебурек навпіл і обрізати фігурним ножем краї. Смажити у великій кількості олії 8–10 хвилин на середньому вогні.

До речі, щоб чебуреки були соковитіші, потрібно перед смаженням на 10–15 хвилин покласти їх у морозильну камеру.

 

 

На горілці

Інгредієнти: для тіста — ​700 г борошна, 50 мл горілки, 0,5 ч. л. солі, 300 мл води; для начинки — ​0,5 кг фаршу, 50 г цибулі, 20 г кінзи, сіль та перець — ​за смаком.

Приготування. З борошна, води, солі й горілки замісити м’яке еластичне тісто. М’ясо пропустити через м’ясорубку разом із зеленню і цибулею, посолити і додати спеції. Для більшої соковитості фаршу можна влити трохи холодної води і добре перемішати. Готове тісто розділити на невеликі кульки однакового розміру. Стіл присипати борошном. Шматочок тіста розкачати в тонкий пласт (завтовшки 2–3 мм). На одну половину палянички викласти столову ложку з чубком фаршу, накрити другою половиною і притиснути щільно краї пальцями або виделкою. У пательню з товстим дном налити олії і добре прогріти. Смажити чебуреки до золотистого кольору. При цьому алкоголь випарується, а чебуреки матимуть приємний хрусткий смак.

 

 

 

 Із сирною начинкою

Інгредієнти: 4 скл. борошна, 120 г маргарину, 180 мл води, 1 яйце, сіль, перець,
1 кг сиру, великий пучок зелені (кріп, петрушка, зелена цибуля, кінза, базилік тощо), олія для смаження.

Приготування. З борошна, розм’яклого маргарину і яйця замісити тісто, поступово додаючи воду. Поставити його в холодильник. Сир розтерти із сіллю. Можна перетерти його через сито – начинка вийде ніжнішою. Подрібнити зелень і змішати з сиром. Тісто розділити на рівні частини. Розкачувати тонкі палянички, на одну половину покласти начинку, накрити другою і защипати краї. Смажити чебуреки в розігрітій олії. Подавати на стіл гарячими.

 

 

 

 Секрети смачних чебуреків

  •  М’ясо для начинки краще перекрутити самостійно, купований фарш рідко буває хорошої якості. Бажано використовувати жирне м’ясо або додати сало.
  •  Цибулі не шкодуйте, вона надасть начинці соковитості. Якщо ж фарш все одно сухуватий, додайте кип’яченої води.
  •  Щоб чебуреки менше горіли при смаженні, з них потрібно обтрусити борошно, перш ніж класти на сковороду. Можна для обробки тіста використовувати не муку, а олію, змащуючи нею стіл, руки і шматки тіста. Але слід діяти акуратно, щоб не замаслити краї, бо їх потім погано заліплювати.
  •  Якщо класти вироби в нерозігріту олію, то тісто її вбиратиме, чебуреки вийдуть несмачними. Якщо класти їх у киплячу олію, то тісто горітиме, а начинка залишиться сирою. Важливо знайти золоту середину. Зазвичай роблять середній вогонь.
  • Якщо боїтеся, що цибуля в начинці не пропечеться, можна порізати її шматочками і трохи обсмажити на сковороді на вершковому маслі. Це також додасть фаршу соковитості.
  •  Тісто на чебуреки треба розкачувати дуже тонко. Особливо важливий цей момент при роботі з дріжджовим тістом, адже при смаженні воно стане ще пишнішим.
  •  Готові чебуреки спочатку викладіть на паперовий рушник, щоб забрати надлишки жиру.