Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
У Лесиному виші звучала присяга студента і клятва медика

Право на освіту мають усі, а цінує його той, хто, докладаючи зусиль, перемагає самого себе.

Фото Олександра ПІЛЮКА.

У Лесиному виші звучала присяга студента і клятва медика

Цьогоріч першокурсниками Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки стали 1645 абітурієнтів, право називатися магістрами вибороли 1009 спудеїв. Усі вони урочисто пообіцяли навчатися на славу своєї країни

Перед головним корпусом вишу у традиційних мантіях, поклавши руку на серце, новоспечені студенти виконали Гімн держави. Потому священники Свято–Троїцького собору на чолі з владикою Михаїлом прочитали молитви перед навчанням, окропили спудеїв свяченою водою та побажали многоліття. У настановчому слові владика нагадав, що Європа, як і Бог, має бути в серці, адже від нього, як пише Святе Письмо, йдуть помисли й прагнення.

Студенти поклали квіти до пам’ятників Лесі Українці, Тарасові Шевченку, Героям Небесної сотні. Святковою ходою першокурсники вирушили проспектом Волі та вулицею Винниченка до стадіону «Спортивне ядро», де відбулося інавгураційне відкриття 2019/2020 навчального року.

«Поспішайте отримати те, що згодиться вам протягом життя», – звернувся ректор до студентів.
«Поспішайте отримати те, що згодиться вам протягом життя», – звернувся ректор до студентів.

 

З напутнім словом до юних звернувся ректор університету Ігор Коцан:

— У сьогоднішньому глобалізованому світі ви маєте засвоїти, що жодні знання неможливі без теорії. «Я не знаю, що таке рано, я знаю, що таке пізно», — казав китайський філософ Конфуцій. Тому саме зараз потрібно поспішати отримати те, що згодиться протягом життя.

 Студентами вишу є представники понад 20 країн.

Студентами вишу є представники понад 20 країн, вони розвивають Волинь, нашу державу, світ, працюючи над собою. Але ми усі маємо право бути тут завдяки героям, які відстоюють мир, нагадав ведучий Сергій Скулинець. Хвилиною мовчання вшанували загиблих на Майдані та на Сході. Військовий оркестр піднесено заграв мелодію, заслужений артист України, учасник АТО Адам Горбатюк разом із Надією Козій виконали проникливу композицію «Герої не вмирають».

І ось настала урочиста мить інавгурації. Обітницю студента виголосив першокурсник географічного факультету Артем Василюк, а Софія Гапонюк із хімічного за спеціальністю «Фармація» — клятву медика.

«Урочисто клянусь: чесно служити справі охорони здоров’я народу України, оберігати людське життя та здоров’я, виготовляти високоякісні ліки… Вірність цій клятві пронести через усе життя», — ці слова сповнили відповідальністю тих, хто присягався.

Проникливо звучала пісня «Герої не вмирають» у виконанні заслуженого артиста України, учасника АТО Адама Горбатюка та Надії Козій.
Проникливо звучала пісня «Герої не вмирають» у виконанні заслуженого артиста України, учасника АТО Адама Горбатюка та Надії Козій.

 

Перед студентами виступив Василь Кремень, президент Національної академії наук України, почесний доктор вишу. У настановчій лекції він побажав стати інноваційними людьми, бо живемо в глобалізованому світі, де освіта є способом життя. Тому навчатися треба завжди, бути конкурентоспроможними та патріотичними, адже лише згуртована нація зможе усвідомити національні інтереси та відстояти їх. Побажав націлюватися на український вибір у європейській інтеграції. Любити себе так, щоб почувати власну гідність, любити інших, бо лише на основі людиноцентризму зможемо об’єднати націю. Запевнив, що молодь здатна відчувати справедливість і відстоювати її.

Вагомо, що декотрих першокурсників нагородили за високі результати ЗНО. Їх здобули Ігор Павліха — 200 балів, Тетяна Тарасюк — 198, Софія Мельник — 197. Також відзначили за видатні досягнення у спорті. Тож хорошу справу почали гарно. Хай щастить студентам 2019 року вступу!

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel