Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Аби на перше травня посмакувати молодою бульбою…

Волинь-нова

Аби на перше травня посмакувати молодою бульбою…

Страви з картоплі належать до найулюбленіших серед усіх верств населення. Але зараз мова піде не про приготування якихось смаколиків. Хочеться розповісти про таємничий рецепт латишів, які в перші дні травня подають до столу молоду картоплю. При тому ніяка теплиця не потрібна

У дбайливого господаря навіть у серпні знайдуться минулорічні бульби (якщо ні, то наступного разу знатимете про це й залишите трохи у льосі). Тож цього місяця висадіть їх на місці, що звільнилося від редиски, салату, часнику, цибулі тощо. Хай вони ростуть до жовтня, хай зацвітуть. А перед приморозками бадилля слід зрізати на рівні ґрунту, щоб холод не пошкодив його і воно не гнило, бо тоді пропадуть і бульби.

Смак у картоплі — ​ніби надворі липень

Коли земля почне замерзати, вкрийте ділянку шаром перегною (10–15 см завтовшки) або торфу, а зверху — ​хвойними гілками. Якщо випаде сніг, нагорніть і його. Наприкінці квітня, коли ґрунт прогріється, викопайте врожай. Смак у картоплі — ​ніби надворі липень. І лушпиння чиститься, як у свіжої. Один недолік: вона дрібнувата. Та це не біда: і варена, і смажена — ​пальчики оближеш!

Ігор ВИЖОВЕЦЬ с. Гредьки Ковельського району.

Telegram Channel