Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Як уберегтися від підступних вірусів?

Щоб хвороба не звалила з ніг, постарайтесь запобігти їй.

Фото ukrinform.ua.

Як уберегтися від підступних вірусів?

Традиційно у жовтні зростає рівень захворюваності, хоча грип до нас іще й не прийшов. Але у ВООЗ уже знають, яких штамів слід чекати — їх передбачається чотири: «Канзас» (А/H3N2), «Брісбен» (А/Н1N1), «Колорадо» (належить до гілки B/Victoria) і «Пхукет» (належить до гілки B/Yamagata)

Медики рекомендують щеплення

За прогнозами епідеміологів, упродовж цього сезону на грип та ГРВІ в Україні перехворіє від 4,8 до 6,7 мільйона людей, а піки захворюваності традиційно очікуються у грудні та наприкінці січня– початку лютого 2020 року. За словами завідувачки відділу респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського Алли Мироненко, якщо до нас дійде новий вірус «Канзас» (А/H3N2), то в групі найбільшого ризику опиняться нещеплені люди пенсійного віку. Вірус «Брісбен» (А/Н1N1) становить велику загрозу для дітей, осіб із хронічними захворюваннями (діабетом, бронхіальною астмою, ожирінням, іншими патологіями) та вагітних.

Поменше рукостискань. Не знімайте рукавичок у громадських місцях, не беріться голими руками за поручні в автобусах і метро, дверні ручки.

Захиститися від підступних вірусів допомагає вакцинація. Завдяки щепленням імовірність тяжкого перебігу захворювання та ускладнень зменшується на 60%, смертельних випадків — на 80%, а частота госпіталізацій — приблизно вдвічі, стверджують медики. Цього року Україна закупила засоби проти грипу виробництва Франції (Санофі Пастер) та Кореї (Грін Кросс Корпорейшн). Французька вакцина є чотирикомпонентною (тобто діє на 4 штами вірусів), а корейська — трикомпонентною.

10 порад відомого лікаря–педіатра Євгена Комаровського:

Уникайте людних місць. Концентрація вірусів під відкритим небом у тисячі разів менша, ніж у будь–якому приміщенні.

Тримайте дистанцію — чим ближче знаходитесь до людини, тим більше шансів заразитися. Якщо ви побачили або почули, що людина кашляє, чхає, шморгає носом або говорить в ніс — відійдіть якнайдалі.

Руки хворого — головне джерело інфекції. Поменше рукостискань. Не знімайте рукавичок у громадських місцях, не беріться голими руками за поручні в автобусах і метро, дверні ручки.

Шанси підхопити вірус особливо великі там, де багато дітей і хворих, — уникайте дитячих поліклінік. Після повернення додому промийте носові ходи. Для приготування сольового розчину потрібні 1 чайна ложка солі і літр кип’яченої води.

Частинки вірусу довго зберігають активність в курному, сухому, теплому і нерухомому повітрі. При цьому вони моментально гинуть на протязі при відчинених кватирках. Не перегрівайте приміщення, провітрюйте і користуйтеся зволожувачем повітря.

Оптимальні параметри повітря для житлових приміщень: температура — 16– 22 градуси; вологість — 40-70%. Якщо вам холодно — одягніться!

Мийте руки. Якщо немає можливості, підійдуть вологі гігієнічні та дезінфікуючі серветки.

Зволожуйте слизові оболонки дихальних шляхів. Варто застосовувати спеціальні спреї і аерозолі для носа.

Оксана КРАВЧЕНКО.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel