Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Кажуть: «Іди в баню»! Так і зробіть

Фото politeka.net.

Кажуть: «Іди в баню»! Так і зробіть

Учені довели, що регулярне відвідування сауни помітно знижує ймовірність розвитку хвороб серця і судин, проблем з роботою мозку і легенів, а також зменшує ризик передчасної смерті

Відомо, що на тривалість життя людини впливають не тільки її шкідливі звички, а й харчові вподобання, освіта, рівень депресії і багато інших чинників, безпосередньо не пов'язаних з роботою організму, розвитком хвороб і процесом старіння тіла на схилі літ. Наприклад, учені знайшли чимало свідчень того, що навіть легкі фізичні навантаження в молоді роки помітно зменшують ймовірність розвитку хвороби Альцгеймера та інших нейродегенеративних захворювань у старості. Також вони допомагають запобігти гіпертонії і знижують загрозу померти від серцевих нападів у літньому віці.

Серед складових здоров’я не останнє місце належить сауні, переконують нас науковці з університету Йювяскуля (Фінляндія).

Серед складових здоров’я не останнє місце належить сауні, переконують нас науковці з університету Йювяскуля (Фінляндія). Професор Марі Лаукканен і його колеги об'єднали дані своїх власних досліджень, які вони проводили за останні десять років, з результатами аналогічних експериментів, про які писали інші вчені.

У кожному подібному дослідженні брало участь близько двох тисяч чоловіків і жінок різного віку та соціальних категорій, що дало змогу медикам з’ясувати, як відвідування традиційної фінської бані впливало на їхнє здоров’я.

Наприклад, виявилося, що любителі сауни приблизно на 44% менше вмирали від раптової зупинки серця, ніж люди, які бували в бані не часто, і на 65% рідше страждали від хвороби Альцгеймера та старечого недоумства. Також у них знижувалася вірогідність розвитку гіпертонії — приблизно на 47% і хвороб легенів, таких, як астма або пневмонія.

Звичайно, підкреслюють вчені, потрібно зважати на той факт, що здорові люди частіше ходять в баню, а відтак причинно–наслідковий зв’язок відстежити іноді важко. Однак доведено, що сауна знижує рівень запальних процесів в організмі, підвищує еластичність стінок артерій, стимулює імунітет і прискорює виведення шкідливого холестерину.

Марія КАЩУК.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel