Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Десерт, без якого  не обходиться жодне свято

Фото 4kids.az.

Десерт, без якого не обходиться жодне свято

Та й у будень мало хто відмовиться від шматочка смачного тортика. От тільки купуємо його в магазині з осторогою: хто зна, чи з якісних продуктів його приготували, чи свіжий він… Щоб не сумніватися — печіть самі! Повірте, це не так складно, як здається на перший погляд. Початківці можуть скористатися простішими рецептами або приготувати торт без випічки, а досвідчені господині легко впораються й зі справжніми кулінарними шедеврами

«Наполеон»

Цей торт — чи не найпопулярніший у світі. Приготуємо?

 

 Інгредієнти: для коржів — 600–650 г борошна, 350 г маргарину чи масла, 150 мл води, 2 яйця, 1 ст. л. оцту (6%), дрібка солі; для крему — 3 скл. молока, 1,5 скл. цукру, 6 яєць, 3 ст. л. борошна, ванілін — до смаку.

Приготування. У холодну воду додайте оцет. Збийте яйця, влийте до них воду з оцтом, всипте сіль і перемішайте. Холодне масло натріть на крупній тертці. Борошно просійте на стіл, додайте масло і посічіть ножем. В отриманій масі зробіть заглиблення в центрі, влийте яєчну суміш і замісіть тісто. Розділіть його на 10–12 рівних частин, складіть у миску, накрийте її харчовою плівкою і поставте в холодильник на годину. Духовку розігрійте до температури 180 градусів. Діставайте з холодильника і розкачуйте кожен шматочок тіста на пергаментному папері якомога тонше, вирізайте круг, рівняючи під кришку від каструлі діаметром

24–26 см. Кожен корж густо попроколюйте виделкою і випікайте разом з обрізками до золотистого кольору 12–17 хвилин (залежно від товщини коржа). Поки випічка остигає, приготуйте крем. Змішайте цукор, яйця і борошно, додайте холодне молоко й ретельно розмішайте. Поставте суміш на слабкий вогонь і доведіть до кипіння (але не кип’ятіть!), постійно помішуючи дерев’яною лопаткою. В готовий крем добавте ванілін і охолодіть. Щедро намажте корж кремом, покладіть на нього наступний і т. д. Складіть таким чином весь торт, боки і верх змастіть кремом. Обрізки подрібніть у блендері чи складіть у торбинку і побийте качалкою. Посипте отриманою крихтою боки і верх торта і поставте в холодильник не менш як на 12 годин, щоб доволі жорсткі коржі добре просочилися кремом.

 

«Ведмедик»

Смачний і ніжний тортик, який буквально тане в роті 

 

 Інгредієнти: для тіста — 2 яйця, 1 скл. цукру, 300 мл сметани, 200 г вершкового масла (м’якого), 2 скл. борошна (або трохи більше), 1 пакетик порошку для печива, 1 ст. л. какао (з чубком); для крему — 0,5 л жирної сметани, 1,5 скл. цукру, 1 пакетик ванільного цукру.

Приготування. Змішайте всі компоненти для тіста, але без борошна, поділіть на 2 рівні частини. У кожну всипте по склянці борошна, а в одну додайте ще какао–порошок. Замісіть окремо, повинно вийти м’яке тісто. Розкачайте з білого і коричневого тіста по чотири коржі, випікайте кожен 7–10 хвилин. Час залежить від особливостей духовки і товщини коржа. Щоб не помилитися, почніть із білих — вони будуть готові, як тільки зарум’яняться, а ви при цьому зорієнтуєтеся в часі. Для крему добре збийте сметану, цукор і ванільний цукор. Обріжте коржі так, щоб вони мали однакову форму і відразу ж (трохи теплими, але не гарячими) промажте сметанним кремом, чергуючи коржі по кольору. Торт можна присипати шоколадною або кокосовою стружкою, полити розтопленим шоколадом. Перед подачею на стіл йому ще треба просочитися кілька годин при кімнатній температурі і ніч постояти в холодильнику.

 

«Деліція»

Поєднання бісквіту, яблук та вишні із прошарком ванільного крему — так смачно і по–святковому

 

 Інгредієнти: на 1 білий корж — 6 яєць, 6 ст. л. цукру, 6 ст. л. борошна, 1 ч. л. порошку для випічки; на коричневий корж — 6 яєць, 6 ст. л. цукру, 4 ст. л. борошна, 3 ст. л. какао, 1 ч. л. порошку для випічки; для заварного крему — 800 мл молока, 1 скл. цукру, 4 ст. л. борошна, 5 ст. л. крохмалю, дрібка ваніліну, 250 г вершкового масла, 2 ст. л. цукрової пудри, кілька крапель ванільної есенції; для яблучного прошарку — 1 кг яблук, 100 г цукру, 2 пакетики желе зеленого кольору, 15 г желатину, 50 мл води; для вишневого прошарку — 0,5 л вишень у власному соку, 1ч. л. агар–агару, 50 мл води.

Приготування. Кількість продуктів розрахована на великий торт — на форму розміром 25х40 см, у якій випікається кожен корж окремо. Яйця з цукром та ваніліном збити в пишну масу, тоді додати борошно і порошок до випічки, злегка вимішати, розрівняти на змащеній бляшці і пекти 20 хвилин за температури 180 градусів. У тісто для коричневого бісквіту замість 6 ложок борошна покласти його тільки 4 ложки і додати 3 столові ложки темного какао.

Для крему змішати цукор, борошно, крохмаль, ванілін, залити молоком і варити на слабкому вогні, постійно помішуючи. Охолодити. Окремо збити вершкове масло з цукровою пудрою та ванільною есенцією, з’єднати обидві маси.

Яблука почистити, натерти, додати цукор і варити 10 хвилин, тоді зняти з вогню, всипати вміст двох пачок сухого желе, а також 15 г желатину (попередньо розчинивши його в 50 мл гарячої води), все перемішати й залишити, щоб охолонуло і трохи загусло.

Півлітрову банку вишень разом із соком влити в каструлю, довести до кипіння, додати агар–агар, попередньо розчинений у 50 мл гарячої води, варити 5 хвилин, охолодити. Замість агар–агару можна взяти 25 г желатину + 100 мл гарячої води.

Коли яблучна і вишнева маса почне густіти, можна складати пляцок у такій послідовності: білий бісквіт, яблучний прошарок, шоколадний бісквіт, заварний крем, вишневий прошарок, білий корж. Зверху змастити торт кремом і прикрасити на свій смак. Перед подачею на стіл десерт потрібно витримати в холодильнику не менше 10 годин.

 

«Королева осені»

Колись дуже популярний, хоч нині призабутий десерт. Але надзвичайно корисний, а тому вартий уваги

 

 Інгредієнти: для коржів — 4 яйця, 2 скл. цукру, 2 ч. л. соди (погасити оцтом), 2 скл. тертої моркви, 1,5 скл. борошна; для крему — 0,5 кг сиркової маси, 200 г масла, 0,5 скл. цукру.

Приготування. Яйця збити з цукром, додати соду, погашену оцтом, натерту на дрібній тертці моркву та борошно, добре перемішати. Форму змастити маслом, притрусити борошном, викласти частину тіста і розрівняти. Спекти 3–4 коржі. Для крему сиркову масу добре розтерти з цукром і вершковим маслом, перемастити пляцки, зверху посипати крихтами або (і) прикрасити сухофруктами та горіхами.

 

А ви знали, що…

  •  У Європі кондитерське мистецтво виникло у Венеції (Італія) лише в кінці XV — на початку XVI століття, після появи цукру. До того солодощі європейці купували в арабів, яким цукор був відомий ще з 850 року.
  •  У Франції в кондитери брали людей, які мали схильність до малювання. Їм читали курс архітектури, історії мистецтв, викладали орнаментику, креслення, навчали ліпленню і малюнку.
  •  В Англії весільний торт до XVII століття залишався досить скромним — у вигляді бісквіта з цукатами й горіхами. Тільки в XIX столітті серед європейської аристократії набули популярності багатоярусні торти.
  •  Бісквіт — традиційний корж для тортів — спочатку називався «морськими сухарями». Перші згадки про нього знайдені в бортових журналах англійських моряків. Його популярність пов’язують із великим терміном зберігання — бісквіт не псувався і не вкривався цвіллю, навіть попри вологість на судні.
  •  Цукрова мастика — універсальний матеріал для прикраси сучасних тортів — стала широко застосовуватися у 1950-х роках. Однак її рецепт був відомий ще з XVI століття. Тоді з мастики робили цукерки і помадки.
  •  Найдорожчий весільний торт (вартістю 20 мільйонів доларів), хоч і не найгарніший, створив у 2006 році спеціально для шоу розкоші Бріда в Беверлі–Хіллз (Каліфорнія) кондитер Нахід Парса. Він прикрасив свій виріб численними золотими пластівцями та діамантами. Пильнувати торт найняли цілий загін охоронців. Чи був цей виріб проданий під час шоу, не відомо.
  •  100-ярусний торт заввишки майже 31 метр, приготовлений Бетою Корнелл в окрузі Шіавассі (штат Мічиган), є найвищим тортом у світі.
  •  Найменший торт був виготовлений швейцарцями — він поміщався на пучці вказівного пальця.
Telegram Channel