Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Буг об’єднав два народи

Волинська делегація — у першому ряду на святі в Крилові.

Фото Алли ЛІСОВОЇ.

Буг об’єднав два народи

«Від локального добросусідства — до міжнародного партнерства» — це гасло стало лейтмотивом Європейських днів добросусідства «Кордон 835», які відбулися на межі двох сіл — українського Кречева Іваничівського району та польського Крилова гміни Мірче

Організатори — Литовезька об’єднана територіальна громада, куди входить названий населений пункт, — зазначили, що цей міжнародний захід проводиться для привернення уваги громадськості до стану кордону, створення перед­умов для співпраці між країнами, популяризації української і польської культур. Зокрема, голова ОТГ Іван Іванчук, виступаючи, підкреслив, що сьогодні співробітництво з Європейським Союзом, а тим більше з найближчими сусідами — поляками, є невід’ємною частиною стратегії нашої держави, і від неї ми не відступимося. Показово, що Литовезька ОТГ тісно співпрацює із гміною Мірче, до складу якої входить польське село Крилів. Нинішнього року школярі Іваничівщини вперше відпочивали у сусідів за Бугом, дуже задоволені чотириденною екскурсією у Польщу.

Війт гміни Мірче Марта Малишек і голова Литовезької ОТГ Іван Іванчук обмінюються короваями — символом гостинності й достатку.
Війт гміни Мірче Марта Малишек і голова Литовезької ОТГ Іван Іванчук обмінюються короваями — символом гостинності й достатку.

 Яскравим прикладом ус­пішного партнерства є і те, що в результаті участі Литовезької ОТГ у міжнародному проєкті технічної допомоги «Зміцнення потенціалу добровільних пожежно–ряту­вальних підрозділів у порятунку постраждалих від нещасних випадків на дорогах Люблінського воєводства та Волинської області» громада отримала від поляків сучасний пожежний автомобіль. Заступник начальника Управління ДСНС України у Волинській області Костянтин Романчук відзначив заслугу в реалізації згаданого проєкту «Агенції розвитку Єврорегіону «Буг» під керівництвом Ірини Ітані. До слова, саме завдяки цій комунальній установі обласної ради 15 волинських ОТГ отримають сучасне обладнання для допомоги людям у надзвичайних ситуаціях.

Учасників свята вітали заступник директора департаменту економіки та європейської інтеграції Волинської облдержадміністрації Андрій Ткачук, заступник голови правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Олена Антонюк, керуюча справами виконавчого комітету Нововолинської міської ради Вікторія Магдисюк, голова Іваничівської районної ради Андрій Бадзюнь, керівники сусідніх ОТГ, депутати обласної ради.

Учасники цього міжнародного заходу ще раз довели, що в українців і поляків багато спільного.

А на другому боці Бугу після урочисто–зворушливої зустрічі офіційних делегацій на мосту на гарно облаштованій сцені відбувся головний захід — екуменічна молитва, в якій українські та польські священники закликали до єднання, дружби й миру. Війт гміни Мірче Марта Малишек після представлення усіх гостей звернулася до присутніх із такими словами: «Будуймо світ, вільний від ненависті і спільних претензій. Дуже важливою є наша багатовікова культурна єдність. І на цій основі повинні зміцнювати наші добросусідські відносини» — і висловила сподівання, що в майбутньому зникнуть кордони й ми зможемо вільно ходити одні до одних.

Талановите подружжя інвалідів з Нововолинська — Валентина та Іван Міньковські — бажані гості на всіх заходах.
Талановите подружжя інвалідів з Нововолинська — Валентина та Іван Міньковські — бажані гості на всіх заходах.

 Потім дійство перенеслося на велике поле (по обидва боки кордону), де розмістилися ті, хто прибув сам подивитися й себе та свої вироби показати. Ярмарки народних умільців, виставки, смачні частування, пісні й танці творчих колективів і аматорів, спортивні розваги — це те, що хоч на день, але об’єднало мешканців двох прикордонних сіл різних держав. Учасники цього міжнародного заходу ще раз довели, що в українців і поляків багато спільного, а ми — сильна європейська нація, яка здатна збудувати цивілізовану державу.

Дні добросусідства на цих теренах відбулися вже одинадцятий раз. І хоч часто доводиться чути думки про те, що вони себе вичерпали, насправді це не так. Життя показує, що такі фестивалі потрібно не скасовувати, а вдосконалювати. Рухатися вперед. А про враження від побаченого в прикордонному польському селі Крилів — наступного разу.

Telegram Channel