Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Греція визнала Православну церкву України!

Під час святкування дня ангела Вселенського Патріарха Варфоломія 10-11 червня 2019 року в Константинополі митрополит Епіфаній зустрівся з предстоятелем Елладської церкви архиєпископом Ієронімом та подарував йому панагію.

Фото pravda.com.ua.

Греція визнала Православну церкву України!

Одним із перших із цією важливою подією українців привітав п’ятий Президент Петро Порошенко, який свого часу доклав титанічних зусиль, щоб Київ отримав Томос

«Москва не змогла зупинити і цей процес. Греки стали першими, і це гідний приклад для всіх інших. Армія. Мова. Віра. Ось наша сила. Слава Україні!» — емоційно наголосив Петро Порошенко.

І справді, Росія з усіх сил тиснула, щоб не допустити визнання ПЦУ, але грецькі ієрархи не злякалися кремлівських погроз і не спокусились на московські гроші. Тож імперській політиці Путіна завдано серйозний удар. Вибито останній аргумент Росії, що, мовляв, української церкви ніхто, крім Константинополя, не визнає. Відтепер ПЦУ утверджується не тільки в нашій державі, а й у світі. Як влучно висловився митрополит Патрський Елладської церкви Хризостом, своїм рішенням греки «звільнили руки інших патріархатів», які, маючи приклад однієї з найбільш авторитетних православних церков, упевненіше будуть рухатись у бік євхаристійного єднання з ПЦУ.

Предстоятель ПЦУ Епіфаній, п’ятий Президент України Петро Порошенко та Вселенський Патріарх Варфоломій (зліва направо). Ці люди втілили у життя справу, про яку мріяли мільйони вірян —  православна Україна отримала незалежність.
Предстоятель ПЦУ Епіфаній, п’ятий Президент України Петро Порошенко та Вселенський Патріарх Варфоломій (зліва направо). Ці люди втілили у життя справу, про яку мріяли мільйони вірян — православна Україна отримала незалежність.

 

Право Вселенського Патріарха надати Томос Україні 12 жовтня підтвердили 72 ієрархи Елладської церкви, і лише 7 пропонували перенести розгляд «українського питання». При цьому, як стверджує Архиєпископ ПЦУ Євстратій, під час засідання Священного Синоду понад 35 митрополитів заявили, що на них чинили тиск із боку керівників Російської православної церкви. «Таке російське ставлення підтверджує, що політичний рух панславізму, який колись розпочав Сталін, діє і сьогодні, але цього разу іншими способами», — наголосив митрополит Лангадаський, Літійський і Рентінський. Греки чудово розуміють, що Москва завжди використовувала і використовує церкву як політичний інструмент.

Під час засідання Священного Синоду понад 35 грецьких митрополитів заявили, що на них чинили тиск із боку керівників Російської православної церкви.

Реакція ж РПЦ була передбачуваною. Заступник голови відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату Микола Балашов заявив, що «оцінка наслідків цього рішення для відносин між Російською православною церквою і Елладською церквою буде дана Священним синодом Московського патріархату». Він також наголосив, що «десятки мільйонів» членів Російської православної церкви в Україні «жодної автокефалії не просили».

Тим часом поки в Москві скрегочуть зубами, ПЦУ отримує привітання, зокрема, і від Вселенського Патріарха Варфоломія. А предстоятель ПЦУ Епіфаній, який свого часу навчався в духовних закладах Греції, заявив, що в недалекому майбутньому матиме «радість відвідати близькі моєму серцю Афіни та особисто передати наші почуття любові й поваги Блаженнійшому Архиєпископу Ієроніму, братам ієрархам і всій повноті Церкви Греції».

А ми надіємося, що колись митрополит Епіфаній із такої ж нагоди відвідає не тільки Грецію, а й в інші православні країни. А прийде час — і Росію, вільну та демократичну, яка нарешті визнає право українців на окремішність, у тому числі й церковну.

Василь РОГУЦЬКИЙ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel