Без картоплі стіл порожній… - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 24.89 € 27.69
Без картоплі стіл порожній…

Фото gastronom.ru.

Без картоплі стіл порожній…

Бульба смакує нам у будень і свято. Овоч цей ще й дуже корисний, переконує сайт МОЗ

Тим, хто боїться набрати зайвих кілограмів, повідомляють: 100 грамів вареної чи печеної картоплі дають нам усього лише 94 ккал. Це менше, ніж рис чи спагеті. Але зазвичай ми їмо «королеву столу» з чимось жирним, що не правильно.

У картоплі високий глікемічний індекс. Це означає, що рівень глюкози крові зростатиме досить швидко після споживання страв із бульби. Тому намагайтеся поєднувати їх з овочами: морквою, буряками, пастернаком, помідорами тощо.

Пюре краще робити не на молоці чи вершках, як заведено в багатьох сім’ях, а на тій воді, в якій картопля варилася.

У картоплі мало білка — ​1–2%. Але його амінокислотний склад досить повноцінний, більший, ніж у низці інших овочів. У цій культурі багато калію, магнію, фосфору, а також клітковини, вітамінів С та В6.

Лікарі радять бульбу запікати або варити в «мундирах». Саме так ви збережете під шкіркою вітаміни та мінерали, зокрема калій, дуже корисний для серця.

Пюре краще робити не на молоці чи вершках, як заведено в багатьох сім’ях, а на тій воді, в якій картопля варилася. Це зменшить жирність і поверне калій та інші мікроелементи в страву.

Деруни чи смажена картопля надто смачні (і некорисні), щоб їх часто їсти. Проблема в олії, яка при сильному нагріванні утворює альдегіди. Найкращими для смаження вважають оливкову та ріпакову.

Картоплю-фрі та чипси лікарі не рекомендують. Фритюр роблять на суміші олій, і нагрівають їх за високої температури по кілька разів. Це призводить до утворення трансжирів, а вони сприяють запальним процесам та атеросклерозу судин.

Не у всіх є змога вирощувати бульбу власноруч, а купована лякає можливим надлишком «хімії». На жаль, справді господарі іноді на око обробляють картоплю фунгіцидами від хвороб, купують фальсифіковані гербіциди від бур’янів. Якщо ж город лише кропили від жуків — ​то вміст «хімії» невисокий, заспокоюють фахівці на сайті МОЗ.