Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Майже 900 волинян звернулися до медиків через укуси тварин

Вже з початку 2019 року в області зареєстровано 8 випадків сказу серед тварин.

Волинський обласний лабораторний центр

Майже 900 волинян звернулися до медиків через укуси тварин

За останні 10 років на Волині лабораторно підтверджено 382 випадки сказу серед тварин та 1 випадок захворювання серед людей

Заклад громадського здоров’я ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України» проводить постійний моніторинг звернень громадян з приводу укусів тваринами до лікувально-профілактичних установ області, з метою реагування та оцінювання ризиків щодо виникнення захворювань сказом серед людей та його поширення.

Вже  з початку 2019 року в області зареєстровано 8 випадків сказу серед тварин. Сказ тварин зареєстрований на шести адміністративних територіях: Турійському, Рожищенському, Любомльському, Маневицькому, Старовижівському та Ківерцівському районах.

За медичною допомогою за 6 місяців 2019 року, до лікувальних закладів звернулось близько 900 волинян, котрі постраждали від укусів тварин. Кожному третьому були призначені щеплення проти сказу.  Проте 50% з них не отримали повний курс вакцинації: у 10% було підтверджено, що тварина здорова, 40% або відмовились від щеплень, або самовільно перервали курс вакцинопрофілактики, через свою безпечність щодо даного захворювання.

Сказ тварин зареєстрований на шести адміністративних територіях: Турійському, Рожищенському, Любомльському, Маневицькому, Старовижівському та Ківерцівському районах.

Серед тварин, які спричинили напади на людей, провідну роль мають тварини наближені до людей: собаки та коти. Проте, 30% постраждалих були покусані бездоглядними тваринами (переважали коти).  Реєструвався  укус тхорем,  домашнім конем,  ослинення  лисом.

На сьогодні сказ реєструється у майже 115 країнах світу, де щорічно гине від сказу понад 55 тис. людей. Територія України залишається однією з найбільш неблагополучних по сказу країн у Європі.

За останні 30 років епідемічна ситуація щодо захворюваності людей на сказ в Україні залишається нестійкою — реєструються поодинокі випадки захворювань, але є всі умови для їх поширення. За період з 2009 по 2018 роки було зафіксовано 30 випадків сказу  у людей. (Всього за останніх 30 років зареєстровано 78 випадків захворювань). За останнє десятиріччя найбільші показники захворюваності зареєстровано у 2011, 2015 роках — по 6 випадків. Захворювання реєструвались у 12 областях — Донецькій — 5 випадків, Дніпропетровській, Харківській, Одеській — по 3 випадки, Львівській, Тернопільській, Київській, Чернігівській, Рівненській областях та м.Києві — по 2 випадки, Сумській, Кіровоградській по 1 випадку.

Сказ (водобоязнь, гідрофобія) – особливо небезпечне інфекційне захворювання, спільне для тварин і людей, яке може вражати всіх теплокровних тварин (хворіють всі види домашніх, сільськогосподарських та диких тварин). Захворювання характеризується тяжким ураженням центральної нервової системи і закінчується смертю (летально).

Відповідно до оцінки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), сказ входить у п’ятірку найбільш небезпечних зооантропонозів, що завдають величезні соціально-економічні збитки.

Основним джерелом вірусу сказу в Україні, як і в більшій частині Європи, є лисиця червона —  найбільш масовий вид хижаків.

Хвора на сказ лисиця здатна за добу пробігати 10-15 км, контактуючи з безмежною кількістю різних видів тварин і, в першу чергу, з собаками, котами, худобою, яка утримується на пасовищах. Це, в свою чергу, збільшує питому вагу хворих на сказ свійських тварин та наближає сказ до людини.

Telegram Channel